Ανοιχτός ορίζοντας/ Ορίζοντας

 Πάμε Καϊμακλί, μια αναδρομή

Το Ακριτικό και διχοτομημένο Καϊμακλί, όπως η πόλη που το φιλοξενεί, διατήρησε το χαρακτήρα του λόγω της έλλειψη ενδιαφέροντος για ανάπτυξη μέχρι πρόσφατα. Για αυτό και προσέλκυσε διάφορο κόσμο εμπλουτίζοντας την κοινωνική του δομή, αφού άρχισε να γερνά λόγω μερικής εγκατάλειψης του. Μαζί με τους κατοίκους του και τα μέλη του ΜΚΟ Urban Gorillas η γειτονιά άρχισε να γεμίζει με νέες πολιτιστικές ιστορίες με τα φεστιβάλ ‘Πάμε Καϊμακλί’.  Άρχισαν από το 2013 με διαφορετικές θεματικές κάθε φορά και πλαισιώνονται με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις.

19417467 3667667400176508 927961690391132237 o

46125833 3963836923892886 792245355272994816 n

Το Φεστιβάλ ‘ανοιχτές πόρτες’ φιλοξένησε τους κατοίκους και τους φίλους του Καϊμακλιού σε 7 σπίτια που ήταν ανοιχτά ολόκληρη τη μέρα για να γνωρίσει ο κόσμος τα παραδοσιακά σπίτια και τους διάφορους τρόπους κατοίκησης.

Το φεστιβάλ των ‘ανοιχτών παραθύρων’ ενεργοποίησε μια περιδιάβαση στο Καϊμακλί στην οποία ο κόσμος απολάμβανε μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα καλλιτεχνικά δρώμενα που οργανώθηκαν από κατοίκους του Καϊμακλιού. Εφήμερη φουσκωτή κατασκευή του ΜΚΟ Urban Gorillas στήθηκε στη μέση του δρόμου όπου φιλοξενήθηκαν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, διεκδικώντας το δρόμο από τα αυτοκίνητα. Σειρά από πολλές μικρής και μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις φανέρωναν τις κρυφές γοητείες και ιστορίες του Καϊμακλιού όπως ξενάγηση στις εσωτερικές αυλές του η εκδήλωση με προφορικές ιστορίες κλπ.

Το Φεστιβάλ ‘Νόστιμος Τόπος’ συσχετίζει τις πολιτιστικές δραστηριότητες με αυτές γύρω από το φαγητό. Το φεστιβάλ με τις ‘ανοιχτές κουζίνες’ έδωσε φωνή σε μετανάστες που συνήθως περνούν απαρατήρητοι με το να τους δώσει το ρόλο σεφ σε εργαστήριο με μαγείρεμα σε 7 σπίτια με 12 συμμετέχοντες στο καθένα για δημιουργική συνεύρεση και συζήτηση για το Καϊμακλί.  

Το φεστιβάλ ‘Υιοθετώντας τον καλλιτέχνη’ οι κάτοικοι επιμελήθηκαν έργα και την παρουσία των ίδιων των καλλιτεχνών στα σπίτια τους και στους χώρους εργασίας τους, φέρνοντας έτσι την τέχνη στη γειτονιά και στον κόσμο της.

Το Φεστιβάλ ‘παιχνίδι’ μετάτρεψε τη γειτονιά σε ένα τόπο παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλου. Παράλληλα ένα εργαστήρι κατασκευής χαρταετών με φιλοξενούμενος ειδικούς από την Ιαπωνία και ενθουσιώδεις έμπειρους από την Κύπρο μαζί με νέους και ενήλικες κατασκεύασαν χαρταετούς και του πέταξαν  κατά μήκος της πράσινης γραμμής σε μια ειρηνική εκδήλωση γεφυρώματος των συνόρων.

Το φετινό ‘Πάμε Καϊμακλί’ φεστιβάλ 2023 ‘ΑλλωσΦως΄ μας δίνει την ευκαιρία να  δούμε ιστορίες ειπωμένες με άλλο τρόπο και από άλλο οπτικό φακό. Θα φιλοξενήσει σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες με ‘ιδιαίτερες αφηγήσεις ιστοριών’ που θα παρουσιαστούν με διάφορα δημιουργικά μέσα και σίγουρα όχι μέσω επίσημων και συμβατικών αφηγήσεων.

Τα Φεστιβάλ γενικά προωθούν δημιουργική ενεργοποίηση της γειτονιάς με κατεύθυνση την κοινωνική και περιβαλλοντική αειφόρο ανάπτυξη. Μέσα από αυτά διαπραγματευόμαστε ιδέες όπως την ένταξη διάφορων κοινωνικών ομάδων στη γειτονιά, όπως ηλικιωμένων και νεαρών ατόμων, μεταναστών κλπ, τον εφήμερο αστικό σχεδιασμό (ephemerous and spontaneous urbanism), την ανάγκη της ΄τεχνης να είναι προσιτή στην κοινωνία κι όχι ‘κρυμμένη σε ακριβά μουσεία κλπ.

Το Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια στηρίζονται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του τότε Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και νυν Υφυπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα ενσωματώσει πολλαπλές δράσεις από συνεργασίες σε έργα Ευρωπαϊκά και Διεθνή όπως τα ‘Creative Europe’ , ‘Common Wealth’ , ‘Osaka Expo’ και άλλα.

Το φετινό φεστιβάλ στηρίζεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, Δήμο Λευκωσίας, CommonWealth foundation, Japan World Exposition 1970 Commemorative fund, Creative Europe κλπ.

global program sm

Φεστιβάλ 2023, “Ιστορίες ΆλλωςΦώς”,

Το φετινό φεστιβάλ αποτελεί και το επετειακό δέκατο φεστιβάλ 2013-2023! Η θεματική του “Ιστορίες ΆλλωςΦώς”, περιστρέφεται γύρω από το θεμα των ιστοριών και πως αυτές μπορούν να ειπωθούν αλλιώς φέρνοντας στο φως άλλες πτυχές, άλλες αλήθειες και με ένα παιχνιδιάρικο τρόπο να μας φανερώσουν νέες πραγματικότητες.

Ως μέρος του φεστιβάλ έχουμε προγραμματισμένες 29 διαφορετικές δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους του Καϊμακλίου απο τις 15.30-24.00. Περιληπτικά, θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, 6 προβολές από διεθνή φεστιβάλ ταινιών, δυο θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε ιστορίες του Καϊμακλίου. Θα παρουσιαστούν επίσης έργα Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών σε μορφή προβολών, εγκαταστάσεων και μουσικών δρώμενων.

Βερόνικα Αντωνίου, Γιώργος Χατζηχρίστου, Τερέζα Τούρβα, εκ μέρους των Urban Gorillas

ΧΑΡΤΙΣ

Πάμε Καϊμακλί 2023

23 Σεπτεμβρίου 2023

15.30- 24.00.                     

Πλήρες Πρόγραμμα

https://urbangorillas.org/

19402267 3667667300176518 3416388356740131752 o

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy