Πανδημία και αμβλώσεις: Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της

Υπό το φως των μέτρων για τη δημόσια υγεία, που εξακολουθούν να περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτρωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα στοιχεία της έρευνας, που συμπληρώθηκαν από εθνικούς εμπειρογνώμονες, αποκάλυψαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας: από την επιβολή περιορισμών έως τη «χαλάρωση» ορισμένων απαιτήσεων.

Αιτίες που οδηγούν στην απόφαση για άμβλωση

Η αποφυγή μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ήταν ανέκαθεν στοιχείο ζωτικής σημασίας στη ζωή μίας γυναίκας, αλλά και γενικά κάθε ζευγαριού, προκειμένου να διαχειριστεί σωστά τα επαγγελματικά, οικονομικά ή και κοινωνικά δεδομένα.

Η απόφαση για άμβλωση είναι ένα πολύ προσωπικό και σοβαρό ζήτημα. Προβλήματα υγείας, σχέσεων, οικονομικοί, καθώς και δεκάδες άλλοι λόγοι μπορούν να οδηγήσουν μία υποψήφια μητέρα σε διακοπή της εγκυμοσύνης της. Άλλος σοβαρός λόγος είναι αν η εγκυμοσύνη έρθει σε ακατάλληλη ηλικία, ή ακόμη αν είναι αποτέλεσμα βιασμού. Σοβαρές αιτίες, εξάλλου, είναι και λόγοι υγείας της μητέρας ή του εμβρύου, δηλαδή περιπτώσεις στις οποίες κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή το έμβρυο κινδυνεύει να γεννηθεί με γονιδιακό πρόβλημα ή κάποια γενετική ανωμαλία.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 455 ψήφους υπέρ, 145 ψήφους κατά και 71 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να καταστήσει παράνομες τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις σοβαρών και μη αναστρέψιμων ανωμαλιών του εμβρύου θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών. Η απαγόρευση αυτής της επιλογής, η οποία αντιπροσώπευε το 96% των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία το 2019 (1.074 από τις 1.110), θα οδηγήσει σε αύξηση των μη ασφαλών, παράνομων και επικίνδυνων για τη ζωή αμβλώσεων, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), οι περιοριστικοί νόμοι για τις αμβλώσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι η απρόσκοπτη και έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, αλλά και ο σεβασμός της αναπαραγωγικής αυτονομίας και λήψης αποφάσεων των γυναικών, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων τους και την ισότητα των φύλων.

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι θεμελιώδη δικαιώματα, ανέφερε το Ευρωκοινοβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη-μέλη είναι νομικά υποχρεωμένα να τα σέβονται και να τα προστατεύουν. Την ίδια στιγμή, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι οι Πολωνοί επαγγελματίες του τομέα της Υγείας όλο και περισσότερο εμποδίζουν την πρόσβαση σε προγεννητικό έλεγχο ή επικαλούνται τη ρήτρα συνείδησης, ακόμη και όταν τους ζητείται να συνταγογραφήσουν αντισυλληπτικά. Χιλιάδες γυναίκες στην Πολωνία αναγκάζονται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια υπηρεσία υγείας για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο η άμβλωση, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία τους αλλά και την ευημερία τους.

Με την ίδια αφορμή οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς τους Πολωνούς πολίτες, ιδίως τις γυναίκες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ που, παρά τον κίνδυνο που ενέχει η κατάσταση της δημόσιας υγείας, κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά των σοβαρών περιορισμών στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους. Σημειώνουν ότι η απόφαση εκδόθηκε ενώ βρίσκονταν σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, εμποδίζοντας κάθε σοβαρό δημοκρατικό διάλογο.

Ταυτόχρονα, το κείμενο καταδίκαζε την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και άλλους, όπως ακροδεξιές εθνικιστικές ομάδες.

Η θέση της ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL

Τη θέση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), που υπερασπίζεται σθεναρά την εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων των γυναικών και ειδικότερα το δικαίωμά τους να αποφασίζουν ελεύθερα για το σώμα τους και να έχουν πρόσβαση σε νόμιμη και ελεύθερη άμβλωση, καθώς και υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, υπενθύμισε με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «καμιά γυναίκα δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της καταφεύγοντας σε μη ασφαλείς αμβλώσεις και σε επικίνδυνα σκευάσματα. Η επιλογή της άμβλωσης αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και η κατοχύρωσή του ενισχύει τον αγώνα μας για τη χειραφέτηση της γυναίκας και διασφαλίζει την ισοτιμία των φύλων. Ως ΑΚΕΛ, αλλά και ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, συνέχισε, «έχουμε ως προτεραιότητα την εξάλειψη κάθε μορφής βίας εις βάρος των γυναικών και την κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών τους δικαιωμάτων, μέρος των οποίων είναι και το δικαίωμά τους να αποφασίζουν αν και πότε θα κάνουν παιδιά. Εξ ου και στην Κύπρο, πρώτοι προτάξαμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που διέπει τις αμβλώσεις, καθώς το κράτος οφείλει να νομοθετεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, τα κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου».

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, συνοδοιπορώντας με την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερα/Βόρεια Πράσινη Αριστερά και το ΑΚΕΛ, θεωρεί ότι η αναζωπύρωση τέτοιων αντιδραστικών και αναχρονιστικών απόψεων, όπως αυτές για την απαγόρευση της έκτρωσης, αποτελούν τον ιδεολογικό μανδύα για ένα ακόμα χτύπημα στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και στέκεται εμπόδιο στην πάλη για ισοτιμία ανδρών και γυναικών. Στέκεται εμπόδιο στην αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των φύλων και τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπαραγωγική λειτουργία αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες, καθώς και στην ανάπτυξη της συνείδησης και της δράσης τους.

Τα εμπόδια στην άμβλωση συμβάλλουν στην αύξηση των παράνομων, επικίνδυνων αμβλώσεων

Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, εξακολουθούν να οφείλονται στην απουσία σωστής και υπεύθυνης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης – ενημέρωσης σχετικά με την αντισύλληψη, που εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνεται στα σχολικά προγράμματά τους.

Η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης σχετικά με την εγκυμοσύνη και την άμβλωση, καθώς και η έλλειψη σεξουαλικής υπευθυνότητας ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις επιλογές των γυναικών για τη ζωή τους, που έχουν κάθε δικαίωμα να ορίζουν το σώμα τους.

Ο περιορισμός ή η απαγόρευση του δικαιώματος στην άμβλωση συμβάλλει στην αύξηση των παράνομων, επικίνδυνων αμβλώσεων που ενέχουν θανάσιμο κίνδυνο για τις γυναίκες. Στις πλείστες χώρες της Ευρώπης η άμβλωση είναι νόμιμη, ωστόσο αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την άμβλωση ή έχουν πολύ περιοριστικούς νόμους.

Ανάμεσα σε αυτές και η Πολωνία, όπου πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίο η άμβλωση θα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την υγεία και τη ζωή της μητέρας αυστηροποιώντας με αυτόν τον τρόπο έναν ήδη περιοριστικό νόμο. Την ίδια στιγμή η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση εφαρμογή τη νέα αυτή νομοθεσία για τις εκτρώσεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.