Πανδημίες του παρελθόντος στο Μουσείο Κυριαζή

Ενδιαφέροντα εκθέματα στο περίφημο ιατρικό μουσείο της Λάρνακας

 

 

Ο Μάρτης και ο Απρίλης του 2020 και η πανδημία του κορονοϊού, σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, θα πάρουν σίγουρα τη θέση τους στα βιβλία της Ιστορίας και θα διαβάζονται από τις επόμενες γενεές με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο σήμερα πολλοί ανατρέχουν στις πανδημίες του παρελθόντος με παραπομπές και συγκρίσεις με τα σημερινά δεδομένα. Ένας χώρος στον οποίο μπορεί κάποιος να κάνει αξιόπιστη αναδρομή σε πανδημίες του παρελθόντος είναι το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή στη Λάρνακα, το οποίο αποτελεί έναν από τους καλύτερους εκθεσιακούς χώρους στην Κύπρο αναφορικά με το ιατρικό επάγγελμα των παλαιότερων χρόνων.

Υπό τον τίτλο “Πανδημίες του Παρελθόντος” η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας έχει συμπεριλάβει στο ανοιξιάτικο ενημερωτικό της δελτίο παρουσίαση του Μουσείου Κυριαζή και ειδικά του τμήματος όπου εκτίθεται η ιστορία επιδημιών του παρελθόντος. “Το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή είναι μια συναρπαστική κάψουλα της αρχαίας Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων εκθεμάτων από πανδημίες του παρελθόντος. Κάποια είναι ασυνήθιστα και κάποια μπορούν να προκαλέσουν ταραχή”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.  Ιδρυτής του Μουσείου είναι ο Δρ Μάριος Κυριαζής, μέλος οικογένειας που εξασκεί την Ιατρική εδώ και πολλές γενεές, ο οποίος συνέλεξε τεχνουργήματα από τη συλλογή της οικογένειάς του, αλλά και δωρεές από άλλους γιατρούς για να δημιουργήσει το εξαιρετικά ενδιαφέρον, μη κερδοσκοπικό μουσείο, ένα αρχείο της ιατρικής ιστορίας του νησιού μας.

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι εξοπλισμός που φορούσαν οι γιατροί κατά την αντιμετώπιση των επιδημιών εκείνες τις εποχές. Ενώ οι στολές δεν διαφέρουν πολύ από τις στολές που φοράει σήμερα το ιατρικό προσωπικό, οι μάσκες ήταν πολύ διαφορετικές, όπως αναφέρεται, αφού οι αρχαίοι τις σχεδίαζαν με τέτοιον τρόπο ώστε να τρομάζουν και να απομακρύνουν τον ιό κάνοντας τον γιατρό να φαίνεται πιο επιβλητικός. Παρομοιάζοντας τον ιό της σύγχρονης εποχής με αυτούς που έπληξαν τη Λάρνακα τη μεσαιωνική περίοδο και πολλές άλλες φορές έκτοτε, ο Δρ Κυριαζής δηλώνει: “Έχουμε αναφορές τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα για σοβαρές επιδημίες στην Κύπρο. Το 1348 ο μισός πληθυσμός του νησιού εξοντώθηκε από την πανώλη. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1363, τα περισσότερα παιδιά πέθαναν από μια άγνωστη επιδημία. Το 1572 τα ποσοστά θανάτων από επιδημία στην Κύπρο οργίασαν και πάλι. Ακόμα και πιο πρόσφατα υπήρξαν επιδημίες όπως χολέρα, τύφος, σύφιλη και ευλογιά”.

Πέρα από τις επιστημονικές πρακτικές όμως, τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούνταν και άλλες πιο μεταφυσικές μέθοδοι για αντιμετώπιση των εξάρσεων ασθενειών όπως προσευχές, ξεματιάσματα από ιερά ή μυστικιστικά βιβλία, ξόρκια, φυλαχτά, βεντούζες, καθαρτικά, βδέλλες. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν ακόμα και την πρόκληση φουσκάλων με καυστικές ουσίες, ενώ η απλή αναμονή να περάσει η ασθένεια ήταν επίσης… μέθοδος.

Ο Δρ Κυριαζής, παρ’ όλο ότι έχει αφυπηρετήσει, πρόσφατα επανήλθε στις επάλξεις και φόρεσε τη στολή του για να βοηθήσει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στη μάχη κατά της πανδημίας. “Στο παρελθόν, όλοι οι γιατροί έβαζαν τα δυνατά τους για να μειώσουν τον πόνο και τον κίνδυνο από τις επιδημίες και αυτό ισχύει και σήμερα, καθώς η ιατρική κοινότητα παλεύει ενάντια στο νέο λοιμό”, δηλώνει ο Δρ Κυριαζής.

Έκκληση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας είναι όταν περάσει η επιδημία και ανοίξει και πάλι η Λάρνακα, οι πολίτες να περάσουν από το Μουσείο Κυριαζή για να συνδεθούν με τις επιδημίες του παρελθόντος.  Το Μουσείο είναι ανοικτό Τετάρτη και Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι.

 

Τάσος Περδίος      

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy