Παιδιά πάνε στο σχολείο νηστικά και χωρίς παπούτσια

Παιδιά υποκινούνται για να δημιουργούν προβλήματα, λέει ο υπουργόςΈντονη αντιπαράθεση υπήρξε στη χθεσινή συνεδρία της Eπιτροπής Oικονομικών της Βουλής, μετά και την παρουσίαση του προϋπολογισμού του ΥΠΠ, μεταξύ του Κώστα Χαμπιαούρη και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του Υπουργού Παιδείας για την ύπαρξη στρατηγικής στα θέματα ειδικής εκπαίδευσης και σε θέματα παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, με τον Νίκο Κέττηρο να αντιδρά αναφερόμενος σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Αρχικά, ο ΥΠΠ σε απάντησή του προς ερωτήσεις βουλευτών εξήγησε ότι όσα παιδιά πληρούν τα κριτήρια δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν συνοδό και ότι οι γονείς μπορούν, αν διαφωνούν, να καταθέσουν ενστάσεις, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προσθέτοντας ότι «κάποιοι λένε ότι δεν έχουν συνοδό. Δεν ευσταθεί αυτό το πράγμα. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί περνούν λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία. Αυτοί που φωνάζουν αμφισβητούν τις αποφάσεις των επαρχιακών. Δεν λέω ότι δεν έχουν δίκαιο κάποιοι γονείς, γι’ αυτό έχουν γίνει συστάσεις στις επαρχιακές επιτροπές». Ενώ υποστήριξε ότι αυξήθηκαν τα κονδύλια στην ειδική εκπαίδευση κατά 1,8 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κέττηρος αναφέρθηκε σε μαθήτρια που φοιτά σε σχολείο της Λάρνακας, η οποία αιτήθηκε σχολικό συνοδό από τον Σεπτέμβρη με το Υπουργείο να της τον παραχωρεί τον Μάρτιο. «Δεν μπορούμε να καταθέτουμε ότι όσοι αιτήθηκαν ή όσοι τηρούσαν τις προδιαγραφές, πήραν σχολικό συνοδό», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Κέττηρος διερωτήθηκε αν ο ΥΠΠ έκανε κάτι, μετά και τη συνάντηση του με ένα παιδί σε σχολείο της Λεμεσού το οποίο του είπε ότι δεν είναι ευτυχισμένο, με τον ίδιο να απαντά ότι γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ευτυχισμένο παιδί, όμως κάποια παιδιά υποκινούνται για να δημιουργούν προβλήματα μέσα στους σχολικούς χώρους.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Κέττηρος αναφέρθηκε σε άλλο ένα περιστατικό, στο δημοτικό σχολείο της Κοφίνου, όπου κάποια παιδιά πάνε στο σχολείο χωρίς παπούτσια και νηστικά. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο μεταφραστής που πήγαινε στο σχολείο, έχει φύγει, με αποτέλεσμα να πηγαίνει μεταφραστής μόνο δύο φορές την εβδομάδα, τη στιγμή που κάποια παιδιά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους. Ο ΥΠΠ διέψευσε την αναφορά του Ν. Κέττηρου, απαντώντας ότι ο μεταφραστής επισκέπτεται το σχολείο καθημερινά, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να τον παροτρύνει να το ψάξει καλύτερα.

Κάλια Ανδρέου