Ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία λεπτά στον κόσμο – 42 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Κύπρο

Χλοµάδα, ανεξήγητος παρατεταµένος πυρετός, πόνος που δεν υποχωρεί, εµφάνιση κουβαριού, αλλαγές στο σώµα και αλλοιώσεις στο δέρµα µερικά από τα συµπτώµατα.

 

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

15 Φεβρουαρίου, Παγκόσµια Μέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου. ∆υστυχώς, µε βάση τα στοιχεία ένα παιδί κάθε τρία λεπτά πεθαίνει στον κόσµο από κάποιας µορφής καρκίνο. Κάθε χρόνο καταγράφονται στην Κύπρο κατά µέσο όρο 42 νέα περιστατικά καρκίνων και λευχαιµίας σε παιδιά και έφηβους. Εκατοντάδες παιδιά παρακολουθούνται καθηµερινά στην Παιδοογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκοµείου Λευκωσίας, ενώ υπάρχουν παιδιά που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Σε συνέντευξή του στο web tv του «Άστρα», ο διευθυντής της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκοµείου, Λοΐζος Λοΐζου, τόνισε ότι ο παιδικός καρκίνος είναι ένας ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασµός ανωµάλων κυττάρων που δηµιουργούν οζίδια και εξαπλώνονται παντού στον οργανισµό. Πρόσθεσε ότι χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, τα καρκινικά αυτά κύτταρα καταστρέφουν τον οργανισµό, στις πλείστες των περιπτώσεων.

Λευχαιμία, η κυριότερη μορφή παιδικού καρκίνου

Ο πιο συνηθισµένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιµία, µια νόσος που προσβάλλει τα κύτταρα που παράγονται στον µυελό των οστών. Τα κύτταρα οµαδοποιούνται σε τρεις κυρίως κατηγορίες: τα ερυθρά αιµοσφαίρια, που είναι απαραίτητα για τη µεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς και για την ευεξία του ατόµου, τα λευκά αιµοσφαίρια (πολυµορφοπύρηνα και λεµφοκύτταρα, απαραίτητα για την άµυνα του οργανισµού και την αντιµετώπιση των λοιµώξεων) και τα αιµοπετάλια που συµβάλλουν στην πήξη του αίµατος. Όταν ένα παιδί διαγνωστεί µε λευχαιµία, στο µυελό των οστών του παρατηρείται υπερπαραγωγή παθολογικών λευκών αιµοσφαιρίων που δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτά τα κύτταρα στην πορεία κατακλύζουν τον µυελό των οστών και παρεµποδίζουν την παραγωγή των φυσιολογικών κυττάρων. Ως αποτέλεσµα, όσο ο αριθµός των φυσιολογικών κυττάρων µειώνεται, τόσο κάνουν την εµφάνισή τους διάφορα συµπτώµατα (ωχρότητα, αναιµία, κούραση, πυρετός, λοιµώξεις, αιµορραγίες, πόνος, διόγκωση λεµφαδένων).

Οι εγκεφαλικοί όγκοι είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στα παιδιά, ενώ ακολουθούν τα λεµφώµατα, που είναι όγκοι οι οποίοι προσβάλλουν τους περιφερικούς λεµφαδένες, τον λεµφικό ιστό διαφόρων οργάνων, όπως είναι οι αµυγδαλές, το έντερο και άλλοι λεµφαδένες του θώρακα και της κοιλιάς.

Ακολουθούν οι όγκοι σε διάφορα όργανα του σώµατος, όπως το συκώτι, οι νεφροί, τα µαλακά µόρια, τα οστά και τα µάτια.

effc2b6b10c2f8730a437fa94d2612f5 a 1

Ο καρκίνος «χτυπά» περισσότερο τα αγόρια

Μπορεί ο παιδικός καρκίνος να µην κάνει διακρίσεις, αλλά µε βάση τα µέχρι στιγµής στοιχεία φαίνεται ότι κάνει την εµφάνισή του κυρίως στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Ο διευθυντής της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκοµείου µέσα από στοιχεία προχώρησε στην κατηγοριοποίηση των µορφών καρκίνου στα παιδιά. Συγκεκριµένα, από 0- 5 ετών καταγράφονται περισσότεροι εµβρυικού τύπου όγκοι και ονοµάζονται έτσι γιατί ο καρκίνος σχηµατίζει ανώµαλες δοµές που προσοµοιάζουν µε το έµβρυο. Στους έφηβους εντοπίζονται κυρίως λεµφώµατα και καρκίνος του θυροειδούς. Ο κ. Λοΐζου τόνισε ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσµο στον καρκίνο του θυροειδούς σε έφηβους και κυρίως σε κορίτσια.

Άγνωστη η αιτία του καρκίνου, «όπλο» ο θηλασμός

Παράλληλα, ο κ. Λοΐζου τόνισε ότι παρά τις έρευνες και µελέτες που υπάρχουν και γίνονται εδώ και δεκαετίες, δεν είναι ξεκάθαρη η αιτιολογία εµφάνισης του παιδικού καρκίνου, µε αποτέλεσµα να είναι περιορισµένη η πρόληψη. Πρόσθεσε ότι µόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, η κυριότερη αιτία είναι η κληρονοµικότητα. Όπως είπε, µόλις το 5-10% των περιπτώσεων οφείλονται σε κληρονοµικές ή γονιδιακές παθήσεις.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λοΐζου υπέδειξε ότι ο µητρικός θηλασµός κυρίως κατά τους πρώτους έξι µήνες είναι ένα αποτελεσµατικό µέτρο πρόληψης εναντίον της οξείας λεµφοβλαστικής λευχαιµίας. Επίσης, υπέδειξε ότι όσο πιο υγιής είναι η ζωή των γονιών, πριν από την απόφασή τους να τεκνοποιήσουν ή κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους, ή κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, τόσο υποβοηθείται η υποβολή των ιδίων των γονέων σε περιβαλλοντικούς ή άλλους παράγοντες που να επηρεάσουν το γονιδίωµά τους, το οποίο θα µεταφέρουν στο παιδί τους. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι οι συνήθειες των γονέων συµβάλλουν στην εµφάνιση καρκίνου στο παιδί τους.

4786cad031610d95b57cf5f76e86ce15 s 1

Στο 80% η ίαση των παιδιών στην Κύπρο

Ξεπερνά το 80% το ποσοστό ίασης των παιδιών µε καρκίνο στην Κύπρο, το οποίο συγκρίνεται µε αυτό που καταγράφεται στις αναπτυγµένες χώρες που έχουν υποδοµές, φάρµακα και εξειδικευµένο προσωπικό που µπορεί να προσφέρουν τη δέουσα φροντίδα στα παιδιά.

Σύµφωνα µε τον κ. Λοΐζου, σε κάποιες µορφές καρκίνου η ίαση αγγίζει το 100%, σε κάποιες άλλες το 95%, αλλά σηµείωσε ότι για τους εγκεφαλικούς όγκους το ποσοστό ίασης είναι πέραν του 80%. Επίσης, είπε ότι στις µη ανεπτυγµένες χώρες, που δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους και υποδοµές, το ποσοστό ίασης κυµαίνεται µόλις στο 20%.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.