Πάμπης Κυρίτσης: Τα σκάνδαλα ενισχύουν την οργή των εργαζομένων

Ευημερία για όλους και όχι μόνο για τους λίγους ισχυρούς και διαπλεκόμενους

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

H καταψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί τη χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, επισημαίνει ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, σε συνέντευξή του στη «Χ». Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα μετατραπεί σε ευκαιρία για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει έναν πιο κοινωνικά προσανατολισμένο προϋπολογισμό και μια διαφορετική αναπτυξιακή φιλοσοφία, με στόχο ένα βιώσιμο μοντέλο που να διασφαλίζει ευημερία για όλους και όχι μόνο για τους λίγους ισχυρούς και διαπλεκόμενους.

Εκτός από την κρίση, η κοινωνία ταλανίζεται από τα σκάνδαλα. Πού βρίσκει το 2021 την κάθε ομάδα πολιτών;

To 2021 ανατέλλει μέσα από ένα ζοφερό, δυστυχώς, ορίζοντα, κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Η οικονομική κρίση τραβά σε μάκρος, με σκληρές επιπτώσεις πάνω στους εργαζόμενους και γενικότερα τους αδύνατους της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, η κυπριακή κοινωνία ταλανίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς, με προεξέχον ασφαλώς το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Σκάνδαλα που ενισχύουν την οργή των εργαζομένων, αφού για τους πολλούς υπάρχει φτωχοποίηση και υποχώρηση του βιοτικού τους επιπέδου, ενώ οι λίγοι, οι οποίοι όμως ανήκουν στην οικονομική και πολιτική ελίτ, συσσωρεύουν ακόμα περισσότερο πλούτο μέσα από διαδικασίες οι οποίες είναι κάθε άλλο παρά θεμιτές και διαφανείς.

Πώς σχολιάζετε την καταψήφιση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή;

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Η κυβέρνηση από το 2013 ακολουθεί μια νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη συρρίκνωση των μισθών και τη δραματική διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Επίσης, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, αυτό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση είναι η απουσία: οργανωμένου κοινωνικού κράτους, προγραμμάτων στήριξης για τους αδύνατους και ευάλωτους, στεγαστικής πολιτικής για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, ισχυρού δικτύου δημοσίων νοσηλευτηρίων που να είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και γενικότερα η απουσία υποδομών οι οποίες να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και να μειώνουν, έστω, την καλπάζουσα κοινωνική ανισότητα. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τις κοινωνικές παροχές από βασικό εργαλείο μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων σε εργαλείο επικοινωνιακής πολιτικής με φιλανθρωπικού τύπου προεκλογικές κυρίως εξαγγελίες. H καταψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί τη χρεοκοπία αυτής της πολιτικής. Και ελπίζουμε ότι αυτό θα μετατραπεί σε ευκαιρία για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει έναν πιο κοινωνικά προσανατολισμένο προϋπολογισμό και μια διαφορετική αναπτυξιακή φιλοσοφία, με στόχο ένα βιώσιμο μοντέλο που να διασφαλίζει ευημερία για όλους όσοι συμμετέχουν στην παραγωγή του πλούτου και όχι μόνο για τους λίγους ισχυρούς και διαπλεκόμενους.

Τα μέτρα στήριξης πρέπει να επεκταθούν;

Η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή προέταξε δύο βασικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής και η δεύτερη ότι σε καμία περίπτωση πρέπει να μετακυλιστεί ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Απαιτήσαμε ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο και βάλαμε τη σφραγίδα μας στην αρχιτεκτονική των σχεδίων. Πετύχαμε τη διασύνδεση της στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, με την υποχρέωση να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και να σεβαστούν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η κατάσταση στην οικονομία επιβάλλει τη συνέχιση των πολιτικών στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται από την ΕΕ πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όσον αφορά την προσπάθεια να μετακυλιστεί ο λογαριασμός της κρίσης, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Οι εργοδότες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φορτώσουν το λογαριασμό στους εργαζόμενους. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πιέσεις, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της μείωσης των μισθών και της περικοπής παρεμφερών ωφελημάτων.

Πού βρίσκεται η προσπάθεια για νομοθετική κατοχύρωση όρων των συλλογικών συμβάσεων;

Αν το κράτος συνεχίσει να είναι απαθές και δεν παρέμβει ενεργά, ώστε να μην επιτραπεί η εκμετάλλευση της κρίσης ξανά από τους εργοδότες, θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η κοινωνική ανισότητα και θα υποσκαφτεί η προοπτική επανόδου σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εσωτερική ζήτηση και τη διατήρηση της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών. Αν κυριαρχήσουν ξανά πολιτικές σκληρής λιτότητας και συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, το αποτέλεσμα θα είναι ένας νέος φαύλος κύκλος ύφεσης και ανεργίας. Η κρίση της πανδημίας έχει επιβεβαιώσει ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία είναι ρυθμίσεις και όχι απορρυθμίσεις. Απαιτείται η προώθηση μέτρων για προστασία των εργαζομένων από την αυθαιρεσία και την ασυδοσία των εργοδοτών. Με προτεραιότητα την κατοχύρωση μισθών και όρων απασχόλησης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη νομοθετική υποχρέωση για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και τη θεσμοθέτηση μηχανισμού για τον καθορισμό κατώτατων μισθών για τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.


Η κρίση της πανδημίας έχει επιβεβαιώσει ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι ρυθμίσεις και όχι απορρυθμίσεις. Απαιτείται η προώθηση μέτρων για προστασία των εργαζομένων από την αυθαιρεσία και την ασυδοσία των εργοδοτών


Πώς κρίνετε τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του ΓεΣΥ;

Το ΓεΣΥ αποτελεί μια σημαντική κοινωνική κατάκτηση των εργαζομένων. Παρά την επίθεση που δέχτηκε η ιδέα τού κοινωνικά προσανατολισμένου ΓεΣΥ και παρά την υπόσκαψη της οποίας έτυχε και συνεχίζει να τυγχάνει από κύκλους που έχουν συμφέρον από την εκτροπή ή την αποτυχία του, θεωρώ ότι όλοι εμείς που παλέψαμε για ένα ΓεΣΥ κοινωνικό και αλληλέγγυο και όχι προϊόν ασφαλιστικών εταιρειών, σήμερα είμαστε δικαιωμένοι. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αδιαφορούμε για προβλήματα και παραλείψεις που εμφανίζονται στη λειτουργία του. Το Υπουργείο Υγείας έχει ευθύνη, σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για σωστό έλεγχο, καταπολέμηση καταχρήσεων και σωστή λειτουργία των παροχών, με γνώμονα πάντα την ποιοτική εξυπηρέτηση των δικαιούχων. Για τη σωστή λειτουργία του ΓεΣΥ πρέπει να υπάρχουν δυνατά και σωστά στελεχωμένα δημόσια νοσηλευτήρια. Η κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις, πολύ λίγα έπραξε για να μπορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι στην πράξη η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και παράγοντας εξισορρόπησης του συστήματος.

Επικρατεί προβληματισμός για το συνταξιοδοτικό….

Είναι πλέον γενική διαπίστωση ότι οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νόμο για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις έχουν αναδειχθεί με πολύ πιο έντονο τρόπο λόγω της πανδημίας. Είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο να είναι προσιτό και κατανοητό στους ασφαλισμένους. Σε πρώτη προτεραιότητα διεκδικούμε επαναξιολόγηση με στόχο την κατάργηση της μείωσης κατά 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, σύνταξη χηρείας σε όλους τους χήρους, αύξηση της περιόδου πληρωμής ανεργιακού επιδόματος, σχέδιο πληρωμένης γονικής άδειας και άδειας πατρότητας, βελτίωση των προϋποθέσεων για παροχή σύνταξης ανικανότητας και τροποποίηση των διαδικασιών και του τρόπου εξέτασης των αιτήσεων στο Τ.Κ.Α., ώστε να μην παρουσιάζονται τα σημερινά φαινόμενα των πολύμηνων καθυστερήσεων και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.


ΠΕΟ και τ/κ συνδικάτα απορρίπτουν παλιές και «νέες» ιδέες, οι οποίες βάζουν στο τραπέζι τη λύση των δύο κρατών και τη διχοτόμηση


Ποιες είναι οι ανησυχίες της ΠΕΟ σε ό,τι αφορά το εθνικό μας θέμα;

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης και άγονης στασιμότητας, ιδιαίτερα μετά την εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση στο Κυπριακό. Αντικειμενικά προσεγγίζοντας τις εξελίξεις, μακριά από φανατισμούς και «πατριωτικές» ρητορείες, η μόνη οδός ανακοπής των αρνητικών δεδομένων είναι η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Η δική μας πλευρά έχει υποχρέωση να διαχειριστεί την κινητικότητα που υπάρχει ενόψει μιας πιθανής πενταμερούς που σκέφτεται να συγκαλέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, με τρόπο που να πείθει εαυτούς και αλλήλους ότι ως ελληνοκυπριακή πλευρά έχουμε θέληση και βούληση για να προχωρήσουμε μπροστά και να λύσουμε το Κυπριακό. Μαζί με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία, θα συνεχίσουμε τις κοινές ενέργειες και πρωτοβουλίες, με στόχο την ανάδειξη του κοινού στόχου της λύσης και επανένωσης. Τόσο η ΠΕΟ όσο και τα τ/κ συνδικάτα με τα οποία αναπτύσσουμε αυτή την κοινή δράση έχουμε απορρίψει εδώ και χρόνια παλιές και «νέες» ιδέες, οι οποίες ουσιαστικά βάζουν στο τραπέζι τη διχοτόμηση και τη λύση δύο κρατών. Για εμάς είναι σαφές ότι η επανένωση της πατρίδας μας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτικό, διζωνικό, ομόσπονδο κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες.

Τι μήνυμα στέλνετε στους εργαζόμενους ενόψει της νέας χρονιάς;

Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας πρέπει να μείνουμε δυνατοί. Mε την ισχύ της οργανωμένης δράσης και της συλλογικής εκπροσώπησης να συνεχίσουμε ως κίνημα των εργαζομένων να σφραγίζουμε τις εξελίξεις, προστατεύοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Άλλος αποτελεσματικός δρόμος δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.