Πάνε για «φούντο» τα νοσοκομεία – Ελλείμματα και οφειλές εκατομμυρίων προς το κράτος

Εφιαλτικά σενάρια καταναγκαστικού ξεπουλήματος των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Αδυνατεί να αντιληφθεί το πρόβλημα ο ΟΚΥΠΥ ή πολύ χειρότερα φαινεται να υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης

 

Τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, τα τεράστια ελλείμματα και οι οφειλές εκατομμυρίων προς το Κράτος διαγράφουν μέλλον ζοφερό, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Εφημερίδα Ο Φιλελευθερος.

Το ρεπορτάζ επικαιλείται  επιστολή  του Γενικού Ελεγκτή που απέστειλε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ζητά την παρέμβαση της Βουλής, ώστε να αποφευχθούν εφιαλτικά σενάρια καταναγκαστικού ξεπουλήματος των δημόσιων νοσηλευτηρίων .

Στην επιστολή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναλύει τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού υποστηρίζοντας ότι από τα μέχρι σήμερα δεδομένα και τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, προδιαγράφεται με βεβαιότητα η αποτυχία του ΟΚΥπΥ να μηδενίσει τα ελλείμματα μέχρι την 31 Μαΐου 2024 , ημερομηνία κατά την οποία λήγει η πενταετής στήριξη του από το Κράτος.

Οι απαντήσεις που ο ΟΚΥπΥ φέρεται να έδωσε στα ερωτήματα που τέθηκαν ενώπιον του από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μάλλον εντείνουν, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, τις ανησυχίες: Οι ανησυχίες μας ουδόλως έχουν καθησυχαστεί, αντίθετα μάλλον έχουν ενισχυθεί αφού φαίνεται να ενισχύεται η εικόνα αδυναμίας αντίληψης του προβλήματος ή ακόμη χειρότερα, η εικόνα προσπάθειας απόκρυψης του προβλήματος .

Τονίζοντας ότι αποτελεί ευθύνη του Οργανισμού η παραγωγική αξιοποίηση του προσωπικού του παραθέτει παραδείγματα αμοιβών για το 2020. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, οι μισθοί αποσπασμένων και συμβασιούχων γιατρών κυμάνθηκαν κατά το 2020 μεταξύ 100.139 μέχρι 222.204, περιλαμβανομένων υπερωριών και κινήτρων.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή που στάλθηκε στη Βουλή, το κόστος προσωπικού του ωρομίσθιου προσωπικού αποτελεί περίπου το 55% του προϋπολογισμού του Οργανισμού ενώ το ύψος των υπερωριών επιδομάτων κινήτρων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι ανέρχεται περίπου στο 38% των απολαβών τους . Ο Γενικός Ελεγκτής, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία παροχής κινήτρων που υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού και των γιατρών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συμφωνία κινήτρων προς το προσωπικό που ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, οι βασικοί στόχοι εσόδων ώστε να ενεργοποιηθεί η παραχώρηση κινήτρων ανέρχεται σε εισπράξεις ύψους 220 εκατομμυρίων ( 180 εκατομμύρια για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και 40 εκατομμύρια για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Στην ίδια συμφωνία παροχής κινήτρων καταγράφεται και αυξημένος στόχος που φθάνει συνολικά τα 305 εκατομμύρια, ποσό το οποίο φυσικά, επίσης απέχει πολύ από τις δαπάνες του Οργανισμού και συνεπώς ακόμη κι αν επιτευχθεί (πράγμα αδύνατο), θα υπάρχουν τεράστια ελλείμματα .

Η επίκληση του μεγάλου αριθμού προσωπικού που είναι αποσπασμένο από το υπουργείο Υγείας δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα. Το προσωπικό αυτό, είναι δεδομένο και προφανώς δεν τίθεται, ούτε φαίνεται να εγείρεται, θέμα πλεονάζοντος προσωπικού, αφού είναι γνωστό ότι ο ΟΚΥπΥ αναζητεί συνεχώς ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό , προστίθεται στην επιστολή.

Στις πρόχειρες οικονομικές καταστάσεις του 2019, φαίνεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ο ΟΚΥπΥ, χρωστούσε στο κράτος ποσό ύψους 245.444.884 που αφορούσαν τη μισθοδοσία 5.099 δημοσίων υπαλλήλων που ήταν αποσπασμένοι στον Οργανισμό, και 224.943.975 που αφορούσαν δαπάνες των κρατικών νοσηλευτηρίων .

Μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι η αντίστοιχη οφειλή για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων για το έτος 2020, δεν έχει καταβληθεί στο κράτος . Στη βάση αυτών των δεδομένων, αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, από τα μέχρι σήμερα δεδομένα και τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, προδιαγράφεται με βεβαιότητα η αποτυχία του ΟΚΥπΥ να μηδενίσει τα ελλείμματα του μέχρι την 31η Μαΐου 2024 , υποστηρίζει ο Γενικός Ελεγκτής, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια του ΟΚΥπΥ να υποβαθμίσει το πρόβλημα των τεράστιων οφειλών του προς το κράτος, σε θέμα απλών λογιστικών πράξεων συμψηφισμού, ενισχύει την καχυποψία έναντι του .

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που οφείλει ο ΟΚΥπΥ στο κράτος, αναφέρει, θα πρέπει να καλυφθούν με πρόσθετες χορηγίες από λεφτά των φορολογούμενων πολιτών και δεν αποτελούν καθόλου απλές λογιστικές πράξεις συμψηφισμού, αλλά πραγματικές οφειλές που δεικνύουν τεράστια ελλείμματα από τη μέχρι σήμερα διαχείριση.

Το Υπουργείο Υγείας να ασκησει την αναγκαία εποπτεία

Το υπουργείο Υγείας  πρέπει να ασκήσει την αναγκαία εποπτεία ώστε το σχέδιο που θα καταρτιστεί να ακολουθείται και τούτο να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα σε περιπτώσεις διαπίστωσης αποκλίσεων .

Προς τούτο, καταλήγει στην επιστολή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θεωρούμε σημαντικό και τον ρόλο που θα πρέπει να ασκήσει η Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να υπάρξει διασφάλιση και ότι η ζοφερή εικόνα για το 2023 που προδιαγράφεται σήμερα, θα αναστραφεί έγκαιρα προς αποτροπή εφιαλτικών σεναρίων καταναγκαστικού ξεπουλήματος δημόσιων νοσηλευτηρίων .

Αν από την άλλη , συνεχίζει, ακόμη και αν τα επόμενα χρόνια ακολουθηθεί μια απόλυτα συνετή διαχείριση, δεν θα είναι πρακτικά εφικτή η πλήρης εξάλειψη των ελλειμμάτων ώστε να υπάρξει μηδενισμός της κρατικής ενίσχυσης, τότε με το επιχειρησιακό σχέδιο ανά χείρας και με πειστικές αποδείξεις ότι ασκείται πλέον βέλτιστη διαχείριση, θα πρέπει έγκαιρα να αναζητηθεί από την EE παράταση της πενταετούς περιόδου επιτρεπτής κρατικής ενίσχυσης . Η επιστολή, κοινοποιείται στον υπουργό Υγείας, αφού η πρώτιστη ευθύνη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων ανήκει στον υπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο .

 

Δεν ανταποκρίνοννται στην πραγματικότητα οι αριθμοί λέει ο Χαραλάμπος Χαριλάου

Έχουν πληρωθεί τα όσα αναφέρονται αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Όλα όσα αναγράφονται στους αριθμούς που έδωσε ο Γενικός Ελεγκτής στην επιστολή του, βρίσκονται μέσα στον προϋπολογισμό του κράτους και εχουν πληρωθεί.

 

Ιωάννου: Οι επενδύσεις στα νοσηλευτήρια καταρρίπτουν τα περί ξεπουλήματος

 

Οι επενδύσεις της κυβέρνησης στα δημόσια νοσηλευτήρια την επόμενη τριετία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί ξεπουλήματος των δημοσίων νοσηλευτηρίων απαντά ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με αφορμή την επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς την Επιτροπή Υγείας της Βουλής η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ΟΚΥΠΥ.

“Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έχει απαντήσει λεπτομερώς στις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, αλλά για λόγους που δεν γνωρίζω, δεν γίνεται καμιά αναφορά σε δημοσιεύματα σε αυτές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Τα δημόσια νοσηλευτήρια, που σηκώνουν το βάρος της υγειονομικής κρίσης, βρίσκονται σε μια μεταβατική διαδικασία οικονομικής και διοικητικής αυτονόμησης, η οποία επιβραδύνθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Γενικού Ελεγκτή για την οικονομική αυτάρκεια του ΟΚΥπΥ, παρακολουθούμε τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου για ορθολογική διαχείριση και αναμένουμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να καταγράφεται ανακοπή του παθητικού στα οικονομικά του Οργανισμού, στη βάση του νέου επιχειρησιακού και οικονομικού πλάνου, το οποίο δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2021”, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σε γραπτή του δήλωση.

Συνεχίζει λέγοντας ότι διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ώστε να προσαρμοστούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργεί το ΓεΣΥ και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

“Οι επενδύσεις σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για εξοπλισμούς και εγκαταστάσεις την επόμενη τριετία αποδεικνύουν της προθέσεις της Κυβέρνησης και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί ξεπουλήματος των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Η ζωτική υπηρεσία που προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης οφείλεται ακριβώς στη στήριξη που λαμβάνουν από το κράτος και στις επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού. Με την ευκαιρία επαναλαμβάνω την πάγια θέση μας ότι η στήριξη προς τον ΟΚΥπΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια γίνεται με αυστηρή προσήλωση στη χρηστή οικονομική διαχείριση. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια αναβάθμισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων γιατί πιστεύουμε σε αυτά”, καταλήγει ο Υπουργός Υγείας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy