Παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ του πληθωρισμού και της ύφεσης – Δεν επιλύουν το πρόβλημα τα μέτρα της κυβέρνησης

Οικονομολόγοι: Δεν επιλύουν το πρόβλημα τα μέτρα της κυβέρνησης

 

Παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ του πληθωρισμού και ύφεσης, ή ακόμη και του στασιμοπληθωρισμού, χαρακτηρίζουν οικονομολόγοι την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εκτιμούν επίσης ότι τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται από την κυβέρνηση δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα, αλλά αποτελούν μια προσπάθεια προσωρινής άμβλυνσης του βάρους που καλούνται να επωμιστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Γιώργος Συρίχας, οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και τώρα στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εκτίμησε ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού ίσως ακολουθήσει μια περαιτέρω ανοδική πορεία τους επόμενους μήνες προτού αποκλιμακωθεί στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα επικαλούμενος δύο λόγους: την αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών διεθνώς, οι οποίες έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα αφήνουν τον πληθωρισμό να εδραιωθεί στις προσδοκίες και το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία και δη η ευρωπαϊκή οδεύουν σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως το ενδεχόμενο επιδείνωσης του πολέμου στην Ουκρανία και ενδεχόμενη διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Η επικράτηση του πληθωρισμού στις προσδοκίες θα οδηγήσει σε προσαρμογή των αποφάσεων, αυξήσεις μισθών που θα φέρουν και άλλο πληθωρισμό», ανέφερε, σημειώνοντας ακόμη ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ του ελέγχου του πληθωρισμού και της ύφεσης, ή ακόμη του στασιμοπληθωρισμού.

Από την πλευρά του ο Τάσος Γιασεμίδης, οικονομολόγος και διοικητικός σύμβουλος της KPMG, τόνισε πως η λύση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού έψαχνε βηματισμό, και η αποκλιμάκωση ή αναστροφή των πολιτικών προστατευτισμού σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση στον τομέα της Ενέργειας, θα οδηγούσε στην πτώση του πληθωρισμού, προσθέτοντας επιπλέον πως «η πρόβλεψη για επιβράδυνση των οικονομιών και η σταδιακή απόσυρση της επιπλέον ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες θα περιορίσει τη ζήτηση για υπηρεσίες και αγαθά». Ανέφερε επίσης ότι η αύξηση των επιτοκίων «ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικό» για περιορισμό του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι θα επιβραδύνει τις οικονομίες εφόσον επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες θα επαναξιολογηθούν και οι πολίτες θα περιορίσουν την κατανάλωση.

Αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα, ο Γ. Συρίχας είπε πως το κράτος πρέπει να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά τόνισε πως η προώθηση της περαιτέρω διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιφέρει περισσότερα οφέλη, ειδικά σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας.

Επίσης, ο Τ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα, αλλά μια προσπάθεια προσωρινής απάμβλυνσης του βάρους που καλούνται να επωμιστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Οποιαδήποτε μέτρα δεν μπορούν να είναι οριζόντια, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω αύξησης του δημοσίου χρέους, το κόστος του οποίου στις αγορές αυξάνεται», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.