Πανδημία προβλημάτων

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Η προσπάθεια για σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα είναι εύκολη για χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η ανεργία καλπάζει με ρυθμό 12,6%, ενώ ήδη στις λίστες του Υπουργείου Εργασίας είναι εγγεγραμμένα 32.186 πρόσωπα τα οποία αναζητούν εργασία. Επίσης, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στις μειώσεις μισθών και ωφελημάτων των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, επικρατεί πανδημία ακρίβειας, αφού οι τιμές στα πετρελαιοειδή είναι αυξημένες κατά 15% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ και οι τιμές στον ηλεκτρισμό είναι αυξημένες κατά 2,5%. Δηλαδή σε χιλιάδες νοικοκυριά έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημά τους και κατ’ επέκταση η καταναλωτική τους δυνατότητα, ενώ την ίδια ώρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι κλειστές εδώ και μήνες ή υπολειτουργούν, θα κληθούν το επόμενο διάστημα να αποπληρώσουν τις οφειλές οι οποίες έχουν συσσωρευτεί, καθώς και το αυξημένο κόστος για τα πετρελαιοειδή και τον ηλεκτρισμό. Μάλιστα για τις επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον τουρισμό, τα δεδομένα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού επικρατεί αβεβαιότητα κατά πόσο θα έρθουν τουρίστες και πόσοι κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η Πολιτεία οφείλει να εκπονήσει σχέδιο προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτο για στήριξη και προστασία των εργαζομένων, οι οποίοι αποδεδειγμένα ήδη δέχονται μεγάλες πιέσεις και δεύτερο για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων συνέβαλαν σ’ ένα βαθμό στη συγκράτηση των επιπτώσεων της κρίσης. Ωστόσο για χιλιάδες εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι αρκετά.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για στήριξη και προστασία των εργαζομένων, καθώς και για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Αντίθετα, για πολλές από τις προτάσεις του ΑΚΕΛ η κυβέρνηση παρέπεμψε τη συζήτηση για το αόριστο μέλλον, ενώ άλλες τις απέρριψε. Ενδεικτικά το ΑΚΕΛ πρότεινε την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί διά νόμου για τις επιχειρήσεις του κλάδου, τη θεσμοθέτηση τριμερούς μηχανισμού, μέσα από τον οποίο θα καθορίζονται ελάχιστοι μισθοί και ωφελήματα για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, την κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, την επίλυση του προβλήματος των ενοικίων και των εξώσεων, την επέκταση του μορατόριουμ στις δόσεις, την επαναφορά των δικαιωμάτων των δανειοληπτών κτλ. Παρά ταύτα, σχεδόν όλες οι προτάσεις προσέκρουσαν στην άρνηση της κυβέρνησης.

Η κατάσταση είναι οριακή. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι μεγάλα και πιεστικά. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα κατανοήσει επιτέλους την κατάσταση, πριν να είναι αργά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.