Λίγα εικοσιτετράωρα έχουν περάσει μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Παναγίας των Παρισίων.

Η κινητοποίηση ήταν τόσο μεγάλη που ήδη έχει συγκεντρωθεί το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δις ευρώ για να την αναστήλωση του ναού. Παρόλα αυτά, σημειώθηκαν κρούσματα απάτης από επιτήδειους που ζητούν δωρεές μέσω e-mail και τηλεφώνων, καταφέρνοντας να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τον κόσμο. Το ίδρυμα για την προστασία της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που έστησε πρώτο ένα διαδικτυακό σύστημα δωρεών, με ανακοίνωσή του καλεί Γάλλους και ξένους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Πλήθος περιπτώσεων εξαπάτησης έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας στη Γαλλία και στο εξωτερικό» σημειώνει το κείμενο που προσθέτει:«το Ίδρυμα για την πολιτιστική κληρονομιά δεν πραγματοποιεί συλλογή χρημάτων μέσω τηλεφώνου, ταχυδρομείου ή email. Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απάτη».

Το site όπου το Ίδρυμα συγκέντρωνε χρήματα για την Παναγία των Παρισίων κατέρρευσε την πρώτη μέρα από την υψηλή κίνηση. Το πρωί της Πέμπτης, στην σχετική ιστοσελίδα αναγραφόταν πως το Ίδρυμα έχει συγκεντρώσει 13 εκατ. ευρώ. Πουλάνε κάρβουνα από το ναό στο e-bay Μετά την απάτη με τις δωρεές, εμφανίστηκαν και οι πωλητές μέσω e-bay!

Καμμένα αντικείμενα μέσα από την Παναγία των Παρισίων βγήκαν σε διαδικτυακό πλειστηριασμό. Συγκεκριμένος πωλητής στον γνωστό ιστοχώρο επιχείρησε να δημοπρατήσει «κάρβουνα από τη φωτιά της Παναγίας των Παρισίων» χρησιμοποιώντας, μια γενική φωτογραφία.