Πακέτο δέκα μέτρων για στήριξη της οικονομίας λόγω κρίσης κορoνοϊούΣήμερα αναμένεται ο Υπουργός Οικονομικών να αναλύσει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πακέτο έχει στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού και έχει ύψος €1,7 δις.

Περιλαμβάνει επιδότηση πολύ μικρών, μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων με €100 εκατ., σχέδιο επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων και δανείων αυτοτελώς εργαζομένων για περίοδο 4 ετών και παραχώρηση ρευστότητας ύψους €800 εκατομμυρίων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Χορηγία σε μικρές επιχειρήσεις, δάνεια 1,7 δισ. ευρώ και επιδότηση επιτοκίου

Πακέτο δέκα μέτρων για στήριξη της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εφάπαξ χορηγία 1.250 – 6.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, δυνατότητα άντλησης δανείων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ και επιδότηση επιτοκίου για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.

Τα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

• Παραχώρηση ρευστότητας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μέγιστο αριθμό προσωπικού 250 άτομα, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (σ.σ.: χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα προϊόντα του διατίθενται μέσω των τραπεζών).

• Για σκοπούς χορήγησης δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποφασίστηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η αύξηση του σχεδίου δανειοδότησης κατά 500 εκατ. ευρώ.

• Συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, από το οποίο αναμένεται να αντληθούν 300 – 400 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες της οικονομίας. Τα δάνεια προς επιχειρήσεις θα είναι εγγυημένα κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

• Επιδότηση επιτοκίων για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, τα οποία θα συναφθούν από την 1η Μαρτίου του 2020 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020 (επιδότηση 3,5% για τα πρώτα δύο χρόνια και 2% για τα επόμενα δύο χρόνια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους και 1,5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις).

• Επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια μέχρι 300 χιλ. ευρώ, τα οποία θα συναφθούν από την 1η Μαρτίου του 2020 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020 (1,5% για τέσσερα χρόνια).

• Εφάπαξ χορηγία σε περίπου 50.000 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους που εντάχθηκαν στα ειδικά σχέδια πλήρους ή μερικής αναστολής εργασιών την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου ως ακολούθως: 1.250 για όσους απασχολούσαν μέχρι ένα άτομο, 3.000 ευρώ από 2-5 άτομα, 4.000 ευρώ από 6-9 άτομα και 6 χιλ. ευρώ από 10 – 50 άτομα.

• Άμεση προκήρυξη προσφορών για όλα τα αναπτυξιακά έργα τα οποία εξαγγέλθηκαν και άλλα έργα τα οποία είναι ώριμα, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη περίοδο προκήρυξής τους με βάση τον προϋπολογισμό.

• Συμπληρωματικό σχέδιο κινήτρων ύψους 6,3 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του τουριστικού τομέα και της συνδεσιμότητας της Κύπρου (μαζί με το υφιστάμενο σχέδιο θα διατεθούν  συνολικά 15,7 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020).

• Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% προς ενίσχυση του τομέα τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης, για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι την 10η Ιανουαρίου του 2021.

• Στήριξη του αγροτικού τομέα με 22 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε ο ΠτΔ, «όλα τα σχέδια δανειοδότησης προβλέπουν ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου