Παιδεία: Η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης ΔΗΣΥ

Του Χρίστου Χριστοφίδη*

Η Παιδεία είναι ίσως ο πιο αποτυχηµένος τοµέας της κυβέρνησης του Συναγερµού, της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη-Αβέρωφ. Τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, τις εµµονές, τον συντηρητισµό των Υπουργών Παιδείας επί διακυβέρνησης Συναγερµού πληρώνουν χιλιάδες παιδιά και γονείς που βλέπουν τα όνειρά τους να κουρεύονται από τα «ψαλίδια» της σχολικής αποτυχίας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Ταυτόχρονα, ποτέ προηγουμένως οι εκπαιδευτικοί µας δεν έτυχαν τέτοιας απαξίωσης και τέτοιων επιθέσεων από τους κυβερνώντες.


– Η κυβέρνηση Συναγερµού µετέτρεψε 5.000 περίπου εκπαιδευτικούς από µισθωτούς σε «αγορά υπηρεσιών» κόβοντας το 35% των εισοδηµάτων τους µε µία πολιτική απόφαση της κυβέρνησης των Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ.

– Άφησαν ξεκρέµαστους 500 περίπου εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου. Όταν εµείς µε πρόταση νόµου προσπαθήσαµε να διορθώσουµε αυτή την ανωµαλία, η κυβέρνηση των Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ έκανε αναφορά στο Ανώτατο.

– Το σύνολο των εκπαιδευτικών δέχτηκαν µια πρωτοφανή και οργανωµένη επίθεση απαξίωσης, µια επίθεση κατά του δηµοσίου σχολείου από την κυβέρνηση των Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ, µε αποκορύφωµα την κρίση του 2018 και την παρουσία 10.000 εκπαιδευτικών και άλλων πολιτών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Με µια άλλη προοδευτική κυβέρνηση οι 5.000 εκπαιδευτικοί της παράνοµης, µε δύο δικαστικές αποφάσεις, «αγοράς υπηρεσιών», θα είχαν την αξιοπρέπειά τους και θα συνέχιζαν ως πραγµατικοί εργαζόµενοι. Με µια άλλη προοδευτική κυβέρνηση, 500 εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου θα είχαν µε αξιοπρέπεια καταχυρώσει τα δικαιώµατά τους. Με µια άλλη προοδευτική κυβέρνηση το σύνολο των εκπαιδευτικών θα διατηρούσαν την αξιοπρέπειά τους µακριά από τις απαξιωτικές επιθέσεις που αντιµετωπίζουν εδώ και 10 χρόνια.


Οι εξετάσεις τετραµήνων που επέβαλαν σε Γυµνάσια και Λύκεια οδηγεί τη µαθησιακή διαδικασία στα σχολεία σε αποσύνθεση, ενισχύει την παραπαιδεία και θυµατοποιεί τα παιδιά µας µε το συνεχές άγχος και την καταπίεση. Οι εµµονές των κυβερνώντων να µεταφέρουν τις νεοφιλελεύθερες λογικές της «µετρησιµότητας» από τα εργοστάσια στα σχολεία, µε τη στήριξη δυστυχώς και άλλων πολιτικών δυνάµεων, οδήγησε σε αδιέξοδο. Φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί, φωνάζουν οι γονείς, φωνάζουν οι µαθητές, φωνάζουν οι ειδικοί πανεπιστηµιακοί, πρόσφατα θυµήθηκαν να φωνάξουν κι άλλα κόµµατα, αλλά το κακό έγινε.

Από τα µεγαλύτερα θύµατα της αποτυχίας του ∆ΗΣΥ στην Παιδεία είναι τα παιδιά µε αναπηρία.

– 10 χρόνια εξαγγέλλουν τη νέα νοµοθεσία που θα εκσυγχρονίσει τις προσεγγίσεις στην Ενιαία Ειδική Εκπαίδευση. 10 χρόνια δεν έκαναν τίποτε.

– Ενώ σπαταλούν εκατοµµύρια στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, αρνούνται συνοδούς σε παιδιά που έχουν πραγµατική ανάγκη.


– ∆ηµιούργησαν µια από τις πιο ντροπιαστικές στιγµές στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης εκδιώκοντας τα παιδιά µε αναπηρία από τα σχολεία την περίοδο της πανδηµίας.

Παραµένουν αγκυλωµένοι σε υπερσυντηρητικές απόψεις για την Παιδεία. ∆εν είναι τυχαίο το πάθος του ΥΠΑΝ µε τη γριβολογία -από τις επισκέψεις των παιδιών στο µνηµείο του Γρίβα µέχρι τα κονδύλια για νέο µουσείο του Γρίβα.

* Επικεφαλής Τοµέα Παιδείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ και βουλευτής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.