Παίρνει ξανά την ανηφόρα ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο 10,4% από 10,1% ανέβηκε o πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για το μήνα Φεβρουάριο, σε μια εξέλιξη που προκαλεί έκπληξη, καθώς έρχεται μετά από τρεις συναπτούς μήνες με πτώση.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), βασικός παράγοντας για την αύξηση ήταν οι φουσκωμένες τιμές των οινοπνευματωδών ποτών στις παμπ και των τροφίμων, εν μέρει λόγω των ελλείψεων σε φρέσκα ζαρζαβατικά στις υπεραγορές.

Η αίσθηση και η ελπίδα που είχε δημιουργηθεί μετά από το αποκορύφωμα του 11,1% τον Οκτώβριο ήταν πως ο πληθωρισμός ακολουθούσε πτωτική πορεία για το υπόλοιπο του έτους.

Στις εκτιμήσεις του που συνόδευαν τον πρόσφατο προϋπολογισμό, το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού προέβλεπε πως στο τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα έχει υποχωρήσει στο 2,9%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ONS Γκραντ Φίτζνερ δήλωσε ότι τον Φεβρουάριο οι τιμές για το αλκοόλ και τα τρόφιμα αυξήθηκαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 45 ετών. Το απέδωσε αυτό στις ελλείψεις σε κάποια είδη λόγω της κακοκαιρίας στις χώρες από τις οποίες εισάγει η Βρετανία και στη μειωμένη εγχώρια παραγωγή λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, υπήρξε μείωση στις τιμές των καυσίμων κίνησης, όπου ο επιμέρους πληθωρισμός υποχωρεί πλέον επί επτά διαδοχικούς μήνες.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού μελετώνται και από την κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ενόψει της ανακοίνωσης για το βασικό επιτόκιο δανεισμού την Πέμπτη. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 4,25%.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy