Πανδημία… τέλος στη Μ. Βρετανία – Κατάργηση όλων των περιορισμών θα ανακοινώσει ο Τζόνσον

Την πλήρη κατάργηση όλων των εγχώριων νομικών περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βρετανία, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για συμβίωση με τον ιό.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα κάνει τις ανακοινώσεις το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων και αργότερα σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι θα καταργηθεί ακόμα ο τελευταίος μεγάλος νομικός περιορισμός που παραμένει σε ισχύ, δηλαδή η υποχρέωση απομόνωσης για όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Πιστεύεται ότι αυτό θα γίνει την προσεχή Πέμπτη και ότι η νομική υποχρέωση θα αντικατασταθεί από σύσταση αποφυγής συνάθροισης με άλλους εφόσον κάποιος διαγιγνώσκεται θετικός στον κορωνοϊό.

Σε χθεσινοβραδινή του δήλωση ο κ. Τζόνσον είπε ότι η κατάργηση όλων των νομικών περιορισμών θα συνιστά «μια στιγμή υπερηφάνειας» για τη χώρα μετά από μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημείωσε πως η στιγμή αυτή καθίσταται δυνατή λόγω των προσπαθειών του συστήματος δημόσιας υγείας NHS που ανέπτυξε το εμβολιαστικό πρόγραμμα με «εντυπωσιακή» ταχύτητα, των επιστημόνων και των ειδικών, καθώς και των πολιτών.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά χάρη στην απίστευτη ανάπτυξη των εμβολίων είμαστε τώρα ένα βήμα πιο κοντά προς την επιστροφή στην κανονικότητα και στο να δώσουμε επιτέλους πίσω στον κόσμο τις ελευθερίες του, ενώ θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους», πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να περάσει η χώρα από τη φάση των «κυβερνητικών παρεμβάσεων» σε εκείνη της «προσωπικής ευθύνης».

Παρόλα αυτά, επιστημονικοί σύμβουλοι και αξιωματούχοι του NHS προειδοποιούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι πρόωρη, καθώς παρά τους βελτιούμενους επιδημιολογικούς δείκτες κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία.

Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται δε μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση πως η σχεδόν 96 ετών βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι η ισχύς των νομικών περιορισμών λήγει κανονικά στα τέλη Μαρτίου, αλλά ο κ. Τζόνσον έχει πει ότι θέλει να επισπεύσει την κατάργησή τους. Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η κίνηση συνδέεται και με την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για το λεγόμενο ‘partygate’.

Πέρα από την υποχρέωση απομόνωσης για τους φορείς του ιού (επί τουλάχιστον πέντε ημέρες για τους πλήρως εμβολιασμένους και τουλάχιστον δέκα ημέρες για τους ανεμβολίαστους) οι εναπομείναντες νομικοί περιορισμοί προβλέπουν μεταξύ άλλων επίσης τη χρήση μάσκας σε δομές υγείας και το δικαίωμα επιχειρήσεων να ζητούν τη χρήση μάσκας από τους πελάτες τους.

Άγνωστο παραμένει αν η κυβέρνηση θα αποφασίσει την κατάργηση των απεριόριστων δωρεάν διαγνωστικών τεστ αντιγόνου για όλους τους πολίτες που είναι ακόμα σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τα δωρεάν τεστ θα καταργηθούν σταδιακά και θα διατηρηθούν μόνο για τους πιο ευάλωτους και τους πιο ηλικιωμένους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.