Παίρνει παράταση μέχρι το 2022 η απογραφή πληθυσμού – Χαμηλό ενδιαφέρον για απογραφείς

Παράταση μέχρι το 2022 θα πάρει η διαδικασία απογραφής πληθυσμού.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στον Άστρα, η Α’ λειτουργός της Στατιστικής Υπηρεσίας, Κούλια Ονησιφόρου, εξήγησε ότι υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον για τη θέση του απογραφέα με αποτέλεσμα η διαδικασία να πραγματοποιείται με 500 αντί 1000 λειτουργούς παγκύπρια.

Μάλιστα η κ. Ονησιφόρου εκφράζοντας τον προβληματισμό της είπε ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Ανέφερε ότι με βάση τον αρχικό προγραμματισμό η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμενόταν τον Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους, ωστόσο παρατείνεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η λειτουργός της Στατιστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου καταγράφηκε πληθυσμός της τάξεως των 221.155 ατόμων. Ποσοστό 48,5% ήταν άντρες και 51,5% ήταν γυναίκες. Από τον πληθυσμό που καταγράφηκε οι 144.346 ζουν σε αστικές περιοχές και 76.809 σε αγροτικές.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πληθυσμού καταγράφηκαν στην αστική Λευκωσία, 51.442 άτομα και στην αστική Λεμεσό, 45.099 άτομα. Ανέφερε επίσγς ότι από τις 118.967 κατοικίες που καταγράφηκαν, το 75,3% ήταν κατοικημένες και από το 24,7% που ήταν ακατοίκητες, το 11,3% ήταν κενές και διαθέσιμες, ενώ το 13% χρησιμοποιούνται ως εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το 59% του πληθυσμού είναι άτομα ηλικίας 5-59 ετών, ποσοστό 26% είναι πρόσωπα άνω των 60 ετών, ενώ το 5% ανήκει στα παιδιά μέχρι 4 ετών.

Σε ότι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι απογραφείς, επισήμανε ότι στην πλειονότητα τους οι πολίτες συνεργάζονται. Ανέφερε ωστόσο ότι υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις που εξέφρασαν επιφυλακτικότητα στην παραχώρηση των δεδομένων τους, προσθέτοντας ότι οι απογραφείς τους ενημερώνουν κατάλληλα.

Η κ. Ονησιφόρου θέλησε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για απογραφή πληθυσμού αλλά και κατοικιών, και ότι γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με τα σπίτια των απογραφόμενων.

Εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία βοηθούν ώστε να προσδιοριστούν οι συνθήκες διαβίωσης και το βιοτικό επίπεδο της χώρας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.