Πανδημία, τεχνολογία, καινοτομία

Του
Γιάννη Αρμεύτη

 

Η πανδημία φαίνεται να αποτελεί ιστορικό ορόσημο για όλο τον πλανήτη. Σαν έργο επιστημονικής φαντασίας, βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας μολυσμένους από τον κορονοϊό, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς,  κίνδυνο κατάρρευσης συστημάτων υγείας, περιορισμούς στη διακίνηση, σχολεία και εκπαιδευτήρια κλειστά. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων είναι αποκλεισμένος από τους δικούς του, μεγαλουπόλεις βουβές και έρημες, εμπορική και τουριστική δραστηριότητα στο ναδίρ, χρηματιστήρια να καταρρέουν, νοικοκυριά σε απόγνωση, με την ανεργία και τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι πλέον χειροπιαστές.
Η ιστορία αλλά και η βιολογία μάς έχουν διδάξει ότι ο άνθρωπος, αλλά και γενικότερα οι ζωντανοί οργανισμοί του πλανήτη μας, κατάφεραν να επιβιώσουν επειδή μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε εποχής. Με παρόμοιους όρους το ίδιο συμβαίνει και με την επιβίωση οργανισμών, επιχειρήσεων και εργαζόμενων.
Η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον είναι αναγκαία. Όσο πιο συντεταγμένα γίνεται η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η επίτευξη των στόχων και βέβαια η ευημερία των πολιτών θα γίνεται ολοένα και πιο κατορθωτή. Η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον δεν είναι αφηρημένη έννοια, αλλά βασίζεται στην τεχνολογία που χρειάζεται γνώση, δεξιότητες, στρατηγική και βέβαια αντίληψη ότι πλέον η καινοτομία συνιστά ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο.
Η επόμενη μέρα της παγκόσμιας δοκιμασίας με την πανδημία δεν θα είναι η ίδια. Οι προκλήσεις θα είναι σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα: Η απόκτηση εξειδικευμένων δεξιοτήτων στη χρήση της νέας τεχνολογίας από τους εργαζόμενους. Η δυνατότητα εργασίας πάνω σε ευέλικτο ωράριο και της εργασίας από το σπίτι. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από το κράτους και τις δημόσιες υπηρεσίες. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής επανάστασης είναι επιβεβλημένη. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα επιφέρει μείωση της γραφειοκρατίας με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και ερωτημάτων για άμεσες απαντήσεις στην επικοινωνία με δημόσιους λειτουργούς μέσω e-mail ή και με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι επιχειρήσεις με τους ιδιώτες. Από τη μια στιγμή στην άλλη μικρές επιχειρήσεις απέκτησαν λόγο και πρόσβαση σε μεγάλες αγορές. Καινούργιες ιδέες, όπως η κατά παραγγελία υπηρεσίες και κατασκευές (on demand) σε συνδυασμό με τη ραγδαία πτώση του τεχνολογικού κόστους, κατέστησαν δυνατές νέες καινοτόμες πρακτικές σε όλους τομείς της βιομηχανίας και της καθημερινής ζωής. Για όλους αυτούς τους λόγους η ανάγκη για γρήγορο και ασφαλές διαδίκτυο είναι απολύτως επιβεβλημένη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που να μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που η αγορά ήδη έχει δημιουργήσει.
Με βάση τα πιο πάνω, είναι αναμενόμενο πως ο εργαζόμενος θα αποκτήσει διαφορετικούς όρους εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ποιότητα των προϊόντων, καθώς και τις υπηρεσίες τους. Το κράτος και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες γρηγορότερα, φθηνότερα και καλύτερα, αλλά και να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις.
Επίσης το ζήτημα της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων ίσως να αποτελεί ένα νέο πεδίο αναζητήσεων. Όμως ένας τέτοιος σχεδιασμός μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος για τους εργοδότες. Το κόστος αυτό, ωστόσο, είναι λιγότερο από το να είναι όλα κλειστά! Να γιατί υποστηρίζω ότι αυτή η νεκρή περίοδος χρειάζεται να λειτουργήσει ως χρόνος προετοιμασίας και προσαρμογής μας στα νέα δεδομένα –επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, ασφαλές διαδίκτυο, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναδιοργάνωση εργασίας, αυξημένα μέτρα ασφαλείας και υγείας για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια, νέα μεθοδολογία κατασκευής κ.α. Νομίζω η λέξη κλειδί για όλα τα πιο πάνω είναι η λέξη «προσαρμογή». Αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα για όλους: δεν θα γυρίσουμε ξανά στην προηγούμενη περίοδο. Γι’ αυτό με γνώση και με μέθοδο να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες της τεχνολογικής επανάστασης το γρηγορότερο δυνατό. Διαφορετικά η απραξία και η επακόλουθη ανεργία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, ελλείψεις στην αγορά και νέο φαύλο κύκλο στο χώρο της οικονομίας.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy