«Πακέτο» με την παραίτηση Ιωνά η παύση του Αρχηγού Αστυνομίας

Τρεις βδομάδες μετά την αποκάλυψη του ειδεχθούς εγκλήματος σε βάρος μεταναστριών γυναικών και παιδιών και μετά τις βαριές ευθύνες της Αστυνομίας στο χειρισμό των υποθέσεων των ελλειπουσών μεταναστριών, ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να παύσει τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αρχηγού της Αστυνομίας, παρόντος και του παραιτηθέντος Υπουργού Δικαιοσύνης, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την οποία όπως φάνηκε ο Αρχηγός αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Ωστόσο, με δεδομένη την κοινωνική κατακραυγή και την παραίτηση του υπουργού, αναγκαστικά ο Νίκος Αναστασιάδης τον έπαυσε. Η παύση των δύο ανδρών που ηγούνταν της Δικαιοσύνης και της δημόσιας τάξης στον τόπο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως πολιτική ευθιξία, καθώς η απόφαση δεν λήφθηκε έγκαιρα, αλλά 19 μέρες μετά, όπως σημειώνεται από την αντιπολίτευση.

Ο Πρόεδρος, με επιστολή του προς τον κ. Χρυσοστόμου τον ενημερώνει για τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, ενώ τίθεται σε ισχύ από την 7η Μαΐου 2019. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος αναφέρει στην επιστολή του ότι οδηγήθηκε στη “δυσάρεστη απόφαση” να τερματίσει τις υπηρεσίες του Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου μετά τη σημερινή τους συνάντηση και τα όσα μεταξύ τους διαμείφθηκαν και λαμβάνοντας υπόψιν «τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα που οδήγησαν στη μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία».

Επίσης αναφέρει ότι λήφθηκε υπόψιν «η αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του Σώματος που ηγείται σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφισταμένων του, και τέλος η διά λόγους πολιτικής ευθιξίας παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης».

Δεν ονομάζεται πολιτική ευθιξία

Ικανοποιεί η παραίτηση Ιωνά, ωστόσο οι δικαιολογίες που δόθηκαν δεν ικανοποιούν, καθώς δεκαεννέα μέρες μετά δεν καταδεικνύουν πολιτική ευθιξία, αλλά εκλογική σκοπιμότητα.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, ικανοποιεί το κόμμα αλλά όχι και οι δικαιολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί, σημειώνοντας ότι το να παραιτείται δεκαεννιά μέρες μετά που υπήρξε έντονη κατακραυγή και πίεση από το ΔΗΣΥ «αυτό δεν το ονομάζουμε πολιτική ευθιξία». Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του υπουργού ανέφερε ότι «πολιτική ευθιξία θα υπήρχε αν παραιτείτο την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα που ξέσπασε αυτή η ιστορία. Δεκαεννιά μέρες μετά, μετά που υπήρξε έντονη κοινωνική κατακραυγή και την ίδια στιγμή πίεση, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, και από την πλευρά του ΔΗΣΥ για να παραιτηθεί και να υποχρεώνεται να παραιτείται, αυτό δεν το ονομάζουμε πολιτική ευθιξία», υπέδειξε ο Α. Κυπριανού.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy