Παιδεία: «Συνάντησε» τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο θέμα της αξιολόγησης

Στόχος να μειωθούν και τα λάθη στα δοκίμια, αναφέρει η Αθηνά Μιχαηλίδου

Γοργά να προχωρήσει το νέο σχέδιο αξιολόγησης

Τα στενά χρονοδιαγράμματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σε σχέση με τη νέα πρόταση αξιολόγησης μαθητή/τριας, αφού πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή για να μπορέσει να εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πριν όμως χρειάζεται η έγκριση και του Υπουργικού, κάτι που η Υπουργός Παιδείας αναμένει να γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας, έτσι ώστε να σταλεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα. Μιλώντας χθες στον «Άστρα» η Αθηνά Μιχαηλίδου ανέφερε ότι προτείνεται ένα ισορροπημένο και παιδαγωγικά ορθότερο σύστημα από όσα είχαμε δει προηγουμένως. Δόθηκε, τόνισε, έμφαση στις εναλλακτικές κι όχι στις τελικές και κλασικές μορφές αξιολόγησης και πλέον η αξιολόγηση αποκτά μαθητο-κεντρικό και αντι-εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα. Δίδεται, ανέφερε η Υπουργός, ευκαιρία στους μαθητές να αναδείξουν τις δεξιότητές τους, αφού θα λάβουν περισσότερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με δημιουργικές εργασίες, πρότζεκτ και αξιολόγηση του προφορικού λόγου με πιο σύγχρονα μέσα. Θα υπάρξει, υπενθύμισε, μόνο μια κεντρική εξέταση στο τέλος της χρονιάς. Η υπουργός ανέφερε ότι η ύλη για την επόμενη χρονιά θα είναι ορισμένη από την αρχή και σε κάποιο στάδιο θα οριστεί η εξεταστέα ύλη στο τέλος της χρονιάς, η οποία θα είναι μειωμένη. Εξάλλου, η υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και μηχανισμοί ελέγχου, έτσι ώστε το υπουργείο να μπορεί ανά πάσα στιγμή να δράσει για αντιμετώπιση προβλημάτων και λαθών στα εξεταστικά δοκίμια. Η Αθηνά Μιχαηλίδου ανέφερε ότι στο νέο σύστημα αξιολόγησης γίνεται προσπάθεια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και όσων αναλαμβάνουν ρόλο διορθωτή και θεματοθέτη, αφού στόχος είναι να μειωθούν τα λάθη στα δοκίμια στο ελάχιστο.

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του θα στηρίξει την πρόταση της Υπουργού Παιδείας, δήλωσε ο βουλευτής κι επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας Χρήστος Χριστοφίδης και ανέφερε ότι η φιλοσοφία των αλλαγών, που καταργούν ουσιαστικά τις εξετάσεις τετραμήνων και η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η υπουργός στους εκπαιδευτικούς εταίρους κινούνται πάνω κάτω στο ίδιο πλαίσιο με όσα λέει το ΑΚΕΛ εδώ και μερικά χρόνια. Χαιρέτισε το γεγονός ότι η Υπουργός Παιδείας συνάντησε τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο θέμα της αξιολόγησης με στόχο την κατάργηση ενός αποτυχημένου θεσμού αξιολόγησης που οδήγησε το δημόσιο σχολείο σε μια διαδικασία συνεχών εξετάσεων που σκότωσε τη μάθηση.

 

 

Αυτά πρότεινε το ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια
Ο Χρίστος Χριστοφίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι η Υπουργός Παιδείας συνάντησε τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο θέμα της αξιολόγησης, αφού πολλά από αυτά αποτελούσαν εισηγήσεις του κόμματος εδώ και χρόνια.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy