Πάμπης Κυρίτσης: Η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα που συσσωρεύονται λόγω της πανδημίας

Ανησυχία για «το γεγονός ότι η μακροχρόνια παραμονή στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία συσσωρεύει ολοένα και περισσότερα κοινωνικά προβλήματα», εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, καλώντας την «Κυβέρνηση να ενσκήψει και στο θέμα της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους», πέρα από τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων μέσα από το ειδικό ανεργιακό επίδομα που έχουν ανακοινωθεί.

«Αυτά τα κοινωνικά προβλήματα «συσσωρεύονται στους αδύνατους της κοινωνίας, στους εργαζόμενους, στους μικροεπαγγελματίες, στους άνεργους και στις ευάλωτες ομάδες», είπε ο κ. Κυρίτσης, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ακόμη ότι «οι δομές κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που συσσωρεύονται» και πρόσθεσε ότι «η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται σκληρά αυτή την περίοδο».

«Βλέπουμε με δέος το γεγονός ότι σύντομα θα απαιτηθεί από τους αδύνατους εργαζόμενους να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις στα δάνεια τους που έχουν ανασταλεί και θα μπουν μπροστά σε νέα διλήμματα όσοι έχουν εκκρεμότητες με τις τράπεζες και θα τους απειλούν να τους πωλήσουν τα σπίτια τους», είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στα κοινωνικά προβλήματα που συσσωρεύονται περιλαμβάνονται επίσης «όσοι έχουν φοιτητές που πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους και τα εισοδήματα των γονιών τους έχουν συρρικνωθεί το τελευταίο διάστημα δραστικά, αλλά και οι ανάπηροι που είναι υποχρεωμένοι να είναι κλεισμένοι στο σπίτι και η φωνής τους δεν ακούγεται αυτή την δύσκολη περίοδο όσο θα έπρεπε να ακούγεται».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «όλα αυτά τα κοινωνικά προβλήματα που συσσωρεύονται αν δεν αντιμετωπιστούν με μια αποφασιστική διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας και του κράτους πρόνοιας θα διαταράξουν επικίνδυνα τη συνοχή της κοινωνίας μας».

Αναφορικά με τα μέτρα για στήριξη που ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι αυτά είναι επέκταση των υφιστάμενων μέτρων και αποτελούν φυσιολογική εξέλιξη έχοντας υπόψη ότι τα δεδομένα που είχαμε δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά ή αν διαφοροποιούνται είναι προς αρνητική κατεύθυνση και όχι σε θετική.

«Είναι φανερό ότι ο τουρισμός υποφέρει, καθώς φέτος η χρονιά είναι χαμένη και κατά συνέπεια χιλιάδες εργαζόμενοι του τομέα παραμένουν εκτός εργασίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αναμένεται αν τα πράγματα πάνε κατ΄ ευχήν η αναθέρμανση αυτού του τομέα να ξεκινήσει την επόμενη Άνοιξη».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «την ίδια ώρα οι αποφάσεις της Κυβέρνησης που έχουν σχέση με την πανδημία δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας σε μια σειρά επιχειρήσεις με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να παραμένουν εκτός εργασίας», προσθέτοντας ότι «σωστά τα σχέδια δεν απευθύνονται μόνο στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τον τουρισμό αλλά και σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα διατάγματα και με άλλους τρόπους».

Επιπλέον, ο ΓΓ της ΠΕΟ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στα σχέδια περιλαμβάνεται και ειδική πρόνοια για αυτοεργοδοτούμενους και πρόσθεσε πως υπάρχουν αρκετοί αυτοεργοδοτούμενοι που ταλαιπωρούνται αφάνταστα γιατί εκτός από το γεγονός, όπως είπε, «οι μικροεπιχειρήσεις τους δεν έχουν εισοδήματα, είναι υποχρεωμένοι για να τις κρατήσουν ζωντανές να πληρώνουν ενοίκια και λογαριασμούς».

«Η προσοχή που έδωσε το κράτος σε αυτούς τους ανθρώπους ήταν ουσιαστικά ελάχιστη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην «ιδιαίτερη σημασία» που έχει ο έλεγχος της εφαρμογής αυτών των σχεδίων, ο κ. Κυρίτσης είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο έλεγχος έχει σημασία τόσο για να περιοριστούν οι οποιεσδήποτε καταχρήσεις, όπως είπε, «αλλά ιδιαίτερα για να ελεγχθεί το γεγονός ότι αυτές οι προϋποθέσεις για τις εφαρμογές αυτών των σχεδίων από τους εργοδότες να τηρούνται πιστά έτσι ώστε να μην γίνονται ούτε αυθαίρετες ερμηνείες ούτε κατάχρηση και εκμετάλλευση σε βάρος των δικαιούχων που είναι ουσιαστικά οι εργαζόμενοι».

Ανέφερε ότι στις κατ΄ ιδίαν επαφές της ΠΕΟ με την Υπουργό Εργασίας στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου «σημειώνει την ανάγκη να ξεπεραστούν προβλήματα γραφειοκρατίας, να απλοποιηθούν όσο περισσότερο γίνεται οι διαδικασίες και να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν οι μηχανισμοί ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του κόσμου στις σημερινές συνθήκες».

«Είναι ξεκάθαρο ότι πάρα πολλοί κόσμος δυσκολεύεται να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να βρει το δίκαιο του, δηλαδή να πάρει εκείνο που δικαιούται και στην ώρα που το έχει ανάγκη μέσα από διαδικασίες που είναι βατές για τον απλό άνθρωπο», κατέληξε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy