Πάνε δικαστικώς οι Δήμοι Λάρνακας και Αραδίππου για απομάκρυνση του εργοστασίου πυρίτιδαςΛύση μέσω της δικαστικής οδού αναζητούν οι Δήμοι Λάρνακας και Αραδίππου για να επιτύχουν την άμεση απομάκρυνση του εργοστασίου κατασκευής φυσιγγίων που γειτνιάζει με κατοικημένες περιοχές των δύο Δήμων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, πρόσφατα έλαβε επιστολή από τον Δήμαρχο Λάρνακας με την οποία τον ενημερώνει ότι είναι αδύνατο να εκδοθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία Πιστοποιητικό Έγκρισης, εάν δεν μετακινηθεί άμεσα η πυρίτιδα.

Ενημερώνει επίσης ότι ο Δήμος Λάρνακας αποτάθηκε στο Δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κατεδάφισης, χωρίς άλλη προειδοποίηση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της.

Ο κ. Ευαγγελίδης υπενθύμισε ότι προηγήθηκε επιστολή του ιδίου προς τον Δήμαρχο Λάρνακας με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί κατά πόσο το συγκεκριμένο βιομηχανικό υποστατικό κατέχει Πιστοποιητικό Έγκρισης, κάτι που αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε υποστατικού το οποίο λειτουργεί, για να είναι νόμιμο.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου ανέφερε επίσης στην επιστολή του ότι είναι ευθύνη του Δήμου Λάρνακας, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται η συγκεκριμένη βιομηχανία, να λάβει όλα τα αναγκαία νομικά μέτρα για αναστολή της λειτουργίας της.

Ταυτόχρονα είναι ευθύνη της Λάρνακας, προσθέτει, να ασκήσει πίεση στον ιδιοκτήτη του υποστατικού, ούτως ώστε να συνεργαστεί για να εξευρεθεί κοινά αποδεκτός χώρος για μετακίνηση του υποστατικού.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη, «ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μετακίνηση του εργοστασίου σε άλλη βιομηχανική ζώνη του Δήμου, η οποία γειτνιάζει με κατοικημένες περιοχές και στην οποία μπορούν να λειτουργούν διαφορετικής κατηγορίας βιομηχανίες από τη συγκεκριμένη».

«Εδώ και πολλούς μήνες προσπαθούμε να πείσουμε κρατικούς αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου για το αυτονόητο, ότι δηλαδή μια τόσο επικίνδυνη βιομηχανία, η οποία επεξεργάζεται και έχει αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες πυρίτιδας, δεν μπορεί να βρίσκεται δίπλα από κατοικημένες περιοχές. Επίσης δεν θα δεχθούμε τη λύση που προτείνεται, δηλαδή να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή εντός του Δήμου μας, η οποία γειτνιάζει με κατοικίες και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τέτοια βιομηχανία», ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευαγγελίδης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αραδίππου, το εργοστάσιο είναι κατηγορίας Α και η Νομοθεσία δεν επιτρέπει να λειτουργήσει σε περιοχή κατηγορίας Β.

Η τοποθέτησή μας, συνέχισε, είναι ξεκάθαρη, “ότι για να λειτουργήσει το εργοστάσιο χρειάζεται την έγκριση του Δήμου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθαρίζει ότι τέτοια έγκριση δεν πρόκειται να δώσουμε. Επομένως, είναι ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων Υπουργείων και των Υπηρεσιών τους, να βρουν άλλες λύσεις”.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα που έχει στη διάθεσή του για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται το εργοστάσιο κατασκευής φυσιγγίων.