Παίρνουν σειρά τα σιλό της Λεμεσού…

Μετά τη διάλυση της Επ. Σιτηρών ζητούν αποδέσμευση κονδυλίου για ιδιωτικοποίηση του Σιλό

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:39
  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Μετά από την απόφαση για διάλυση της Επιτροπής Σιτηρών, αφού η κυβέρνηση τροχιοδρόμησε την κατάσταση για να μην υπάρχει επιστροφή, πλέον έφερε σε αχρησία και τα σιλό, ενώ σήμερα ζητά από τη Βουλή αποδέσμευση €90.000 για να βρεθεί «στρατηγικός επενδυτής» «ιδιωτικοποίησής» του. Το ζήτημα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ζητά να αποδεσμευτεί κονδύλι ύψους €90.000 για αγορά υπηρεσιών για σκοπούς επικαιροποίησης και οριστικοποίησης των όρων διαγωνισμού και προκήρυξης διαγωνισμού για επιλογή «στρατηγικού επενδυτή στον οποίο θα παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης του Σιλό Λεμεσού».

Πρόκειται για μια περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, την οποία η κυβέρνηση οδήγησε σε αχρησία μετά τη διάλυση της Επιτροπής Σιτηρών, αλλά και την ανάθεση της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων από τους ιδιώτες. Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί η πρόνοια για διατήρηση των αποθεμάτων από τους ιδιώτες, με το πρόβλημα να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Επιτροπής Σιτηρών που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων και εμπορίας, αλλά αφέθηκε να ερημώσει στο βωμό των πολιτικών αποφάσεων για εξυπηρέτηση συμφερόντων του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού περιλαμβάνεται πρόνοια κατά την οποία το κράτος και οι πολίτες υποχρεούνται να πληρώνουν ενοίκιο προς την εταιρεία €280.000 το χρόνο. Μάλιστα στη συμφωνία περιλαμβάνεται πρόνοια ότι κάθε 5 χρόνια θα αυξάνεται το ενοίκιο κατά 25%. Σε 1 χρόνο που συμπληρώνονται 5 έτη από την ιδιωτικοποίηση, το ενοίκιο θα φτάσει στις €350.000. Με αυτά τα ποσά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί επενδυτής. Εκτός και αν θα εξακολουθήσει να πληρώνει το ενοίκιο το κράτος.

Ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση είναι πόσες φορές πληρώσαμε τις υπηρεσίες συμβούλου, δεδομένου ότι η ίδια διαδικασία έγινε το 2015;

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει το μονοπώλιο των σιτηρών το οποίο ζούμε στο πετσί μας καθημερινά με τις αυξήσεις των σιτηρών και των ζωοτροφών. Είναι απαράδεκτο να επιδιώκει η κυβέρνηση μονοπωλιακές καταστάσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή των σιτηρών. Οι τιμές τους έχουν διπλασιαστεί και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.

Πληρώνουμε τα εγκλήματά τους

Μέσα από τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, ο Κύπριος φορολογούμενος καλείται να πληρώνει €280.000 το χρόνο ενοίκιο για το χώρο του Σιλό, ενώ σε ένα χρόνο θα πληρώνουμε €350.000. Όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση φρόντισε να τα φέρει σε αχρησία, αφού διέλυσε την Επιτροπή Σιτηρών και έδωσε τη διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων σε ιδιώτες.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.