Παλαιστίνη: Το ισραηλινό απαρτχάιντ δεν πρόκειται να τελειώσει µόνο του

∆υναµώνει η κατανόηση πως το Ισραήλ έχει γίνει ένα µοντέλο για µεγάλο µέρος της παγκόσµιας ακροδεξιάς

Στο βιντεοσκοπηµένο της µήνυµα για τον εορτασµό της 75ης επετείου από την ίδρυση της ευρωπαϊκής αποικίας του Ισραήλ πάνω στα ερείπια της Παλαιστίνης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τον αποικιακό ρατσισµό και την υποκρισία που είναι βαθιά ενσωµατωµένη στο ευρωπαϊκό κατεστηµένο. «Έχετε κυριολεκτικά κάνει την έρηµο να ανθίσει», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επαναλαµβάνοντας ένα σχήµα λόγου που διαγράφει την αυτόχθονη κοινότητα των Παλαιστίνιων και ξεπλένει την καταστροφή παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ και τη συνεχιζόµενη εθνοκάθαρση του λαού της. […]

Οι επιπτώσεις στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα

Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν αυταπάτες. Καταλαβαίνουµε την παρούσα κυβέρνηση του Ισραήλ -την πιο ακροδεξιά, ρατσιστική, φονταµενταλιστική, αυταρχική, διεφθαρµένη, σεξιστική και οµοφοβική που είχε ποτέ το κράτος- ως ταυτόχρονα µια αποφασιστική ένδειξη αυτής της κατάρρευσης, αλλά και ως τον πιο δυνατό της καταλύτη µέχρι σήµερα.

Αυτή η κυβέρνηση, µε τις ρητά φασιστικές και γενοκτονικές τάσεις, αποτελεί µια ακάλυπτη συνέχεια του συνεχιζόµενου καθεστώτος αποικιακής καταπίεσης του Ισραήλ και, παράλληλα, µια ρήξη µε το status quo στα εκτεταµένα της σχέδια για δικαστικές, κοινωνικές και πολιτιστικές «µεταρρυθµίσεις» που θα επηρεάζουν κατά κύριο λόγο την αποικιακή κοινωνία των Εβραίων Ισραηλινών.

Οι πολιτικές αυτές, στο πλαίσιο της συνεχιζόµενης παλαιστινιακής αντίστασης, έχουν επηρεάσει δραστικά τον χρηµατοπιστωτικό και οικονοµικό τοµέα. Φυγή κεφαλαίων, µετανάστευση της υψηλής τεχνολογίας, υποβάθµιση των προοπτικών πίστωσης από τον οίκο Moody’s, εξαφανιζόµενες επενδύσεις και κατάρρευση της εµπιστοσύνης των επενδυτών έχουν συνδυαστεί ωθώντας τον πρώην επικεφαλής του εθνικού οικονοµικού συµβουλίου του Ισραήλ να προβλέψει δύο σενάρια για την οικονοµία της χώρας: «έµφραγµα ή καρκίνος».

Η επικεφαλής οικονοµολόγος του Ισραήλ, Σίρα Γκρίνµπεργκ, εκτίµησε πως η µειωµένη πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ θα εξαφανίσει τη µισή αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των επόµενων πέντε ετών και πάνω από 250 Εβραίοι Αµερικανοί ηγέτες επιχειρήσεων προειδοποίησαν για «καταστροφή» της ισραηλινής οικονοµίας, λέγοντας πως µπορεί να αναγκαστούν «να επανεκτιµήσουν την εξάρτησή τους από το Ισραήλ ως στρατηγικό προορισµό επενδύσεων».

Όλα αυτά προσφέρουν στους Παλαιστινίους και τους υποστηρικτές της παλαιστινιακής απελευθέρωσης σε όλο τον κόσµο µια πρωτοφανή ευκαιρία προώθησης του αγώνα µας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Όµως µόνες τους οι ευκαιρίες δεν οδηγούν σε αλλαγή· παρέχουν µόνο το εύφορο έδαφος για αυτήν. Χρειάζεται ακόµα να επεκτείνουµε το χτίσιµο λαϊκής δύναµης και ισχυρών διαθεµατικών συµµαχιών που να ενσωµατώνουν τον αγώνα για παλαιστινιακή απελευθέρωση µε τους παγκόσµιους αγώνες για φυλετική, οικονοµική, κοινωνική, αυτοχθονική, κλιµατική ισότητα και ισότητα των φύλων.

Όπως και στον αγώνα ενάντια στο νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ, δεν µπορούµε απλά να ευχηθούµε να καταρρεύσει το ισραηλινό απαρτχάιντ -πρέπει να το κατεδαφίσουµε.

2de5451bb25258d68e856bd2ee834f25 α 1

BDS: Καµιά συνενοχή µε το καθεστώς του Ισραήλ

Με τη θεωρία της αλλαγής που εστιάζει στην αποκοπή των δεσµών µεταξύ κρατικής, εταιρικής και θεσµικής συνενοχής µε το καθεστώς του Ισραήλ, το κίνηµα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (Boycott, Divestment, Sanctions – BDS), υπό την ηγεσία της µεγαλύτερης παλαιστινιακής συµµαχίας στην Ιστορία, είναι η πιο αποτελεσµατική µορφή διεθνούς αλληλεγγύης προς τον αγώνα µας για εξάρθρωση της εποικιστικής αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ.

Έχοντας ιδρυθεί το 2005 από τη µεγαλύτερη παλαιστινιακή συµµαχία βάσης και κοινωνίας των πολιτών τόσο στην ιστορική Παλαιστίνη όσο και στην εξορία, το BDS καλεί για τον τερµατισµό της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής και του συστήµατος απαρτχάιντ, όπως και υπέρ του δικαιώµατος των Παλαιστίνιων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να λάβουν αποζηµιώσεις.

Βασισµένο στην Οικουµενική ∆ιακήρυξη Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, το κίνηµα BDS αντιτίθεται κατηγορηµατικά σε κάθε µορφή ρατσισµού, συµπεριλαµβανόµενων της ισλαµοφοβίας και του αντισηµιτισµού. Στοχεύει στη συνενοχή, όχι στην ταυτότητα.

Ένας αυξανόµενος αριθµός αντιαποικιακών Εβραίων Ισραηλινών υποστηρικτών του BDS παίζει σηµαντικό ρόλο στο κίνηµα, και δηµοσκόπηση του 2022 έδειξε πως το 16% των Εβραίων Αµερικανών στηρίζει το BDS.

Τα τελευταία 17 έτη, το κίνηµα BDS έχει χτίσει ένα τεράστιο παγκόσµιο δίκτυο, που στηρίζεται από συνδικάτα και συµµαχίες αγροτών, όπως και κινήµατα φυλετικής, κοινωνικής και κλιµατικής δικαιοσύνης, που εκπροσωπούν δεκάδες εκατοµµύρια ανθρώπους. Έχει πιέσει µεγάλες πολυεθνικές, όπως οι Veolia, Orange, G4S, HP και άλλες να τερµατίσουν την ανάµειξή τους στα εγκλήµατα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Ως γνωστόν, το περασµένο έτος η Ben and Jerry’s αφαίρεσε το Ισραήλ από τις τοποθεσίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Γιγαντιαία κρατικά ταµεία κεφαλαίων στη Νορβηγία, το Λουξεµβούργο, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και αλλού, όπως και το Ίδρυµα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχουν αποεπενδύσει από εταιρείες και τράπεζες που εµπλέκονται στην ισραηλινή κατοχή.

Λιµενεργάτες στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και στο Ντέρµπαν της Νοτίου Αφρικής έχουν αρνηθεί να χειριστούν ισραηλινά πλοία.

Εκκλησίες στη Νότιο Αφρική έχουν στηρίξει το BDS, ενώ µεγάλες εκκλησίες στις ΗΠΑ έχουν αποεπενδύσει από συνένοχες εταιρείες και ισραηλινές τράπεζες.

Τον περασµένο µήνα, η βελγική πόλη της Λιέγης ψήφισε τον τερµατισµό των δεσµών της µε το Ισραήλ, επικαλούµενη το καθεστώς «απαρτχάιντ, αποικιοκρατίας και στρατιωτικής κατοχής» του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστινίους, και το δηµοτικό συµβούλιο του Όσλο, της νορβηγικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε τον τερµατισµό του εµπορίου µε αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται σε παρανόµως κατεχόµενες περιοχές. Προηγήθηκε η δήµαρχος της Βαρκελώνης, που ανέστειλε κάθε σχέση µε το Ισραήλ του απαρτχάιντ.

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν την αυξανόµενη κατανόηση πως το Ισραήλ έχει γίνει ένα µοντέλο για µεγάλο µέρος της παγκόσµιας ακροδεξιάς, βλάπτοντας όχι µόνο τους Παλαιστινίους, αλλά και εκατοµµύρια άλλους σε όλο τον κόσµο. […]

fe3df9aa91e658536bc0a621217bed75 α 1

∆ουλειά που δεν έχει τελειώσει

Παρά αυτά τα κέρδη, πολλά κράτη, εταιρείες και θεσµοί παραµένουν βαθιά συνένοχα στο ισραηλινό απαρτχάιντ. Η ουσιαστική αλληλεγγύη στον αγώνα µας πρέπει εποµένως να ξεκινήσει µε τον τερµατισµό της συνενοχής. Αυτό απαιτεί ηθικές και στρατηγικές, σταδιακές και στοχευµένες εκστρατείες µποϊκοτάζ και αποεπένδυσης σε όλους τους τοµείς, που θα καταδεικνύουν το Ισραήλ ως ένα κράτος απαρτχάιντ και, συνεπώς, πίεση για νόµιµες, στοχευµένες κυρώσεις εναντίον του, ξεκινώντας µε ένα συνολικό εµπάργκο στον τοµέα στρατιωτικής ασφάλειας. Πρέπει να εφαρµοστεί πίεση σε δηµοτικά συµβούλια και δηµοσίους θεσµούς να αποχωρήσουν και να αποκλείσουν από προµήθειες όλες τις εταιρείες που εµπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων, συµπεριλαµβανόµενου του ισραηλινού απαρτχάιντ -ακόµα και όταν οι κυβερνήσεις, όπως αυτή της Βρετανίας, προσπαθούν να τους απαγορεύσουν να το κάνουν. Οι Παλαιστίνιοι καλούν τους προοδευτικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσµο να διοχετεύσουν την ηθική τους οργή για το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ σε στρατηγική πίεση και χτίσιµο λαϊκής δύναµης που θα µπορεί να συµβάλει ουσιαστικά στον οριστικό τερµατισµό της Νάκµπα που µαστίζει το λαό µας εδώ και 75 χρόνια.

Omar Barghouti

Συνιδρυτής του κινήµατος BDS για τα δικαιώµατα των Παλαιστινίων και συναποδέκτης του Βραβείου Ειρήνης Γκάντι το 2017.

Πηγή: Novara Media

Μετάφραση/Επιµέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy