Παίζουν με τους αμπελουργούς – Στις καρότσες φορτηγών το ξυνιστέρι

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις του Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην παραλαβή των σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες και ότι δεν θα θυματοποιηθούν οι αμπελουργοί, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει. Τα οινοποιεία δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παραλάβουν επιπρόσθετες ποσότητες σταφυλιών, διότι δεν έχουν διαθέσιμες δεξαμενές. Ήδη το Σαββατοκύριακο όσοι αμπελουργοί τρύγησαν τα σταφύλια παραμένουν στις καρότσες φορτηγών, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον να τα παραλάβουν ούτε μικρότερα οινοποιεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά την ποικιλία ξυνιστέρι, που αποτελεί και το 60% της συνολικής παραγωγής στην Κύπρο. Το μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΔΑΠ, Νίκος Σαββίδης, δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να παραλάβει νέες ποσότητες, αφού οι αποθήκες του είναι γεμάτες με κρασιά προηγουμένων ετών και κάλεσε τους αρμόδιους να βρουν λύσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος. Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, στην οποία κλήθηκε και ο αρμόδιος υπουργός προκειμένου να εξηγήσει τα μέτρα που συζητούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», στο Υπουργείο Γεωργίας εξετάζουν το σενάριο να επιδοτήσουν τα οινοποιεία να αποσύρουν  αποθηκευμένες ποσότητες χυμού σταφυλιού και να πάνε για βιοκαύσιμα, ώστε να παραλάβουν τη νέα σοδειά. Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να αποζημιωθούν οι αμπελουργοί και τα σταφύλια να πάνε στη χωματερή. Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, διότι κάθε μέρα που περνάει απομακρύνεται η προοπτική να αξιοποιηθούν τα σταφύλια για οινοποίηση, διότι θα έπρεπε να τρυγηθούν. Ιδιαίτερα πλήττονται αμπελουργοί στην Πάφο και τη Λεμεσό.

Λανθασμένες εκτιμήσεις

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι οι σχεδιασμοί που είχαν γίνει την άνοιξη ήταν πρόχειροι και δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Τότε οι οινοβιομηχανίες και το αρμόδιο υπουργείο είχαν διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην παραλαβή σταφυλιών και ότι δεν χρειαζόταν να εφαρμοστεί το μέτρο του πράσινου τρυγητού. Τώρα αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια κιλά της ποικιλίας ξυνιστέρι δεν μπορούν να παραληφθούν από τα οινοποιεία. Οι αγροτικές οργανώσεις θεωρούν ατυχείς τους χειρισμούς του υπουργείου γενικότερα στην αμπελουργία. Αναφέρουν ως παράδειγμα την ανεξέλεγκτη δημιουργία αμπελώνων, την απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην εισαγωγή χυμού σταφυλιού για οινοποίηση, καθώς και τις εισαγωγές κρασιών αμφιβόλου ποιότητας. Ως αποτέλεσμα αυτών λανθασμένων πολιτικών, υποστηρίζουν οι αγροτικές οργανώσεις, πλήττονται οι αμπελουργοί και μένουν δίχως εισόδημα, με συνέπεια την εγκατάλειψη σταδιακά της αμπελουργίας.

 

 

2 εκατ.κιλά δεν μπορούν να παραληφθούν
Οι οινοβιομηχανίες και το αρμόδιο υπουργείο είχαν διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην παραλαβή σταφυλιών και ότι δεν χρειαζόταν να εφαρμοστεί το μέτρο του πράσινου τρυγητού. Τώρα αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια κιλά της ποικιλίας ξυνιστέρι δεν μπορούν να παραληφθούν από τα οινοποιεία.

 

Κώστας Νάνος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy