Πάμπος Χρυσοστόμου: Η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει βιλαέτι της Τουρκίας

Έλα στο Google News

Για την ανατροπή της κατάστασης που επικρατεί στο Κυπριακό, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για αλλαγή στάσης αλλά και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην Αμμόχωστο, Πάμπος Χρυσοστόμου.

Ο διεθνολόγος τονίζει παράλληλα ότι καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για αποτροπή της διχοτόμησης διαδραματίζει η κοινή δράση Ε/κ και Τ/κ και στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

Κατά την άποψή σας ποιος είναι ο απολογισμός της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη. Θεωρείτε ότι σημειώθηκε κάποια επιτυχία ή αποτυχία;

Ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία. Συνέχιση της προσπάθειας για λύση με επίγνωση των δυσκολιών. Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για κοινό πλαίσιο λύσης και έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων λόγω της απαράδεκτης θέσης Τατάρ και Τουρκίας για διχοτομική λύση δύο κρατών που συνιστά νομιμοποίηση της κατοχής. Ούτε όμως επήλθε πλήρες αδιέξοδο και κήρυξη ναυαγίου, που θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο. Στα αρνητικά καταγράφεται η κατάθεση για πρώτη φορά από τ/κ και τουρκικής πλευράς της θέσης των δύο κρατών. Τα τρία χρόνια διαπραγματευτικού κενού η εκλογή Τατάρ και η αποχώρηση Ακιντζί στα κατεχόμενα, τα αρνητικά τετελεσμένα σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο αλλά και οι παρασκηνιακές βολιδοσκοπήσεις του ΠτΔ για λύση δυο κρατών μας έφεραν στο σημείο αυτό. Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει την προσπάθεια, σημειώνοντας ότι η θέση δύο κρατών είναι εκτός των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα ορόσημα μέχρι την επόμενη Πενταμερή;

Υπάρχουν δύο σημαντικά ορόσημα. Πρώτον, η Σύνοδος της ΕΕ του Ιουνίου και δεύτερον, η ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης της UNFICYP τον Ιούλιο. Στη Συνοδό της ΕΕ για τα ευρωτουρκικά επιβάλλεται να γίνει διασύνδεση του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών με την ενεργοποίηση της θετικής ατζέντας για την Τουρκία. Αν η ΕΕ δώσει τα καρότα στην Τουρκία, πάρα την απαράδεκτη στάση της στο Κυπριακό, τότε η Τουρκία δεν θα έχει κανένα λόγο να διαφοροποιήσει τη θέση της για δύο κράτη. Η ενεργοποίηση της θετικής ατζέντας για την Τουρκία πρέπει να συνοδεύεται με αλλαγή στάσης στο Κυπριακό, έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση της ΔΔΟ και αποδοχή της παρουσίας της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.

Ως υποψήφιος στην επαρχία Αμμοχώστου, ποια είναι η εκτίμησή σας για τα νέα τετελεσμένα στην πόλη;

Αν χαθεί η Αμμόχωστος, ολοκληρώνεται η διχοτόμηση και χάνεται οριστικά και η προοπτική απελευθέρωσης και επανένωσης. Μόνο με την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μπορούμε να αποτρέψουμε τον ολοκληρωτικό εποικισμό της περίκλειστης περιοχή της Αμμοχώστου.

Η συνέχιση της προσπάθειας με επίγνωση των δυσκολιών κρατά την ελπίδα ζωντανή. Ο χρόνος δεν πρέπει να παρέλθει αναξιοποίητος. Στόχος θα πρέπει να είναι η αλλαγή της τουρκικής στάσης και η επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Επιβάλλεται διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης αλλά και απαίτηση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τα άλλα μονιμά μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για αλλαγή στάσης. Να περάσουν από τις διακηρύξεις στις πράξεις. Την ίδια στιγμή, για να είμαστε πειστικοί θα πρέπει ο ΠτΔ να διαμηνύσει με χειροπιαστό τρόπο την πραγματική μας βούληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς να ανοίγουμε νέα κεφάλαια. Πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα αυτό για αποτροπή της διχοτόμησης είναι η προοδευτική πλειοψηφία των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας που θεωρούν απαράδεκτη και καταστροφική τη λύση των δύο κρατών. Η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει βιλαέτι της Τουρκίας, όπως πολύ σωστά επεσήμανε πρόσφατα ο Ακιντζί. Κοινή δράση Ε/κ και Τ/κ και στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως έδειξαν οι πρόσφατες κοινές κινητοποιήσεις από τις δυο πλευρές του οδοφράγματος. Το ΑΚΕΛ, ως η πιο συνεπής και σταθερή δύναμη στις θέσεις του για το Κυπριακό, μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια το επόμενο διάστημα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών;

Να επιστρέψει ξανά η ελπίδα. Δεν αξίζει στον τόπο και τον άνθρωπο αυτή η οδυνηρή κατάσταση που βιώνουμε. Δεν μπορεί αυτή η καταστροφική πορεία να συνεχιστεί. Απαιτείται αλλαγή πορείας. Η Αριστερά και το ΑΚΕΛ ενδυναμωμένο, ανανεωμένο και αναδιοργανωμένο να ξαναεμπνεύσει το λαό και να πρωταγωνιστήσει για να έρθουν καλύτερες μέρες. Ο τόπος χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ανθρώπους τίμιους και ικανούς, ταγμένους στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και στην υπηρεσία του απλού ανθρώπου και της κοινωνίας. Για να ξαναδώσουν έμπνευση και ελπίδα στον τόπο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.