Παιδιατρική Εταιρεία: Μην στέλνετε τα παιδιά σχολείο όταν έχουν συμπτώματα 

  • Ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας προτρέπει τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο με συμπτώματα 
  • Ανησυχία για ιογενείς λοιμώξεις και κορονοϊό στα παιδιά

 

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι παιδίατροι για την έξαρση ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά, αλλά και την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται σε σχολεία.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στο Τρίτο, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, Μιχάλης Αναστασιάδης, παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το εμβόλιο κατά της γρίπης, όχι όμως και για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Παρατήρησε ότι υπάρχει χαλάρωση των μέτρων, προσθέτοντας ότι η Παιδιατρική Εταιρεία επιμένει στη θέση για την ανάγκη χρήσης μάσκας και από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων. Προέτρεψε επίσης τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο όταν έχουν συμπτώματα.

Η αδυναμία τήρησης των μέτρων στο σχολικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη μη υποχρέωση για χρήση μάσκας στα δημοτικά, αλλά και τη μη δυνατότητα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στους κάτω των 12, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας αλυσίδων κρουσμάτων στα σχολεία. Ήδη οι δύο αλυσίδες που εμφανίστηκαν, παρά το ότι δεν τρομάζουν, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Επιστήμονες και εκπαιδευτικοί κάνουν έκκληση προς τους γονείς να συναινούν στη διενέργεια τεστ στους μαθητές, καθώς αυτό θεωρείται το μοναδικό «όπλο» για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων με φυσική παρουσία.

Προβληματισμός υπάρχει και για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά 12 – 18 ετών, καθώς μέχρι 17 Οκτωβρίου στα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου το 41,7% και το 39,4% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Στην ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών εμβολιάστηκε με τουλάχιστον την 1η δόση το 27,6% και 25,2% έλαβε και τις δύο δόσεις.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση της αλυσίδα μετάδοσης, που προέκυψε σε Δημοτικό Σχολείο στη Λεμεσό, από την οποία εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής 35 κρούσματα, που αφορούν μαθητές και προσωπικό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στην τάξη που βρέθηκαν τα κρούσματα εντοπίστηκαν 12 κρούσματα και διαφάνηκε ότι η διασπορά έγινε εντός της τάξης, γεγονός αναμενόμενο, εφόσον τα παιδιά είναι στον ίδιο χώρο πολλές ώρες και αναπόφευκτα έχουν στενή επαφή. Σε σχέση με κρούσματα, που εντοπίστηκαν σε άλλα τμήματα, η μετάδοση έγινε εξωσχολικά, σημειώνοντας ότι κάποια από τα παιδιά έχουν αδέρφια σε άλλες τάξεις ή είναι φίλοι ή συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «φαίνεται πως κάποια άτομα από την αλυσίδα, ενώ είχαν συμπτώματα πήγαν στο σχολείο» και τονίζει εκ νέου ότι οποιοδήποτε άτομο έχει συμπτώματα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή όχι, απομονώνεται στο σπίτι και επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό.

Εξάλλου, ανακοινώνει ότι το σχολείο θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα. Τέλος, αναφέρει πως έγινε ισχυρή σύσταση για πιο αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.