Πακέτα στήριξης στην Ουκρανία από Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ

Την έμπρακτη στήριξή τους στον ουκρανικό λαό ανακοίνωσαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Τζιώρτζεβα και ο Πρόδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είπαν ότι ετοιμάζουν πακέτα στήριξης της χώρας, ενώ προβλέπουν βαριές οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας του πολέμου, σε όλο τον κόσμο.

«Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων οδηγούνται στα ύψη, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος χτυπά σκληρότερα τους φτωχούς. Οι διακοπές στις χρηματοοικονομικές αγορές θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν, αν η σύγκρουση εξακολουθήσει. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες θα έχουν επίσης σημαντική οικονομική επίπτωση. Αξιολογούμε την κατάσταση και συζητάμε τις κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις με τους διεθνείς εταίρους μας», αναφέρουν οι δύο οργανισμοί σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού Ταχείας Χρηματοδότησης, με το αίτημα να εξετάζεται ήδη από την ερχόμενη βδομάδα. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι μέσα από το Πρόγραμμα Στήριξης της Ουκρανίας, επιπλέον $2,2 δισ. είναι διαθέσιμα από τώρα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, ετοιμάζει πακέτο $350 εκ. το οποίο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο για έγκριση αυτή τη βδομάδα, και το οποίο ακολουθείται από $200 εκατομμύρια σε ταχεία εκταμίευση στήριξης για την υγεία και την εκπαίδευση. Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει την κινητικότητα χρηματοδότησης από διάφορους αναπτυξιακούς εταίρους, ενώ χαιρετίζεται η υποστήριξη που ανακοινώθηκε ήδη από πολλούς διμερείς εταίρους.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ συνεργάζονται επίσης για να αξιολογήσουν την οικονομική και χρηματοοικονομική επίπτωση της σύρραξης και των προσφύγων σε άλλες χώρες της περιοχής και του κόσμου. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ενισχυμένη πολιτική, τεχνική και οικονομική υποστήριξη στις γειτονικές χώρες, όπου απαιτείται», σημειώνεται.

«Η συντονισμένη διεθνής δράση θα είναι κρίσιμη για να μετριάσει τους κινδύνους και να καθοδηγήσει σε αυτή την ύπουλη περίοδο που ακολουθεί. Η κρίση επηρεάζει τις ζωές και τη διαβίωση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, και τους προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξή μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.