Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιεί το Ισραήλ για «Παρέλαση των Σημαιών»

Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η «Παρέλαση των Σημαιών» θα οξύνει την ένταση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προεδρικού Γραφείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, προειδοποίησε ότι «η ‘Παρέλαση των Σημαιών’ που θα πραγματοποιηθεί αύριο τις απογευματινές ώρες στην Ιερουσαλήμ, θα επιφέρει ένταση και έκρηξη βίας», χαρακτηρίζοντάς την ως μία «προβοκατόρικη πράξη των Εβραίων εποίκων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ».

«Το κάλεσμα προς τους Εβραίους να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα θα οξύνουν την ένταση στην περιοχή, γεγονός που θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα, για τα οποία η ισραηλινή κυβέρνηση θα φέρει αποκλειστική ευθύνη», πρόσθεσε στη σημερινή του ανακοίνωση. Συγχρόνως, ο Αμπού Ρουντέινα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν μία ξεκάθαρη θέση «για τις προβοκατόρικες ενέργειες του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων».

Στο μεταξύ, αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η αυριανή «Παρέλαση των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με χθεσινές αποφάσεις της αστυνομικής διοίκησης της πόλης, θα απαγορευτεί στους συμμετέχοντες στην παρέλαση να πλησιάσουν την Πύλη της Δαμασκού και να διασχίσουν τον κεντρικό δρόμο της αραβικής συνοικίας της Παλιάς Πόλης που καταλήγει στην είσοδο προς τον προαύλιο χώρο του Αλ-Άκσα. Από την άλλη, σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσε ότι «θα πρέπει να διασφαλισθεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων των Εβραίων συμμετεχόντων στην παρέλαση σε κάθε γωνιά της Ιερουσαλήμ», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν η δήλωσή του αυτή συνεπάγεται και διαταγή προς την αστυνομία να επιτρέψει στην πομπή να εισέλθει στις αραβικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης. Σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει ο ίδιος στην αυριανή «Παρέλαση των Σημαιών», προσθέτοντας με έμφαση ότι «είναι αυτονόητο ότι η παρέλαση θα περάσει και από την Πύλη της Δαμασκού».

Μέχρι στιγμής, κανένα άλλο στέλεχος της κυβέρνησης Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε στον ακριβή καθορισμό της πορείας της αυριανής «Παρέλασης των Σημαιών», στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», επέτειο εισόδου του ισραηλινού στρατού στον ιορδανικό-αραβικό τομέα της πόλης τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Ήδη από χθες οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή, προκειμένου να προλάβουν ένοπλες αραβικές επιθέσεις κατά την διάρκεια της αυριανής παρέλασης, ενώ έχουν συλληφθεί προληπτικά Εβραίοι και Άραβες κάτοικοι της Ιερουσαλήμ, ύποπτοι για υποκίνηση ταραχών με εθνοθρησκευτικό υπόβαθρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy