Παίζεται η πρωτιά της αναμέτρησης την ερχόμενη Κυριακή

Το ΑΚΕΛ έχει αποθέματα ν’ αντλήσει από τους αναποφάσιστους

Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου η τελευταία δημοσκόπηση της GPO προμηνύει ένα πολύ «κλειστό» αποτέλεσμα, η έκβαση του οποίου παραμένει ανοικτή σε αρκετά σημεία. Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια:

α) Ο τελικός νικητής των εκλογών. Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει να κρατά το προβάδισμα σταθερά από την αρχή αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, η διαφορά ωστόσο βαίνει συνεχώς μειούμενη και ανοικτή σε ανατροπή. Το ΑΚΕΛ συνεχίζει ν’ ανεβάζει τη συσπείρωσή του, φαίνεται όμως να δυσκολεύεται να προσεγγίσει άλλες εκλογικές δεξαμενές. Μπορεί όμως να αντλήσει αποθέματα από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων που ανέρχεται στο 9,9%.

β) Ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη δεύτερη και τρίτη κατανομή.

Η Πενταμερής αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για το Κυπριακό

Η πορεία του Κυπριακού συνεχίζει να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα στο δρόμο προς τις εκλογές για τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων (με ποσοστό 41,7%), με τα υπόλοιπα κορυφαία ζητήματα (διαφθορά, οικονομία, πανδημία) να ακολουθούν με ποσοστά περί του 20% για το καθένα. Και μπορεί το Κυπριακό να φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις ως η «πολιτικά ορθή» απάντηση, η σταθερή παρουσία του όμως ως βασική προτεραιότητα του εκλογικού σώματος το καθιστά βασικό πολιτικό ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα και ένα πεδίο στο οποίο τα κόμματα θα πρέπει με σχετική σαφήνεια να παρουσιάσουν τις βασικές τους τοποθετήσεις, τονίζοντας τις όποιες διαφορές υπάρχουν στις πολιτικές τους προσεγγίσεις.

Το Κυπριακό κατατάσσεται πρώτο στις ηλικίες 18-24 και άνω των 45 χρόνων, ενώ οι ηλικίες 25-34 επικεντρώνονται στα θέματα της οικονομίας και οι ηλικίες 35-44 στα θέματα διαφθοράς-διαπλοκής.

 

Το 87% δηλώνει ότι θα ψηφίσει

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, την οικονομία και η διαπλοκή μέσα από το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων φαίνεται ότι έχουν κινητοποιήσει τους πολίτες. Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν είναι αρκετά μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εκλογές.

Το 87% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ το 2016 η αποχή ανήλθε σε 33,26%.

Ενθαρρυντικό επίσης είναι το γεγονός ότι το 95,5% των νέων ηλικίας 18-24 δηλώνουν ότι θα πάνε στην κάλπη.

Ωστόσο, μειωμένο είναι το ποσοστό που θα πάνε να ψηφίσουν, στις ηλικίες 25-34 (56,4%) και στην επαρχία Λευκωσίας (68,6%).

 

Για ποιους λόγους θα πάει να ψηφίσει

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο θα πάνε στην κάλπη οι ψηφοφόροι είναι για να επηρεάσουν τις εξελίξεις (52,6%), σημειώνοντας ελαφριά αύξηση σε σχέση με τη δημοσκόπηση Απριλίου.

Την ίδια ώρα, έχουν μειωθεί αυτοί που θα πάνε στις εκλογές για να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές της. Από 16% που ήταν τον Απρίλιο, σήμερα ανέρχονται στο 14,2%.

 

Ψηφίζοντας τον Μάιο τι θα έχετε κυρίως στο μυαλό σας;

Το 87% των ερωτηθέντων, οι οποίοι απάντησαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, δηλώνουν ότι πηγαίνοντας στην κάλπη θα έχουν στο μυαλό τους το Κυπριακό, σημειώνοντας ελαφριά αύξηση από τη δημοσκόπηση Απριλίου. Συγκεκριμένα το 42,2% απάντησε ότι θα έχει κυρίως στο μυαλό του «τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικά αυξημένο είναι το ποσοστό αυτών που απάντησαν ότι θα έχουν κυρίως στο μυαλό τους «το σκάνδαλο των ‘‘χρυσών’’ διαβατηρίων». Στη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου το ποσοστό αυτό ήταν 16,8%, ενώ στη σημερινή δημοσκόπηση το ποσοστό ανέρχεται στο 20,3%.

 

Όλα είναι πιθανά

Συνεχίζει να προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΔΗΣΥ, ωστόσο το ΑΚΕΛ σημειώνει σημαντική μείωση στη διαφορά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να πραγματοποιήσει την ανατροπή.

Ενδεικτική είναι η εξελικτική πορεία που λαμβάνει η πρόθεση ψήφου, από την πρώτη δημοσκόπηση του περασμένου Νοεμβρίου, μέχρι αυτήν του Μαΐου.

Τον Νοέμβριο, το 18,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ΔΗΣΥ και το 15,5% ότι θα ψηφίσουν ΑΚΕΛ, με τη διαφορά να ανέρχεται στο 2,7%.

Τον Μάιο η διαφορά βρίσκεται μόλις στο 0,8%, αφού ο ΔΗΣΥ λαμβάνει 23% και το ΑΚΕΛ 22,2%.

 

Συσπειρώσεις

Ο ΔΗΣΥ ανεβάζει τη συσπείρωσή του, οι ψηφοφόροι του όμως καταγράφονται πολύ πιο κινητικοί σε σχέση με αυτούς του ΑΚΕΛ, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εκτίμηση της τελικής τους απόφασης. Το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και οι αστοχίες στη διαχείριση της πανδημίας δημιουργούν ένα σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης σε μια μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ απέναντι στον Ν. Αναστασιάδη που μπορεί να εκφραστεί πολιτικά στις βουλευτικές εκλογές.

Υπάρχουν για το ΑΚΕΛ περιθώρια για επιπλέον συσπείρωση με ταυτόχρονη προσέλκυση όμορων πολιτικών και ιδεολογικών χώρων που δεν πρέπει να αφεθούν στη λογική της «εναλλακτικής ψήφου» σε πρόσκαιρους κομματικούς σχηματισμούς που εξυπηρετούν προσωπικές και μόνο στρατηγικές και επιδιώξεις.

 

Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση

Η εικόνα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη εμφανίζεται βελτιωμένη κατά τρεις περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου (39,2% από 36,3%), επιβεβαιώνει όμως τόσο τον χαμηλό βαθμό αποδοχής της στους ψηφοφόρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και τη δυσαρέσκεια ενός ποσοστού άνω του 20% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Το ποσοστό αυτών είναι μεγαλύτερο (26,7%) με βάση την ανάλυση στους ψηφοφόρους των βουλευτικών εκλογών του 2016.

Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με τις ηλικιακές ομάδες 25-34 και 35-44 ετών, στοιχείο που ερμηνεύεται ως αντίδραση στην αυξανόμενη ανεργία και την επέκταση της εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Στα αναλυτικά ερωτήματα ξεχωρίζει η σοβαρή διολίσθηση των ποσοστών της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 11,2 ποσοστιαίων μονάδων σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που περιγράφει και το μέγεθος των αστοχιών που έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κριτική, ως αποτέλεσμα, αυξάνεται και προκαλεί φθορές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ταυτότητα έρευνας

Δείγμα: Οι Κύπριοι ψηφοφόροι 18 ετών και άνω.

Μέγεθος δείγματος: Σχεδιασμένο δείγμα 800 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του.

Χρόνος συλλογής στοιχείων: Από 8 έως 15 Μαΐου 2021.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ψηφοφόρων ως προς τις περιφέρειες, το φύλο και την ηλικία.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση αυστηρά δομημένου ερωτηματολογίου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος CATI.

Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Η συνολική μέγιστη απόκλιση της έρευνας είναι ±3,1%.

Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία GPO Έρευνα Επικοινωνία AE.

Τα στοιχεία της μέτρησης σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου, αλλά καταγραφή τάσεων της δεδομένης χρονικής περιόδου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy