Παίζει με τις λέξεις το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα

Επιχειρεί να δικαιολογήσει το διαγωνισμό για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ελλάδα

Ακόμα περισσότερη οργή προκάλεσε στους τοπικούς φορείς της Λάρνακας η απάντηση που έδωσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στη δημόσια καταγγελία για φωτογραφικό διαγωνισμό για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα με σκοπό να ευνοηθεί το λιμάνι της Λεμεσού.

“Παίζουν με τις λέξεις και τους αριθμούς, κάτι που απλώς επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας”, ανέφερε στη “Χ” παράγοντας της Λάρνακας. Εκείνο που ενόχλησε περισσότερο ήταν το επιχείρημα του Υφυπουργείου σχετικά με το κριτήριο της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού. Οι φορείς της Λάρνακας που έκαναν την καταγγελία ανέφεραν ότι το γεγονός ότι η απόσταση μετρά με βαρύτητα 55% στην αξιολόγηση των προσφορών που θα υποβληθούν, ευνοεί το λιμάνι Λεμεσού αφού η Λάρνακα είναι πιο μακριά από τον Πειραιά. Η απάντηση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας ήταν ότι το σχετικό ποιοτικό κριτήριο που συμπεριλήφθηκε στα έγγραφα του διαγωνισμού ήταν η διάρκεια του ταξιδιού και όχι η απόσταση, κάτι που προκάλεσε επιπρόσθετο εκνευρισμό, αφού η διάρκεια του ταξιδιού είναι άμεση συνάρτηση της απόστασης.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει επί λέξει:

«Τα έγγραφα του διαγωνισμού δίνουν ρητά την επιλογή στους ενδιαφερόμενους προσφοροδότες να επιλέξουν είτε το λιμάνι της Λεμεσού είτε της Λάρνακας χωρίς να γίνεται καμία απολύτως διάκριση μεταξύ των δύο λιμανιών.

Στα έγγραφα του διαγωνισμού έχει τεθεί ως ποιοτικό κριτήριο αξιολόγησης των προσφορών η διάρκεια του ταξιδιού, δηλαδή από κυπριακό λιμάνι προς το λιμάνι του Πειραιά και όχι η απόσταση ως λανθασμένα αναφέρεται στο προαναφερόμενο κοινό δελτίο Τύπου. Η διάρκεια του ταξιδιού αδιαμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό στοιχείο, το οποίο θα καθορίσει τη ζήτηση και δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης.

Κατά την κρίση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η διάρκεια του ταξιδιού είναι η πλέον σημαντική παράμετρος ώστε να καταστεί ελκυστική η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας για τους επιβάτες εξ ου και ως ποιοτικό κριτήριο αξιολόγησης βαθμολογείται με 55% επί του συνόλου των ποιοτικών κριτηρίων. Επισημαίνεται ότι τα ποιοτικά κριτήρια έχουν βαρύτητα 65% από το σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης. Συνεπώς, το κριτήριο αξιολόγησης για το οποίο γίνεται αναφορά στο δελτίο Τύπου των Τοπικών Αρχών και Φορέων της Λάρνακας “ποσοστό βαρύτητας 55% αποτελεί η απόσταση” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το κριτήριο της διάρκειας του ταξιδιού, και όχι της απόστασης, έχει βαρύτητα 55% επί του 65% που αναλογεί στα ποιοτικά κριτήρια και όχι επί του συνόλου της αξιολόγησης».

Επιχειρείται να δοθεί επίσης απάντηση στην καταγγελία ότι ο Υφυπουργός Ναυτιλίας προκατέβαλε την έκβαση του διαγωνισμού με δηλώσεις του ότι η Λάρνακα υστερεί σχετικά με την απόσταση με τη σημείωση ότι ο υφυπουργός διευκρίνιζε πάντα ότι στους όρους παρέχονται οι επιλογές Λεμεσού ή Λάρνακας.

Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες της Λάρνακας, ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην καταγγελία ότι ενώ βασικό κριτήριο στο διαγωνισμό είναι η τιμή, στους όρους προσφορών δεν έγινε καμία αναφορά στα λιμενικά τέλη…

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy