Πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση

Διαχρονικά επίκαιρη η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και τα επιτεύγματά της

Τη σημαντικότητα και τη διαχρονικότητα της Οκτωβριανής Επανάστασης, αλλά και την αναγκαιότητα έντασης της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον σεχταρισμό ανέδειξαν οι συμμετέχοντες σε περιφερειακό σεμινάριο κομμουνιστικών και αριστερών δυνάμεων της Νότιας Ασίας. Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) φιλοξένησε στις 23 και 24 του Σεπτέμβρη, στο Κότσι του κρατιδίου Κεράλα, το Σεμινάριο Κομμουνιστικών και Αριστερών Κομμάτων της περιοχής της Νότιας Ασίας με αφορμή τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Το θέμα του σεμιναρίου «Ο ιμπεριαλισμός, η εθνική κυριαρχία και ο κομμουνισμός στη Νότια Ασία» επελέγη για να αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες προκλήσεις ενώπιον των λαών της περιοχής. Συμμετείχαν το ΚΚΙ (Μ), το ΚΚ Ινδίας, το ΚΚ Μπαγκλαντές, το Εργατικό Κόμμα του Μπαγκλαντές, το ΚΚ Νεπάλ (Ενιαίο Μαρξιστικό Λενινιστικό), το Ενωμένο ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊστές-Κέντρο), το κόμμα «Αβάμι» του Πακιστάν, το ΚΚ Σρι Λάνκα και το JVP της Σρι Λάνκα. Το ΚΚ Πακιστάν λόγω περιορισμών βίζας από την κεντρική ινδική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, αλλά απέστειλε γραπτώς τις θέσεις του.

Ταξική ενότητα για εδραίωση του αγώνα για χειραφέτηση

To KKI (M) καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο κρατίδιο της Κεράλα, όπου οι κομμουνιστές και οι σύμμαχοί τους είναι στην εξουσία μέσω εκλογών από το 1957 με μόνο δυο πενταετή διαλείμματα. Το επίσημο άνοιγμα έγινε από τον ΓΓ του ΚΚΙ (Μ), Σιτάραμ Γετσούρι, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα επανέλαβε τη διαχρονική επικαιρότητα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και της συνεισφοράς της στην προαγωγή και πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Παίρνοντας το παράδειγμα της Οκτωβριανής Επανάστασης υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης και εφαρμογής της μαρξιστικής θεωρίας από τον Λένιν στις συγκεκριμένες συνθήκες της Ρωσίας.

Αυτή η ανάλυση οδήγησε τον Λένιν να αναγνωρίσει τον ιμπεριαλισμό ως το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καπιταλισμός μπορεί να ανατραπεί, σπάζοντας την ιμπεριαλιστική αλυσίδα στον πιο αδύναμο κρίκο της, πρόσθεσε. Η εργατική-αγροτική συμμαχία που υποστήριζε ο Λένιν και η ανάλυσή του για το αποικιακό ζήτημα είχε εμπνεύσει πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του Χο Τσι Μινχ, στη διαμόρφωση σωστών τακτικών κατά τη διάρκεια της αντι-αποικιακής πάλης του βιετναμικού λαού, επεσήμανε.

Στη σημερινή φάση της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, όπου η νεοφιλελεύθερη επίθεση οδηγεί σε συσσώρευση και συγκέντρωση κεφαλαίων είναι σημαντικό, υπογράμμισε ο Γετσούρι, όπως τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα κατανοήσουν αυτή τη διαδικασία και να καθοδηγήσουν τους λαούς στην πάλη τους ενάντια στην εκμετάλλευση. «Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο χρησιμοποιεί το στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό για να ανοίξει τις αγορές του κόσμου για την εκμετάλλευσή τους. Η μόνη πραγματική αντίσταση στην εκμετάλλευση στην περιοχή μας διεξάγεται από τους κομμουνιστές.

Γι’ αυτό το λόγο, οι άρχουσες τάξεις θέτουν στο στόχαστρό τους κομμουνιστές και άλλες αριστερές δυνάμεις και προσπαθούν να αποδυναμώσουν τις λαϊκές διαμαρτυρίες που καθοδηγούνται από αυτές τις δυνάμεις, με την καλλιέργεια και προώθηση σεχταριστικών θρησκευτικών, φονταμενταλιστικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά. Ο ΓΓ του ΚΚΙ (Μ) σημείωσε ότι αυτές οι δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο όταν ο «υποκειμενικός παράγοντας» του επαναστατικού αγώνα, δηλαδή η δύναμη της ταξικής ενότητας στον αγώνα όλων των τμημάτων του λαού που υφίστανται εκμετάλλευση για απελευθέρωση και χειραφέτηση υπό την ηγεσία της εργατικής τάξης, ενδυναμώνεται και εδραιώνεται.

Ο ιμπεριαλισμός αξιοποιεί τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό

Το σεμινάριο χωρίστηκε σε τέσσερις συνόδους, όπου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις απόψεις τους για το θέμα. Στην πρώτη σύνοδο παρουσιάστηκαν οι θέσεις των κομμάτων από το Μπανγκλαντές. Ο Σαχίν Ραχμάνμ, μέλος του προεδρείου του ΚΚ Μπαγκλαντές, μίλησε για την εξάπλωση της ιμπεριαλιστικής επιρροής στον κόσμο και ειδικότερα στην περιοχή της Νότιας Ασίας. Κατέδειξε επίσης πώς ο ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί τους θρησκευτικούς φονταμενταλιστές και θρησκευτικές δυνάμεις ως συμμάχους του, χρηματοδοτώντας και υποδαυλίζοντάς τους. Αυτή η συμμαχία προσπαθεί να επιβάλει την τυραννία της σκοτεινής οπισθοδρομικής/μεσαιωνικής κουλτούρας και πρακτικές στους ανθρώπους και αντιπροσωπεύει συμφέροντα, τα οποία συγκρούονται με τα συμφέροντα των εργατικών και μεσαίων τάξεων και τη φτωχή αγροτιά. Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του επαναλαμβάνοντας ότι μόνο ένα κόμμα που καθοδηγείται από τον μαρξισμό-λενινισμό μπορεί να νικήσει τον ιμπεριαλισμό και τις θρησκευτικές φονταμενταλιστικές δυνάμεις κινητοποιώντας την εργατική τάξη και αγροτιά. Ο Ράσιντ Χαν Μενόν, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Μπαγκλαντές, σημείωσε ότι «οι θρησκευτικές δεξιές δυνάμεις χρησιμοποιούνται ως εργαλεία και ιδεολογικά όπλα της άρχουσας τάξης για να αποπροσανατολίσουν τους ανθρώπους από τον προοδευτικό και επαναστατικό αγώνα και αυτές οι δύο δυνάμεις είναι τόσο ενσωματωμένες και αλληλένδετες, ώστε ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να έχει αναμειχθεί με την πάλη ενάντια στον φονταμενταλισμό» είπε ανάμεσα σε άλλα. Στη δεύτερη σύνοδο παρουσίασαν τις θέσεις τους τα κόμματα από τη Σρι Λάνκα. Η Πρεμαμάρα Νισιανάγια, μέλος του Π.Γ. του ΚΚ Σρι Λάνκα, αναφέρθηκε στην επιρροή της Οκτωβριανής Επανάστασης και μίλησε για τριπλή κρίση στη χώρα της που η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει. Σημείωσε ότι «η οικοδόμηση της αριστερής δημοκρατικής εναλλακτικής λύσης/πρότασης είναι το άμεσο καθήκον μας». Ο Μπιμάλ Ρατναγιάκε, μέλος του Π.Γ. του JVP αναφέρθηκε στο εθνικό ζήτημα και στη διαδικασία σύνταξης νέου συντάγματος.

Οργανωμένη αντιμετώπιση ιμπεριαλιστών καπιταλιστών

Στην τρίτη σύνοδο μίλησαν τα κόμματα από το Νεπάλ (σ.σ. που πρόσφατα ανακοίνωσαν επικείμενη συνένωσή τους). Ο Σουρέντρα Πρασάντ Πάντε του ΚΚ Νεπάλ (Ενιαίο Μαρξιστικό-Λενινιστικό) δήλωσε ότι ο ιμπεριαλισμός καλλιεργεί ψευδαισθήσεις μεταξύ του λαού και τον εκμεταλλεύεται. Είπε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπιστούν οι ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές δυνάμεις με έναν πιο οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο. Στη συζήτηση μπήκε το νέο σύνταγμα του Νεπάλ, καθώς και οι δραστηριότητες των μοναρχικών δυνάμεων, εννέα χρόνια μετά την ανατροπή της μοναρχίας. Στην τελευταία σύνοδο εκφράστηκαν οι θέσεις του ΚΚΙ (Μ) από το μέλος του Π.Γ. Μ.Α. Μπάμπι και οι θέσεις του Ντ. Ράτζα, Εθνικού Γραμματέα του ΚΚ Ινδίας. Ο Ράτζα μίλησε για τον αντίκτυπο της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Ινδία, για την ίδρυση του κομμουνιστικού κόμματος στη χώρα και την επιρροή του στους μαχητές της ελευθερίας. Υπενθύμισε τη βοήθεια που παρείχε η Σοβιετική Ένωση για την ανάπτυξη ινδικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης είχε αρνητικές συνέπειες και οδήγησε τη Ινδία στην αγκαλιά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, πρόσθεσε. Η Ινδία αντιμετωπίζει μια σοβαρή απειλή από θρησκευτικές σεχταριστικές δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη σφυρηλάτηση της ενότητας όλων των κοσμικών και δημοκρατικών δυνάμεων, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα

 

Οι ανατροπές δεν ακυρώνουν τον μαρξισμό λενινισμό και το σοσιαλισμό και τις κατακτήσεις του

Στη διακήρυξή τους οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων της περιοχής της Νότιας Ασίας χαιρετίζουν τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα κοσμοϊστορικό γεγονός για ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά οδήγησε στη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση. «Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των γραμμάτων και τεχνώνείναι απαράμιλλα. Ο σοσιαλισμός είχε εμπνεύσει πολλούς αντι-αποικιακούς αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι είναι η σοσιαλιστική ΕΣΣΔ που διαδραμάτισε τον καθοριστικό ρόλο στην ήττα του φασισμού. Σε αυτή τη μάχη οι θυσίες του λαού της ΕΣΣΔ δεν μπορούν ποτέ να ξεχαστούν ή να διαγραφούν από την Ιστορία» τονίζεται. Υπογραμμίζεται ότι η διάλυση της σοσιαλιστικής κοινότητας στην Ευρώπη «δεν ακυρώνει ούτε τον μαρξισμό-λενινισμό ούτε το ιδεώδες του σοσιαλισμού». «Πολύ περισσότερο, αυτές οι ανατροπές δεν μπορούν να διαγράψουν το γεγονός ότι ο σοσιαλισμός είχε μια αποφασιστική συμβολή στην άνοδο των επιπέδων της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής και του πολιτισμού σε μέχρι τώρα πρωτοφανή ανώτερα επίπεδα. Αυτές οι συμβολές εξακολουθούν να ισχύουν ακόμα και σήμερα και εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους» τονίζεται. Η μετατόπιση του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ιμπεριαλισμού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε σε αυξημένες επιθέσεις κατά της κυριαρχίας πολλών αναπτυσσομένων χωρών, προστίθεται. Η Νότια Ασία, με τον πλούσιο φυσικό και τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό της, έχει γίνει ένας σημαντικός στόχος, επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα. «Οι άρχουσες τάξεις προσπαθούν να προσανατολίσουν αυτή τη δυσαρέσκειά τους ενθαρρύνοντας και πατρονάροντας διχαστικές, κοινοτικές, φονταμενταλιστικές και σεκταριστικές δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις όχι μόνο στοχεύουν στο διαχωρισμό των κοινωνιών πάνω σε στενόμυαλες και μισαλλόδοξες ιδέες, αλλά επιδιώκουν και τη διάσπαση της ταξικής ενότητας των εργαζόμενων» σημειώνεται. Τα κόμματα συμφώνησαν να ενδυναμώσουν την αντίσταση ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση, να ενισχύσουν τους αγώνες τους ενάντια στις εκμεταλλευτικές πολιτικές των αρχουσών τάξεων για το σοσιαλισμό, να αντισταθούν στις προσπάθειες των φονταμενταλιστικών, κοινοτικών και σεκταριστικών δυνάμεων και να εργαστούν για την ενότητα των εργαζομένων και των ανθρώπων του μόχθου. Συμφώνησαν ότι αντιστέκονται στην όποια εξωτερική παρέμβαση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών. Τα κόμματα συμφώνησαν να ενισχύσουν το συντονισμό τους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy