Παίζουν – ξεπαίζουν με το Τεχνολογικό Πάρκο

Η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα με αμφιβολίες για το κατά πόσον το έργο ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, επικαλούμενη αλλαγή στη δομή της οικονομίας

 

Δεν έχει τέλος η αλλοπρόσαλλη στάση που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στη Λεμεσό, αμφιβάλλοντας ακόμα και για τη χρησιμότητά του.

Στο διάστημα των τελευταίων δέκα χρόνων λήφθηκαν έξι τουλάχιστον διαφορετικές αποφάσεις, με τη μια να ανατρέπει την άλλη χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει το παραμικρό για την υλοποίηση του έργου, γεγονός που δικαιολογημένα προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τυχόν σκοπιμότητες και συμφέροντα.


Ένα ζήτημα για το οποίο επανειλημμένα ο εμποροβιομηχανικός κόσμος αλλά και η επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα τόνισαν την αναγκαιότητά του, αφού θα αποτελέσει βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο και θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της έξυπνης εξειδίκευσης και της υλοποίησης της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας μας, μετατρέποντας την Κύπρο σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου αποφασίστηκε και προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις Τάσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια, περίοδο κατά την οποία όχι μόνο εξασφαλίστηκε κατάλληλος χώρος στην περιοχή Πεντακώμου, αλλά έγινε και ο σχετικός σχεδιασμός του έργου. Το γεγονός ότι το έργο εκκρεμεί εδώ και μια εικοσαετία, αποδίδεται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα ασκούν ποικιλότροπες πιέσεις για την υλοποίησή του στη «ναι μεν αλλά…» κυβερνητική στάση.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το 2015 την απόφασή της να εγκαταλείψει το σχεδιασμό για τη δημιουργία του πάρκου στο Πεντάκωμο, την οποία όμως ανακάλεσε λίγους μήνες αργότερα, μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών και των οργανωμένων φορέων της Λεμεσού και απηύθυνε ανοικτή δημόσια πρόσκληση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, της ενέργειας, της νανοτεχνολογίας, της υγείας και βιοφαρμάκων, της γεωργίας και σίτισης περιβάλλοντος και των υδάτων.

Τότε επέδειξαν ενδιαφέρον 16 συνολικά διεθνούς εμβέλειας εταιρείες καινοτομίας και έρευνας, ωστόσο υποβλήθηκε μια μόνο προσφορά, η οποία απορρίφθηκε από το αρμόδιο υπουργείο και τον Μάιο του 2017 επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, χωρίς όμως να υποβληθεί καμία προσφορά. Κι αυτό λόγω των όρων της προσφοράς, τους οποίους η κυβέρνηση αρνήθηκε να αλλάξει.


Αντί οποιασδήποτε άλλης ενέργειας, η κυβέρνηση αποφάσισε την ακύρωση του έργου αφαιρώντας από τους κρατικούς προϋπολογισμούς το κονδύλι για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών μέχρι το χώρο του πάρκου, παραγράφοντας παράλληλα τις αλλεπάλληλες υποδείξεις τόσο των κομμάτων όσο του ΕΒΕΛ, να μην κυρωθεί το έργο αλλά να μελετηθούν κίνητρα προσέλκυσης αξιόλογων και αξιόπιστων επενδυτών από το εξωτερικό, τα οποία να ενσωματωθούν σε μια νέα προκήρυξη προσφορών.

Σε αντίθεση αυτών των υποδείξεων, η κυβέρνηση εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια με τη θέση ότι το Πεντάκωμο βρίσκεται μακριά από πανεπιστήμια και μέσω εκπροσώπου του αρμόδιου υπουργείου ανακοινώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ότι μελετάται η επιστροφή της γης που είχε απαλλοτριωθεί στους ιδιοκτήτες της.

Το θέμα του Τεχνολογικού Πάρκου απασχόλησε εκ νέου την Επιτροπή Εμπορίου σε μια από τις τελευταίες συνεδρίες της τον περασμένο Νοέμβριο, όπου η κυβέρνηση εμφανίστηκε με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό γύρω από τα όλο  ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν οι βουλευτές ότι διυπουργική επιτροπή αποφάσισε να γίνει δημόσια διαβούλευση για να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, αν το Τεχνολογικό Πάρκο ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, γιατί, όπως αναφέρθηκε, άλλαξε η δομή της οικονομίας.


Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου, Κώστας Κώστα, στιγματίζει το ότι «ούτε καν μελέτη για το κόστος κατασκευής των υποδομών εντός του πάρκου δεν έχει ακόμα γίνει», επισημαίνοντας το γεγονός ότι «το γειτονικό Ισραήλ έχει 35 Τεχνολογικά Πάρκα και εμείς ούτε ένα δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε».

Τονίζοντας το πόσο αναγκαίο είναι το Τεχνολογικό Πάρκο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, «τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά και των οποίων η ανάπτυξη θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία», εκφράζει την πεποίθηση ότι «η κυβέρνηση κωλυσιεργεί γιατί δεν θέλει να γίνει αυτό το έργο… το έχει ακυρώσει οριστικά».

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.