Παλμίρο ΤΟΛΙΑΤΙ (1893 – 1964)

Ιταλός κοµµουνιστής ηγέτης και πολιτικός, που γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1893 στη Γένουα και απεβίωσε στις 21 Αυγούστου 1964 στη Γιάλτα της Κριµαίας (ΕΣΣ∆).

Το 1914 γίνεται µέλος του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, ενώ µετά τον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο ο Τολιάτι συµµετείχε ενεργά στην οµάδα που δηµιουργήθηκε γύρω από την εφηµερίδα «Νέα Τάξη», που έκδιδε ο Γκράµσι στο Τορίνο. Από τους συνιδρυτές του Ιταλικού Κοµµουνιστικού Κόµµατος, την περίοδο 1923-25 συνελήφθηκε δυο φορές για την επαναστατική του δράση, «φιλοξενούµενος» για οκτώ µήνες στις φυλακές.

Το 1926 εκπροσωπεί το ΙΚΚ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Κομιντέρν και από το 1928 ήταν µέλος του προεδρείου της. Με τη φυλάκιση του Α. Γκράµσι το 1926 ανάλαβε την ηγεσία του ΙΚΚ µέχρι το θάνατο του.

Εκπροσωπούσε την Κομιντέρν στη διάρκεια του ισπανικού εµφύλιου πολέµου και βοηθούσε τους Ισπανούς κοµµουνιστές. Με την ήττα της ∆ηµοκρατικής Ισπανίας δραστηριοποιήθηκε ξανά στη Γαλλία, όπου τον Σεπτέµβριο 1939 συνελήφθηκε και κλείσθηκε στη φυλακή. Από τα τέλη του 1940 µέχρι και το 1944 ζούσε στη Μόσχα, κάνοντας εκποµπές στα Ιταλικά από το ραδιοσταθµό της Μόσχας. Τον Μάρτιο 1944 επιστρέφει στην Ιταλία, εκδίδει το περιοδικό Rinaseita, προωθώντας την πολιτική εθνικής ενότητας στην πάλη κατά των ναζιστικών στρατευµάτων, που από το 1943 έθεσαν υπό την κατοχή τους τη χώρα.

Με την απελευθέρωση της Ιταλίας ήταν πρωτεργάτης της στήριξης δηµοκρατικών µεταρρυθµίσεων, µέσα στα πλαίσια της πολιτικής του «ιστορικού συµβιβασµού» και την περίοδο 1944-46 συµµετείχε εκ µέρους του ΙΚΚ στα κυβερνητικά σχήµατα. Υπό την καθοδήγησή του το ΙΚΚ µετατράπηκε στο ισχυρότερο κοµµουνιστικό κόµµα της ∆. Ευρώπης.

Στις 14 Ιουλίου 1948 τραυµατίζεται σοβαρά κατά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του από ένα αντιδραστικό, αντικομµουνιστικό πρόσωπο. Είχε έντονη ανησυχία για τη διάσπαση στο διεθνές κοµµουνιστικό κίνηµα στο µεταίχµιο των δεκαετιών 1950-60.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.