Παναγιώτης Λάρκου: Πολιτισμός είναι και η αξιοκρατία και η αξιοπρέπεια

Ως νέος άνθρωπος, αλλά και εξ επαγγέλματος, του αναγνωρίζεται, κατά γενική ομολογία, ότι ποιεί ήθος μέσα από την καθημερινότητά του. Ο Παναγιώτης Λάρκου διεκδικεί μια θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, υποδεικνύοντας την ανάγκη οι πολίτες να επιλέξουν πρόσωπα με λευκό πολιτικό μητρώο. Είναι σημαντικό, όπως επισημαίνει, να γίνει μια νέα αρχή με κατοχυρωμένο το τεκμήριο της αθωότητας και της καθαρής πρόθεσης.

Συνέντευξη στον Χρήστο Χαραλάμπους

Τι θα έλεγες, κυρίως στους νέους που απαξιώνουν τα κόμματα και τους πολιτικούς, για να τους πείσεις να μετέχουν σε αυτές στις εκλογές;

Τους λέω πως το σλόγκαν «Δεν αλλάζει τίποτα» είναι η μεγαλύτερη μπλόφα που τους έχει ταΐσει το σύστημα. Όλα αλλάζουν. Και μάλιστα έχουν την τάση να αλλάζουν διαρκώς προς το χειρότερο. Η αποχή επιβραβεύει αποκλειστικά αυτούς που σας έχουν απογοητεύσει.
Τα κόμματα δεν υπάρχουν στ’ αλήθεια. Τα κόμματα είναι οι άνθρωποι. Αν αναλάβετε την ευθύνη να αλλάξετε τους ανθρώπους, θα αλλάξουν και τα κόμματα. Από τον καναπέ μόνο κανάλια μπορείτε να αλλάξετε.

 

Ποιες προτεραιότητες θέτεις για να αλλάξει η εικόνα της Κύπρου, έτσι όπως διαμορφώθηκε εξαίτιας της διαφθοράς, της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας;

Προτεραιότητά μου είναι να εμπνεύσω με το παράδειγμά μου τους πολίτες να επιλέξουν για τη Βουλή πρόσωπα με λευκό πολιτικό μητρώο. Είναι σημαντικό να κάνουμε μια νέα αρχή με κατοχυρωμένο το τεκμήριο της αθωότητας. Της καθαρής πρόθεσης.
Να θυμίσω (όσο και να μη με συμφέρει) πως η δουλειά του βουλευτή δεν είναι να σηκώνει τα τηλέφωνα και να βοηθάει πολίτες να βρίσκουν παράθυρα σε άδικες νομοθεσίες, αλλά να νομοθετεί με τρόπο που να μην επιτρέπει αδικίες. Ούτε παράθυρα. Να μη χρειάζεται κανένας πολίτης να πάρει κανένα τηλέφωνο. Έτσι θα ξεμπερδέψουμε με τη διαφθορά και τα ξαδέλφια της.

 

Πώς μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα ειδικότερα στον τομέα του πολιτισμού που κατά γενική ομολογία αποτελεί τον φτωχό συγγενή για το κράτος;

Πρακτικά μιλώντας, να συζητηθούν σοβαρά τα νομοσχέδια αναγνώρισης του καλλιτέχνη και ίδρυσης του υφυπουργείου. Σε φιλοσοφικό επίπεδο πρέπει να κατανοήσουμε πως ο Πολιτισμός δεν είναι μόνο το θέατρο και οι άλλες τέχνες. Είναι η γλώσσα που μιλάμε, τα ρούχα που φοράμε, ο τρόπος που τρώμε, που βλέπουμε μπάλα. Η αξιοκρατική διακυβέρνηση. Η αξιοπρέπεια.
Όλα αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από τους πιθήκους. Όταν όλοι αποφασίσουμε πως δεν μας είναι αρκετό να πιθηκίζουμε και θέλουμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, θα αναγκαστεί και το κράτος να επενδύσει στον Πολιτισμό.

 

Θεωρείς ότι οι άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης είναι τόσο ενεργοί όσο θα έπρεπε για τη διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν στον Πολιτισμό αλλά και γενικότερα την κοινωνία;

Για να είναι κάποιος ενεργός, πρέπει να έχει χρόνο. Και το χρόνο μας είμαστε υποχρεωμένοι να τον ξοδεύουμε συμπληρώνοντας εφτά τετραγωνικά μέτρα αιτήσεων για μια πρόταση και τρέχοντας από δουλειά σε δουλειά προσπαθώντας για ένα μεροκάματο που να μας επιτρέπει να επισκεφθούμε το σουπερμάρκετ.
Όσοι από εμάς έχουμε το κουράγιο, στύβουμε το μυαλό μας και προσπαθούμε να αρθρώσουμε λόγο. Αλλά είτε δεν μας καλούν σε επιτροπές (γιατί είμαστε γυναίκες, για παράδειγμα) ή οι επιτροπές στις οποίες έχουμε κληθεί δεν συνεδριάζουν ποτέ.
Είμαι υποψήφιος εδώ και δύο μήνες. Δεν έχω κληθεί πουθενά, γιατί πουθενά δεν έχει γίνει μια συζήτηση για τον Πολιτισμό. Και τις φορές που παίρνουμε χώρο και βήμα, πώς θα ακουστεί η φωνή μας όταν το ίδιο το κράτος αφήνει την κοινωνία να πιστεύει πως είμαστε μια παρέα από αντιπαραγωγικούς χασομέρηδες;

 

Τι χρειάζεται να διεκδικήσει και να κερδίσει η Λεμεσός και ποιες οι δικές σου προτεραιότητες για την πόλη αλλά και την επαρχία;

Η Λεμεσός το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να καταλάβει πως το αναπτυξιακό μοντέλο που της έχουν επιβάλει εξυπηρετεί τις τσέπες πολύ λίγων. Στα ρετιρέ των πύργων κάποιοι μετράνε λεφτά και όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούμε να ζήσουμε στη σκιά τους.
Η πόλη και η επαρχία πρέπει να διεκδικήσουν άμεσα κονδύλια για πράσινη ανάπτυξη. Να γίνουν μελέτες που να εκσυγχρονίσουν το τουριστικό προϊόν. Η πόλη να αποκτήσει υποδομές που να την κάνουν συνολικά πιο ελκυστική. Η βιτρίνα της Επίχωσης δεν είναι αρκετή. Λεμεσός είναι και οι συνοικίες που τα σπίτια καταρρέουν, είναι η ύπαιθρος που γερνά, οι νέοι που δεν έχουν δουλειά και χρήματα να ενοικιάσουν σπίτια. Η Λεμεσός είναι μια μικρή πόλη μιας μικρής χώρας. Για να τα καταφέρει η πόλη, πρέπει να τα καταφέρει και η χώρα.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.