Παλαιστίνη: Η εκκωφαντική σιωπή και η υποκρισία

Του Κυριάκου Λοΐζου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», σύμφωνα με δήλωση διπλωματικής πηγής μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με τη σφαγή των Παλαιστινίων από τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ.

Μέσα στην παραπάνω δήλωση, περικλείεται όλη η πραγματικότητα και η αλήθεια για το δράμα αυτού του λαού τις τελευταίες δεκαετίες. Η εκκωφαντική σιωπή των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και η παραπάνω αδιάφορη «ανακοίνωση» μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποδεικνύουν περίτρανα για ακόμη μία φορά πως για αυτούς οι Παλαιστίνιοι είναι αόρατοι και ξεχασμένοι στις ερημικές γωνιές μίας ξερής γης, ποτισμένης με το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Βέβαια, η στάση των Αμερικανών και γενικότερα της πλειονότητας των μεγάλων δυνάμεων, δεν εξέπληξε κανέναν.

Η δραματική κλιμάκωση της ωμής βίας εναντίον των Παλαιστινίων μάς αφορά όλους, μα περισσότερο εμάς εδώ στην Κύπρο. Με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών μέσω Twitter -κατά την οποία καταδικάζεται η «αδιακρίτως εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα προς το λαό του Ισραήλ»- είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως στο βωμό των συμφερόντων (περισσότερα από τα οποία τίθενται εν αμφιβόλω, π.χ. EastMed) όλα είναι ρευστά και τίποτα δεν έχει αξία, παρά μόνο η εκμετάλλευση των ασθενέστερων, είτε αυτοί λέγονται Κύπριοι, είτε Παλαιστίνιοι. Η εν λόγω τοποθέτηση από τα πλέον επίσημα χείλη αποτελεί ντροπή, αλλά κυρίως πρόκληση τόσο για το λαό της Παλαιστίνης, όσο και για το λαό της Κύπρου. Άλλωστε, δεν πέρασαν και αιώνες από τότε που άνθρωποι στην Κύπρο σφαγιάζονταν μη μπορώντας να προστατευτούν από το μένος των εθνικιστών και των υπέρμαχων του διαχωρισμού και της αέναης διένεξης. Επίσης, είναι άλλο να σιωπά η κυβέρνηση λόγω συμφωνιών με το Ισραήλ κ.τ.λ. και άλλο να επιρρίπτει με θράσος την ευθύνη στους Παλαιστινίους. Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά, διότι το κυπριακό κράτος, εμμέσως πλην σαφώς (πιθανόν και χωρίς να το καταλαβαίνει) υποβαθμίζει τον αγώνα όλων εκείνων που αγωνίστηκαν ενάντια στους κατακτητές και εξαίρει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους.

Βάζοντας στην εξίσωση και το κυπριακό ζήτημα αντιλαμβάνεται κανείς τη δυσκολία της παρούσας κυβέρνησης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με σκοπό να δώσει μία ελπίδα για λύση του προβλήματος. Μπορεί για μερικούς να είναι υπερβολή και υπερ-προβολή μίας ανακοίνωσης, ωστόσο η παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών εκτός από ανήθικη είναι και επικίνδυνη για την ελευθερία.

Δεν χρειαζόμαστε ηγεσίες που να χαϊδεύουν τα αυτιά του πολεμοχαρή Νετανιάχου, ακυρώνοντας τους αγώνες των λαών για ελευθερία, δικαιοσύνη και επανένωση και έχοντας κατά νου μόνο να πλουτίζουν στις πλάτες των πολλών. Οι Παλαιστίνιοι είναι ο καθρέφτης μας, και το αντίστροφο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.