Παιδί ΑμΕΑ δεν πάει σχολείο επειδή δεν έχει συνοδό – Έστειλαν Αστυνομία στους γονείς του

Στην Αστυνομία για κατάθεση κλήθηκαν γονείς 8χρονης μαθήτριας με αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία. Το κοριτσάκι λόγω μη έγκρισης συνοδού, παραμένει στο σπίτι από την αρχή της σχολικής χρονιάς και δεν φοιτά σε σχολείο.

Οι  αρμόδιες επιτροπές  του υπουργείου Παιδείας δεν  της ειχαν εγκρίνει συνοδό για να μπορεί να φοιτά  σε τυπική τάξη σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή διαμονής.   Κι ενώ το ζήτημα δεν διευθετήθηκε όλο αυτό το διάστημα, οι γονείς έλαβαν προχθές τηλεφώνημα από Αστυνομικό Σταθμό, για να προσέλθουν για κατάθεση σχετικά με την επιλογή τους το παιδί να μην πηγαίνει σχολείο.

Ο πατέρας της 8χρονης, ανεφερε στην εφημερίδα Φιλελευθερος η οποία έφερε στο φώς τηνς υπόθεση  οτι  οι αρμόδιοι συνεχίζουν να διαχωρίζουν το παιδί, καθώς πέραν του ότι δεν της έδωσαν την ευκαιρία να φοιτήσει στο σχολείο δεν έκαναν απολύτως τίποτα για επίλυση του προβλήματος ώστε το παιδί να μπορεί να φοιτήσει μαζί με συνοδό.

Επισημαίνει ότι δεν δοκίμασαν καν το παιδί σε μια τυπική τάξη στην πρώτη Δημοτικού και χωρίς καμία αξιολόγηση έκριναν πως θα πρέπει να φοιτήσει σε άλλο σχολείο που έχει Ειδική Μονάδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το παιδί εγράφη στο σχολείο της περιοχής της, στις 8 Απριλίου 2019 κανονικά  και όχι στο σχολείο που οι επιτροπές του υπουργείου θέλουν να φοιτήσει το παιδί.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ,  στη συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάζεται ξεκάθαρα η νομοθεσία εις βάρος του παιδιού, ενώ είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τα σχολεία, όταν απουσιάζουν παιδιά, να ενημερώνουν το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας και να γίνεται ενημέρωση της Αστυνομίας.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για Παιδιά με Αναπηρίες Γιούλα Πιτσιάλη ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να κατηγορούν τους γονείς που προσπαθούν να διαφυλάξουν το δικαίωμα των παιδιών τους σε ίση, ποιοτική και ενιαία εκπαίδευση. «Έχουμε μία περίπτωση παιδιού που πριν προλάβει να φοιτήσει σε σχολείο, κρίθηκε ως μη εκπαιδεύσιμο, το απέκλεισαν από το σχολείο της γειτονιάς τους και από την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.