Pandora Papers-Βουλή: Έλαμψε δια της απουσίας της η Προεδρία – Απόντες ΜΟΚΑΣ και Νομική Υπηρεσία

Είναι τραγικό να καλείται η Προεδρία της Δημοκρατίας στη Βουλή και να μην παρευρίσκεται, ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών όπου συζητήθηκαν τα Pandora Papers.

Όπως ανέφερε ο κ. Πασιουρτίδης, «στις 26/10/2021, μια μέρα πριν συζητήσουμε για πρώτη φορά το θέμα των Pandora Papers στην Επιτροπή Θεσμών, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του ΑΚΕΛ είχε πει ότι κανένα κόμμα δεν έκρινε σκόπιμο να καλέσει την Προεδρία στη συζήτηση. Είχε δηλώσει επίσης, ότι ο Πρόεδρος επιδιώκει τον έλεγχο, κάτι που καταγράφεται και σε επιστολή που έστειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Επιτροπή Θεσμών. Συνέχισε μάλιστα καλώντας μας να μην καταντήσουμε από τραγικοί, κωμικοί».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «είναι τραγικό να καλείται η Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεδρία για τη συζήτηση ενός θέματος, για το οποίο τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου φέρουν τον τίτλο “The offshore president” και να μην παρευρίσκεται, ενώ μας είχε ασκήσει κριτική γιατί δεν την καλέσαμε την πρώτη φορά».

«Σήμερα, ενώ κλήθηκε η Προεδρία, δεν παρέστη στη συνεδρία που θα συζητούσε για δεύτερη φορά το θέμα των Pandora Papers και θα της ζητείτο να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, στα πλαίσια της διαφάνειας και της λογοδοσίας και να ασκηθεί και ο απαραίτητος κοινοβουλευτικός έλεγχος, που κατά τα άλλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει», πρόσθεσε.

Ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε πως «η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη και όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι είτε με την απουσία τους, είτε με τις δηλώσεις τους θα υποβαθμίσουν το θέμα, τους διαβεβαιώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει».

Επίσης, πρόσθεσε, «μεγάλοι απόντες από την συνεδρία ήταν η Νομική Υπηρεσία, όπως και η ΜΟΚΑΣ, που ειρήσθω εν παρόδω, ενώ εδώ και τρεις βδομάδες έχουν πάρει επιστολή από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, που ασκεί τον εποπτικό έλεγχο και την έρευνα στα δυο δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στα Pandora Papers, με την οποία τους ζητείται να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία και να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, δεν έχουν μέχρι σήμερα απαντήσει σε αυτή την επιστολή».

«Οι ίδιες αρχές οι όποιες μας δήλωσαν πριν ένα μήνα ότι αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας από το εποπτικό όργανο που είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος για να δουν αν θα κινηθούν, δεν έχουν ακόμα απαντήσει σε επιστολές του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που ζητά από αυτούς συγκεκριμένα στοιχεία», τόνισε ο κ. Πασιουρτίδης.

Ανέφερε επίσης ότι «η απουσία τους σήμερα υποδεικνύει ότι υπάρχει έλλειψη σεβασμού προς την Βουλή και τη Επιτροπή Θεσμών. Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν επιλέγουν οι καλεσμένοι πότε θα έρχονται στις συνεδρίες. Είναι υποχρέωση τους να παρευρίσκονται και είναι υποχρέωσή τους να δέχονται και τις ερωτήσεις από τα μέλη κάθε Επιτροπής, όσο και αν αυτές δεν του αρέσουν ή αν το περιεχόμενο των οποίων τους ενοχλεί».

«Θα σταλούν επιστολές και στη ΜΟΚΑΣ και στη Νομική Υπηρεσία στους οποίους θα υποδεικνύεται ότι θα πρέπει να παρευρεθούν την ερχόμενη βδομάδα στην συνέχιση της συζήτησης, για να μας αναφέρουν τί έκαναν και τί προτίθενται να κάνουν, όπως άλλωστε επιβάλλει και αναφέρει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», κατέληξε ο κ. Πασιουρτίδης.

«Σε καμία περίπτωση η Προεδρία δεν ήρθε λόγω άρνησης», υποστηρίζει ο Δ.Δημητρίου

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ενημέρωσε ότι η Προεδρία τηλεφώνησε την Τρίτη στην Γραμματεία της Βουλής και δήλωσε πως θα έρθει όταν ακουστούν όλες οι απόψεις.

«Εκ των πραγμάτων το θέμα θα είναι σε συζήτηση και την ερχόμενη Τετάρτη για να παρευρεθεί η Προεδρία και να δώσει τα όσα προκύπτουν ως απάντηση στις αναφορές που έγιναν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε και ζήτησε όπως αποσταλούν και τα πρακτικά και της προηγούμενης συνεδρίασης και της σημερινής, με μια επιστολή που θα ετοιμάσει και που θα απευθύνεται στην Προεδρία για να είναι παρούσα στη συνεδρία της επόμενης Τετάρτης. Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στις επιστολές που απέστειλαν Γενική Εισαγγελία και ΜΟΚΑΣ για την μη παρουσία τους στη σημερινή συνεδρίαση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε ότι είδαν σήμερα σε μια δεύτερη συνεδρίαση τα ζητήματα από τα Paradise και τα Pandora Papers και πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Τετάρτη.

Υποστήριξε μάλιστα ότι «σε καμία περίπτωση η Προεδρία δεν ήρθε λόγω άρνησης. Κάθε άλλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή που μου απηύθυνε προσωπικά – και το έχω αναφέρει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις 27 του Οκτώβρη – είναι έτοιμος να έρθει η Προεδρία και να πει τις απόψεις της για τα ζητήματα που αφορά τον Προέδρο της Δημοκρατίας και αυτό θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Ως εκ τούτου, τα όσα πιθανόν να ακούστηκαν από εκπροσώπους άλλων κομμάτων και αφορούν την Προεδρία, ποσώς ευσταθούν».

Ο κ. Δημητρίου, σε ό,τι αφορά την απουσία της Εισαγγελίας και της ΜΟΚΑΣ, είπε πως τους θεσμούς χρειάζεται να τους σεβόμαστε όλοι. «Όταν απευθύνει η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόσκληση για παρουσίαση στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Ανεξάρτητων Αξιωματούχων ή εκπροσώπων της Δημοκρατίας οφείλουν να παρευρίσκονται. Ως εκ τούτου, θα αποσταλεί επιστολή, – συμφωνήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης – από την Επιτροπή Θεσμών που να υπογραμμίζει αυτή την ανάγκη του αλληλοσεβασμού αλλά και του σεβασμού στις νομοθεσίες του κράτους και θα τους καλούμε να παρευρεθούν τόσο την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά και να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής, γενικότερα», ανέφερε.

Σε ερώτηση ποια είναι η δικαιολογία που έδωσαν για να μην παρευρίσκονται σε αυτές τις συνεδριάσεις, ο κ. Δημητρίου είπε ότι του έχουν αποσταλεί επιστολές και από την ΜΟΚΑΣ και από την Γενική Εισαγγελία, την οποία υπογράφει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

«Η μεν ΜΟΚΑΣ λέει πως δεν έχει λάβει το οποιοδήποτε ερώτημα, οπότε δεν κρίνει σκόπιμο να παρευρεθεί. Η δε Γενική Εισαγγελία λέει πως η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της 29ης του Οκτώβρη, την οποία επισυνάπτει στην Επιστολή, καλύπτει πλήρως το ζήτημα, δεν έχουν να προσθέσουν κάτι άλλο στη συνεδρίαση», συμπλήρωσε.

Α.Ατταλίδου: «Η ΜΟΚΑΣ μας απείλησε κιόλας ότι δεν θα ξανά έρθει γιατί δε άρεσαν της προϊσταμένης οι ερωτήσεις που κάναμε»

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι σήμερα συζήτησαν για δεύτερη φορά τα Pandora Papers εν τη απουσία της Προεδρίας, της Εισαγγελίας και της ΜΟΚΑΣ.

«Η Προεδρία είχε εγκαλέσει την Επιτροπή στην προηγούμενη συνεδρία γιατί συζητούσαμε το θέμα χωρίς την παρουσία της. Τώρα που καλέστηκε αποφάσισε να μην παρουσιαστεί και αναγκαστικά ο Πρόεδρος έχει ορίσει και τρίτη συζήτηση του θέματος. Η διαφθορά είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο γιατί υποσκάπτει το δημόσιο συμφέρον αλλά υποσκάπτει και τη δημοκρατία και αυτό φάνηκε σήμερα», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κα. Ατταλίδου, η άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας και της ΜΟΚΑΣ, αλλά και της Προεδρίας να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής, δείχνει μια άρνηση για λογοδοσία και διαφάνεια.

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό όταν εμπλέκεται ειδικά το όνομα του πρώτου πολίτη και όταν συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και βγαίνει ψήφισμα που καλεί τα κράτη μέλη να εξετάσουν πολύ σοβαρά αυτά τα θέματα και όταν η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που είναι η Επιτροπή Θεσμών ζητά να εξετάσει τα στοιχεία και κάποιοι αρνούνται να τα δώσουν αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό», συμπλήρωσε.

Επίσης, συνέχισε η κα. Ατταλίδου, «είναι πολύ σοβαρό και για ένα άλλο λόγο: Πρώτον, της Νομικής Υπηρεσίας προΐστανται δύο άτομα, τα οποία έφυγαν από το υπουργικό θώκο και διορίστηκαν εισαγγελείς».

«Όσο καιρό, όμως, ήταν στον υπουργικό θώκο εξέταζαν θέματα, για τα οποία τώρα είναι οι ίδιοι υπό εξέταση. Και για αυτό θα έπρεπε να ήταν πολύ προσεχτικοί όταν αρνούνται να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών. Η δε ΜΟΚΑΣ μας έστειλε επιστολή λέγοντας πόσα προβλήματα έχει. Δεν έχει προσωπικό. Στην προηγούμενη όμως συνεδρία μας είπε περίπου ότι δεν είναι δουλειά της η εξέταση αυτών των καταγγελιών ή πρέπει κάποιος να της δώσει έκθεση για να εξετάσει. Κάτι, που νομίζω, ότι δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε η κα. Ατταλίδου, «μας απείλησε κιόλας ότι δεν θα ξανά έρθει γιατί δε της άρεσαν της προϊσταμένης της ΜΟΚΑΣ οι ερωτήσεις που κάναμε και θεωρώ ότι ένας δημόσιος λειτουργός, ο οποίος πληρώνεται από τους φόρους των πολιτών και αρνείται να λογοδοτήσει για θέματα που αφορούν την υπηρεσία τους, είναι ένα φαινόμενο το οποίο ακριβώς, νομίζω, ότι δείχνει και τη διαπλοκή, αλλά επίσης και τη διαφθορά, η οποία έχει εισέλθει σε όλες τις εκφάνσεις αυτού που ονομάζουμε επίβλεψη».

«Όταν οι θεσμοί, οι οποίοι πρέπει να ελέγχουν, αντιδρούν με αυτό τον τρόπο, τότε έχουμε φτάσει σε πολύ επικίνδυνα σημεία για το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον της πατρίδας μας και θεωρώ ότι θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι το όνομα Κύπρος δεν ανήκει σε κανένα για να το διασύρει», κατέληξε.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.