Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Επτά επιλεγμένες χορογραφίες στο Showcase Χορογραφίας Κύπρου

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντάει χορογράφους που συμμετέχουν στο δεύτερο Showcase Χορογραφίας Κύπρου η οποία διοργανώνεται στο Θέατρο Ριάλτο στις 12, 13 Μαρτίου 2022.  
Δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το Showcase παρουσιάζει επτά επιλεγμένες χορογραφίες, προσφέροντας  την ευκαιρία της παρουσίασης στα πιο αξιόλογα χορογραφικά έργα. Θα παρουσιαστούν έργα των: Αλεξάντρα Waierstall, Ανθή Κέττηρου, Διαμάντω Χατζηζαχαρία, Εύη Παναγιώτου, Ήβη Χατζηβασιλείου, Mιλενα Ugren Kουλας και Παναγιώτη Ττοφή.

Παναγιώτης Ττοφή: Αποφάσισα να «εξορύξω» προσωπικές αναμνήσεις και διάφορα γεγονότα

 

 

Τι θα παρουσιάσεις στο 2ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου; Πως διάλεξες αυτό το «θέμα» να ασχοληθείς;

Στο 2ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου παρουσιάζω το σόλο χορογραφικό έργο Excavated Anatomies το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην 20η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου 2020. Το Excavated Anatomies προέκυψε μέσα από επανεπισκέψεις σε προσωπικά ημερολόγια και journals. Αποφάσισα να ‘εξορύξω’ προσωπικές αναμνήσεις και διάφορα γεγονότα: αστεία, δυσάρεστα, χαζά, τραυματικά, λυτρωτικά σαν μέρος μιας έρευνας όπου το σώμα αντιμετωπίζεται σαν αρχείο, σαν βάση πληροφοριών και επαναφέρει στιγμές μέσα απ΄ την κίνηση προς μία πορεία εξιλέωσης. Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα συνδυασμό από αυτά, μετά από αρκετό πειραματισμό, επιμέλεια και διαφοροποιήσεις, και βέβαια μέσα απ’ την υπέροχη συνεργασία με μία ομάδα εξαιρετικών συντελεστών που εκτιμώ ιδιαίτερα. Μάριε, Βασιλική, Jakub, Ρέα, Παναγιώτη, Θεοδώρα σας ευχαριστώ!

Ποια η σημασία του σχετικά νέου αυτού θεσμού στο χώρο του σύγχρονου χορού; Ποια περαιτέρω μέτρα θα πρότεινες για την ανάπτυξη του σύγχρονου χορού;

Πιστεύω πως ο θεσμός του Showcase Χορογραφίας Κύπρου φέρει μεγάλη σημασία καθώς δίνει την ευκαιρία σε επιλεγμένα έργα των τελευταίων δύο χρόνων να παρουσιαστούν ξανά, έχοντας στο κοινό προσκεκλημένους οι οποίοι καλούνται από το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν και πιθανόν να φιλοξενήσουν κάποια από τα έργα αυτά. Με άλλα λόγια ο θεσμός υποβοηθά να παρουσιαστούν αξιόλογα έργα σε κοινό πέρα από την Κύπρο δίνοντας την ευκαιρία για ένα επαγγελματικό άνοιγμα. Η πρόταση μου όσα αφορά τις τέχνες και το σύγχρονο χορό στο νησί απευθύνεται προς το κράτος: καλύτερες επιχορηγήσεις, αναγνώριση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη και ουσιαστική προστασία του επαγγέλματος.

Πρόσφατα η Νέα Κίνηση Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου μαζί με τη Στέγη Χορού Λεμεσού, με ανοιχτή επιστολή, έθεσαν ερωτήματα αναφορικά με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης προτάσεων για προγράμματα και θεσμούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Ποια η δική σας θέση για αυτό το θέμα;

Πιστεύω πως υπάρχει ήδη διάλογος και έχει σημειωθεί μία εξελικτική πορεία όσο αφορά τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης προτάσεων για προγράμματα και θεσμούς εκ μέρους των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, παρόλα αυτά το να θέτονται ερωτήματα είναι σημαντικό για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και το συντονισμό με την κοινότητα, βάση των αναγκών που παρουσιάζονται. Βρίσκω πολύ σημαντικό το ρόλο που έχει η Νέα Κίνηση προς αυτό η οποία έχει κάνει σημαντικά και ουσιαστικά βήματα τα τελευταία χρόνια.

Ποια τα επόμενα σχέδια σου;

Προς το παρόν βρίσκομαι σε επιμέλεια κίνησης – χορογραφία στην καινούργια παραγωγή του ΘΟΚ για τη Νέα Σκηνή με το έργο Machinal της Σόφι Τρέντγουελ, σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου. Το επόμενο χορογραφικό έργο που θα έχω τη χαρά να δημιουργήσω υπολογίζεται τον ερχόμενο Νοέμβριο στο πλαίσιο του Προγράμματος Τερψιχόρη, επιχορηγούμενο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες.

Χορός για μένα… Ένας συνδυασμός των λέξεων κίνηση, πειραματισμός, μινιμαλισμός, ειλικρίνεια, καθαρότητα, πρόθεση, σύνθεση, σώμα, χρόνος και χώρος

Σάββατο 12 Mαρτίου, 20:30
Άνθη Κέττηρου, She loves me…Not, 25‘
Milena Ugren Koulas, QUIET WORDS, 20’
Alexandra Waierstall, A line, a gaze, a horizon, 25’
Κυριακή 13/3
18:00 Διαμάντω Χατζηζαχαρία, ΑΙΘΡΙΟ, 20’
20:30
aRttitude Εύη Παναγιώτου, tomosynthesis, 40’
Παναγιώτης Τοφή, Excavated Anatomies, 20’
βιταμίνα, Ήβη Χατζηβασιλείου, BluRrEd, 27’

2Sxk

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.