Pandora Papers: Ενδελεχείς έρευνες ζητά το ΕΚ για ανάμειξη του κ. Αναστασιάδη και άλλων ΠΕΠ

Για διασυρμό της χώρας χωρίς σύνορα εγκαλείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το ΑΚΕΛ

ΠτΔ – 15μελής ομάδα νέων από Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται 15μελή ομάδα νέων από Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ. // PoR – 15-member group of young people from Cyprus, Greece and Egypt Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, receives a 15-member group of young people from Cyprus, Greece and Egypt, in the framework of NOSTOS programme.

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Για διασυρμό της χώρας χωρίς σύνορα εγκαλείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το ΑΚΕΛ με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο αναφέρεται ονομαστικά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για εμπλοκή του στα Pandora Papers και για τον οποίο ζητείται έρευνα από τις Αρχές της χώρας.

«Δεν πρόκειται απλά για ακόμα ένα πρόβλημα του κ. Αναστασιάδη, αλλά ντροπή για ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για διασυρμό χωρίς σύνορα. Αλλού θα υπήρχε αυθημερόν παραίτηση», αναφέρει σε σύντομη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς.

Συγκεκριμένα: Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν λύπη για την περίληψη των ονομάτων του κ. Αναστασιάδη και του Τσέχου Πρωθυπουργού στα Pandora Papers. Επίσης προσδιόρισαν τα μέτρα που θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως από την ΕΕ, προκειμένου να εξαλειφθούν τα νομικά κενά που διευκολύνουν σήμερα την εκτεταμένη φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά των κρατών – μελών που δεν εφαρμόζουν ορθά την ισχύουσα νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές επέκριναν ιδιαίτερα τους πρώην και νυν πρωθυπουργούς και υπουργούς κρατών – μελών της ΕΕ, των οποίων οι δραστηριότητες αποκαλύφθηκαν από τα Pandora Papers.

Ανάμεσα στις 28 ψήφους που ψήφισαν εναντίον ήταν και οι δύο ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς και Λευτέρης Χριστοφόρου και στις 79 αποχές οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, αφού μόλις την περασμένη βδομάδα ο ΔΗΣΥ αρνείτο την εγγραφή και συζήτηση του θέματος στο κυπριακό Κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε οργιώδες παρασκήνιο, κατά το οποίο το ΕΛΚ στο οποίο πρόσκειται ο κυβερνών ΔΗΣΥ επιχείρησε να αφαιρεθεί η παράγραφος (12) στην οποία γινόταν ονομαστική αναφορά στους εν ενεργεία αξιωματούχους του Ε. Συμβουλίου, όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τσέχος Πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης. Με τροπολογία που κατέθεσαν οι ομάδες των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και Ευρωπαϊκής Αριστεράς περιλήφθηκαν τα συγκεκριμένα ονόματα, όπως και τα ονόματα πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Η τροπολογία αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πρώην και νυν πολιτικοί της ΕΕ κατονομάζονται στα Pandora Papers. Πρόκειται για τους Andrej Babiš, πρωθυπουργό της Τσεχίας, Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κύπρου, Wopke Hoekstra, Υπουργό Οικονομικών των Κάτω Χωρών, Tony Blair, πρώην Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, και John Dalli, πρώην Υπουργό της Μάλτας και Ευρωπαίο Επίτροπο. Ο Ilham Aliyev, Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, και ο Milo Dukanovic, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, επικρίνονται επίσης άμεσα στο ψήφισμα».

Οι Αρχές των κρατών – μελών καλούνται να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες στην επικράτειά τους για τυχόν παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν και να προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των προσωπικοτήτων που αναφέρονται στα Pandora Papers. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει τις αποκαλύψεις και να εξετάσει κατά πόσον απαιτείται η θέσπιση νέας νομοθεσίας. Η Επιτροπή καλείται ακόμη να διαπιστώσει αν δικαιολογείται η ανάληψη νομικής δράσης κατά ορισμένων κρατών – μελών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.