Πάμπος Παπαγεωργίου: Το ΑΚΕΛ είναι η κύρια δύναμη για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

Ζούμε δύσκολες καταστάσεις με κίνδυνο τη θεσμοθέτηση των δύο κρατών, με κρίση στην οικονομία και με θεσμική διαπλοκή στο ανώτατο επίπεδο, τονίζει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Πάμπος Παπαγεωργίου, σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή». Υπογραμμίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να επιστρέψει ο προοδευτικός κόσμος στις κάλπες, επισημαίνοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι η κύρια δύναμη για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. «Όταν νιώθει κανείς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, αυτό είναι ένας λόγος να δραστηριοποιηθεί, όχι να απέχει», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε ξανά στις εκλογές;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό απαξίωση για την πολιτική. Σε αυτό νομίζω έχει συνεισφέρει πολύ ο βίος και η πολιτεία της παρούσας κυβέρνησης, αν και το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Συν το ότι η εικόνα για το κομματικό σύστημα στην Κύπρο δεν είναι καθόλου καλή. Όμως, όσο απογοητευμένος και να είναι ο κόσμος από το κομματικό σύστημα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι εκεί που δεν υπάρχουν κόμματα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Επιπλέον, όταν νιώθει κανείς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, αυτό είναι ένας λόγος να δραστηριοποιηθεί, όχι να απέχει.
Γιατί με το ΑΚΕΛ; Τα κόμματα είναι συλλογικότητες και ο κάθε άνθρωπος ατομικά είναι στατιστικά αδύνατο να συμφωνεί 100%. Συγκριτικά πιο κοντά όμως νιώθω στο ΑΚΕΛ, τόσο στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα, όσο και στο Κυπριακό.

Πώς αντικρίζετε τις εξελίξεις στο Κυπριακό;
Το Κυπριακό είναι ζήτημα επιβίωσης. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η ύπαρξή μας σε αυτόν τον τόπο δεν είναι δεδομένη. Αυτό όσοι είμαστε πρόσφυγες το έχουμε ήδη ζήσει. Η Κερύνεια είναι η επαρχία που έχει δεχτεί το πιο βαθύ πλήγμα από την τουρκική κατοχή. Η λογική τού «πάλι με χρόνια και καιρούς» θυσιάζει άθελα ή θεληματικά τα δικαιώματα των Κερυνειωτών στον τόπο τους και στις περιουσίες τους, έστω και αν το κάνει με το μανδύα του πατριωτισμού. Αν υπάρχει κάποια ελπίδα να περισωθούν τα βασικά δικαιώματα των προσφύγων και ειδικά των Κερυνειωτών, είναι μέσα από μια συνεπή και συνετή πολιτική στο Κυπριακό. Σε αυτό το ΑΚΕΛ είναι συγκριτικά το πιο συνεπές και συνετό κόμμα. Τώρα ξεκινά ξανά μια διαδικασία ύστερα από πολλές παλινωδίες και του Προέδρου Αναστασιάδη. Η πλευρά μας πρέπει να είναι εκεί, είναι ευνόητο το γιατί.

Στην οικονομία υπάρχει εναλλακτικό μοντέλο απέναντι σε αυτό που ισχύει σήμερα στην Κύπρο;
Τα τελευταία είκοσι χρόνια βιώνουμε την ανάπτυξη μιας οικονομία της αρπαχτής με τρεις διαδοχικές κρίσεις -τη φούσκα και κατάρρευση του χρηματιστηρίου, τη φούσκα των τραπεζών που επέφερε κατάρρευση όλης της οικονομίας και τη μαζική πώληση διαβατηρίων. Τα τρία συμβάντα είχαν κοινά χαρακτηριστικά: επιδίωξη του ευκαιριακού και γρήγορου κέρδους, ανυπαρξία ελέγχων, έντονη διαπλοκή συμφερόντων και την τελική ζημιά να την πληρώνει όλος ο κόσμος. Πρέπει να περάσουμε σε μια άλλη αντίληψη της οικονομίας με επενδύσεις που θα δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας, με έμφαση στις υποδομές, στην τεχνολογία και στην πράσινη οικονομία. Και για να μην ακούγεται αυτό πολύ θεωρητικό, να σας δώσω ένα παράδειγμα: αν δεν κυριαρχούσε η λογική της αρπαχτής, το σχέδιο των πολιτογραφήσεων θα έδινε διαβατήρια εκεί που ο αιτών έκανε επένδυση που δημιουργούσε καλές θέσεις εργασίας.

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να ανακάμψει η οικονομία μετά την πανδημία;
Θα πρέπει να ξεκινήσει ένας «ενάρετος κύκλος». Στα οικονομικά η έκφραση αυτή περιγράφει μια κατάσταση στην οποία η αύξηση στους μισθούς φέρνει αύξηση στη ζήτηση, η αύξηση στη ζήτηση φέρνει αύξηση στην παραγωγή, άρα αύξηση μισθών και απασχόλησης και ούτω καθεξής.
Χρειάζεται η οικονομία έναν ενάρετο κύκλο, ο οποίος μπορεί να έρθει από την αύξηση στους μισθούς και τις θέσεις εργασίας, μπορεί να έρθει και με απευθείας ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Πώς σχολιάζετε το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής;

Τέτοια φαινόμενα αφορούν όλα τα κόμματα. Με μια όμως σημαντική διαφορά: ότι στις μέρες μας η διαπλοκή είναι θεσμική. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, των διαβατηρίων είχαμε προσωπικό πλουτισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και τη λειτουργία ενός δημοσίου προγράμματος.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε σε σχέση με τις εκλογές;

Σήμερα ζούμε δύσκολες καταστάσεις με κίνδυνο τη θεσμοθέτηση των δύο κρατών, με κρίση στην οικονομία και με θεσμική διαπλοκή στο ανώτατο επίπεδο. Το ΑΚΕΛ έχει χάσει την τελευταία δεκαετία μερικές δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους. Παραμένει όμως η κύρια δύναμη για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Νομίζω είναι σημαντικό να επιστρέψει ο προοδευτικός κόσμος στις κάλπες. Δεν το λέω επειδή αποφάσισα να είμαι υποψήφιος. Στο κάτω κάτω, στην Κερύνεια υπάρχουν άλλοι δύο εξαιρετικοί συνυποψήφιοι, τους οποίους μπορεί να ψηφίσει. Πρέπει όμως να υπάρξει η επόμενη μέρα. Δεν μπορούν να συνεχίσουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.