Κάθετα/Ορίζοντας/ Φωτογραφία από τις διαδηλώσεις των καλλιτεχνών στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2020 για ενίσχυση του πολιτισμού και των καλλιτεχνών

 Πληρώνω άρα υπάρχω;

“Μα κύριε Λάρκου πάρτε μιαν απόφαση. Για μισθωτός, για αυτοεργοδοτούμενος. Μα πόσους μαστόρους έχετε επιτέλους;”

Αυτή ήταν και η πιο πρόσφατη των χαριτωμένων συζητήσεων που κατά καιρούς διεξάγω με διάφορους υπαλλήλους στο τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Το αστείο είναι πως όλον αυτό τον εκνευρισμό καταφέρνω και τον προκαλώ ακριβώς τις στιγμές που πάω ως τακτικός και φρόνιμος πολίτης, να πληρώσω στο κράτος τα λεφτά που οφείλω.

Στο δε φόρο εισοδήματος, την καχυποψία που προκαλεί ο αριθμός των εργοδοτών μου, θα την ξεπερνούσε μάλλον η αντίστοιχη προσπάθεια του Εσκομπάρ να καταβάλει ΦΠΑ.

Δεν μου φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι. Ίσα ίσα που ανάμεσα τους υπάρχουν και κάποιοι πολύ εξυπηρετικοί. Ίσως τους δυσκολεύει το γεγονός πως πρέπει να εισπράξουν χρήματα από κάποιον που δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχει κωδικός. Δεν υπάρχει κατηγορία. Με έχουν καταγράψει ως δικηγόρο, ταχυδακτυλουργό, πυροσβέστη, πιλότο πολεμικών αεροσκαφών (αυτό στην Ελλάδα), ως καλλιτέχνη ποτέ. Δεν υπάρχει αυτή η κατηγορία στο σύστημα.

Πέρσι μάλιστα, χρειάστηκε συνάδελφοι να προσφέρουν εθελοντικά τον κόπο τους για να καταγραφούν κάτω τα ονόματα που το κράτος δεν γνώριζε, για να μπορέσουμε 5 (πέντε) μήνες μετά την εξαγγελία να πάρουμε το επίδομα των 900 ευρώ. Των 900 ευρώ για τρεις μήνες. Δεν ξέρω πως τα πάτε οι υπόλοιποι με τα μαθηματικά αλλά αυτό μεταφράζεται σε 10 (δέκα) ευρώ τη μέρα. Για τρεις μήνες. Σε ένα κλάδο που έκλεισε από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα αγκομαχάει να παραμείνει ζωντανός σαν γέρος χρόνιος καπνιστής στην ανηφόρα.

Το νομοσχέδιο που θα αναγνωρίζει το καθεστώς του καλλιτέχνη μπήκε με φόρα στη δημόσια σφαίρα συζήτησης. Ακούσαμε για επιτροπές που συστάθηκαν, για φορείς που θα έπαιρναν μέρος στη διαβούλευση, για διάφορα προσχέδια που κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας. Για καλές προθέσεις.

Όλα τα κακά στην τέχνη, είναι αποτέλεσμα καλών προθέσεων. Δεν είναι δικό μου. Το είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ μέσα από τη φυλακή.

Το περίφημο νομοσχέδιο δεν έφτασε ακόμη στη βουλή. Την τελευταία φορά που είχαμε νέα του, (σε επίπεδο φημολογίας πάντα) περιμέναμε να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο του Υφυπουργείου πρώτα. Και ένα άλλο νέο έλεγε πως αν συζητηθεί, θα συζητηθεί σε πρώτη φάση χωρίς το θέμα των κοινωνικών ασφαλίσεων να συμπεριλαμβάνεται. Γιατί είναι λέει δύσκολο θέμα. Συγγνώμη! Αν δεν λυθούν στη βουλή τα δύσκολα θέματα, που ακριβώς θέλετε να τα λύσουμε;

Ακούσαμε και για επιτροπές που θα αξιολογούν ποιοι είναι καλλιτέχνες και ποιοι όχι. Προσχέδια με απουσία του όρου “μισθωτός». Για όρους του τύπου “αν δεν παράξει έργο για δύο χρόνια” δεν θα είναι καλλιτέχνης πια. Δεν θα του μιλάμε.

Τέλεια. Άλλον ένα χρόνο να πάει η πανδημία και ξεμπερδέψαμε.

Μην με παρεξηγήσουν οι συνάδελφοι. Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι διαφορετικών καλλιτεχνικών κλάδων έχουν καλό λόγο που είναι εκεί γιατί είναι προϊόν προβληματισμού του κάθε κλάδου.

Είναι ευθύνη του Υπουργείου όμως να μαζέψει όλες τις προτάσεις και να φτιάξει ένα σχέδιο νόμου απλό, που να συμπεριλαμβάνει όλους. Και μετά να δούμε τα επί μέρους κάθε κλάδου. Όχι να φτιάξουμε ένα αχταρμά και να διορθώνουμε μετά στρεβλώσεις, γιατί θα μένουν άνθρωποι στην απ’ έξω. Θα ξυπνήσουμε καμιά μέρα και δεν θα είναι πια ο Λιασίδης ποιητής και θα τρέχουμε να αλλάζουμε τα βιβλία.

Σε τελική ανάλυση αφού δεν κουνιέται πια η διαβούλευση (στην οποία δεν έχουμε όλοι οι καλλιτέχνες εκπροσώπηση και το ξέρετε) κάντε ένα συνέδριο. Ανοιχτό. Να μαζευτούμε όλοι να τα βάλουμε κάτω. Πενήντα κάθε φορά. Σε κλειστά θέατρα. Ή γκαλερύ. Ή κλειστές μουσικές σκηνές. Νοικιάστε τα εσείς για το συνέδριο. Να κινηθεί και η οικονομία. Για όσες μέρες χρειαστεί. Εμείς από ελεύθερο χρόνο τον τελευταίο καιρό, έχουμε αρκετό. Δεν είναι τρομερά δύσκολο.
Για ένα κράτος που μπορεί και εισπράττει οφειλές από ανθρώπους που δεν υπάρχουν, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Παναγιώτης Λάρκου

λοιπά επαγγέλματα/ υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά- Νέες Δυνάμεις στη Λεμεσό
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.