Η πανδημία επέφερε αλλαγές στη «δίψα» της Λεμεσού

Μελέτη του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας κατέγραψε μείωση στην κατανάλωση νερού για βιομηχανικούς και εμπορικούς σκοπούς

 

Αναμφίβολα τα περιοριστικά μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, είχαν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς και κατ’ επέκταση διαμόρφωσαν ανάλογα τις δραστηριότητες και γενικότερα τον τρόπο συμπεριφοράς των πολιτών.

Θέλοντας να καταγράψει τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο που είχε στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και η ζήτηση στην παροχή νερού από τους καταναλωτές στα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και γενικότερα την εμπορική δραστηριότητα, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, προχώρησαν στην πραγματοποίηση σχετικής μελέτης με αντικείμενο ενδιαφέροντος τον πρώτο μήνα (Απρίλιο 2020) εφαρμογής των μέτρων.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι άκρως ενδιαφέροντα και ενδεικτικά της αλλαγής που επέφεραν τα μέτρα στις καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών. Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, διαφάνηκε ότι δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στη ζήτηση νερού, προφανώς γιατί ο κατ’ οίκον περιορισμός δεν διαφοροποίησε τις καθημερινές συνήθειες. Σχετική μείωση παρατηρήθηκε στη βιομηχανική ζήτηση, ενώ αντίθετα διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού για εμπορικούς σκοπούς.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση των δεδομένων που αφορούν τους οικιστικούς καταναλωτές κατέδειξε ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων επηρέασε τη συμπεριφορά της κατανάλωσής τους, όχι όμως τη συνολική παροχή νερού προς τις οικιστικές συνδέσεις. Η παραμονή στο σπίτι συνέβαλε στην αλλαγή του ωραρίου υλοποίησης των διαφόρων καθημερινών δραστηριοτήτων του νοικοκυριού (πλύσιμο ρούχων, φαγητό, μπάνιο κ.τ.λ.).

Η σύγκριση των μετρήσεων, όπως επισημαίνεται από το ΣΥΛ, έδειξε ότι η συνολική μέση ημερήσια κατανάλωση για τον Απρίλιο του 2020 ήταν 8% λιγότερη σε σχέση με την αντίστοιχη κατανάλωση του μέσου όρου για το μήνα Απρίλιο των τριών προηγούμενων ετών (2017-2019). Ωστόσο, αυτή η μείωση, όπως υποδεικνύεται, δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στην εφαρμογή των μέτρων. Η ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων δείχνει ότι η κατανάλωση κατά τους πρώτους μήνες του 2020, δηλαδή πριν την εφαρμογή των μέτρων, ήταν ήδη μειωμένη (5%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων.

Σε ό,τι αφορά τους βιομηχανικούς καταναλωτές, διαφάνηκε μέσα από τη μελέτη ότι η συνολική μέση ημερήσια κατανάλωση κατά τον Απρίλιο του 2020 είναι 9% λιγότερη ως προς την αντίστοιχη κατανάλωση του μέσου όρου για τον Απρίλιο των ετών 2017-2019.

Επίσης, δείχνει ότι η κατανάλωση των βιομηχανικών συνδέσεων κατά τους πρώτους μήνες του 2020 (πριν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων) ήταν κατά πολύ υψηλότερη (15%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων και κατά συνέπεια η πραγματική μείωση στην κατανάλωση των βιομηχανικών καταναλωτών κατά τον Απρίλιο ενδέχεται να ξεπερνάει το 20%.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το προφίλ συμπεριφοράς κατανάλωσης παρουσιάζει μείωση κατανάλωσης, η συμπεριφορά της γενικής κατανάλωσης δεν παρουσιάζει κάποια μεταβολή, γεγονός που καταδεικνύει ότι πιθανότατα δεν υπήρξε μεταβολή στο ωράριο λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούσαν (κανονικά ή με μειωμένο κύκλο εργασιών) κατά την περίοδο εφαρμογής των μέτρων.

Οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν αφορούν την κατανάλωση νερού για εμπορικούς σκοπούς. Ειδικότερα, διαφάνηκε ότι υπήρξε μείωση στη συνολική μέση ημερήσια κατανάλωση τον Απρίλιο του 2020 κατά 28%, συγκριτικά με την αντίστοιχη κατανάλωση του μέσου όρου για το μήνα Απρίλιο των ετών 2017-2019.

Ένα από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της μελέτης είναι ότι η κατανάλωση των εμπορικών συνδέσεων για το 2020 (μέχρι τη χρονική περίοδο πριν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων) ήταν κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά στην κατανάλωση κατά το πρώτο δίμηνο του 2020 ήταν μεγαλύτερη από 20%, συγκριτικά με τον μέσο όρο της συγκεκριμένης περιόδου και συνεπώς η μείωση στην κατανάλωση των εμπορικών συνδέσεων για τον Απρίλιο 2020 ίσως και να ξεπερνά το 40%.

Περαιτέρω, το προφίλ συμπεριφοράς της κατανάλωσης παρουσιάζει κάθετη και οριζόντια μετατόπιση της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τη μείωση στην κατανάλωση αποδεικνύεται και αλλαγή στη συμπεριφορά κατανάλωσης, ως φυσικό επακόλουθο της μεταβολής του ωραρίου λειτουργίας (εμπορικές μονάδες με μειωμένο κύκλο εργασιών) και της αναστολής του κύκλου εργασιών συγκεκριμένων τύπων εμπορικών υποστατικών κατά την περίοδο εφαρμογής των μέτρων.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy