Πάνε στην Θεσμών «Οι καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στην κυπριακή δικαιοσύνη»

Την ερχόμενη Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αρχίζει η συζήτηση για τα τεκταινόμενα στο χώρο της δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Το θέμα ενεγράφη ως εξής: «Οι καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στην κυπριακή δικαιοσύνη».

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, που ζήτησε την εγγραφή του θέματος, εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση, επειδή όπως είπε παρά τις πιέσεις που εφαρμόστηκαν μετά την ανακοίνωση του για εγγραφή θέματος, ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν εγγραφή του θέματος, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Περδίκης απέφυγε να αναφερθεί στους μοχλούς των πιέσεων, αλλά περιορίστηκε να παρατηρήσει πως ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στη γραπτή δήλωση προκειμένου να διαμηνύσει ότι οι πιέσεις δεν βρήκαν ευήκοον ους.

Στη δήλωση του, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως η Επιτροπή Θεσμών, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, αποφάσισε την εγγραφή του θέματος για την ισχυριζόμενη οικογενειοκρατία και διαπλοκή στο χώρο της δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα η Επιτροπή αποφάσισε τη συζήτηση του θέματος την ερχόμενη Τετάρτη, με καλεσμένους τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Εκφράζοντας περαιτέρω τον απόλυτο σεβασμό του στη διάκριση των εξουσιών, είπε ότι η Βουλή μπορεί να συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση και κατάθεση εισηγήσεων.

Για να μπορέσει ο κλονισμένος θεσμός της δικαιοσύνης, να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών χρειάζονται τομές, επειδή η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι τίμια και να φαίνεται τίμια, συνέχισε.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως στην ίδια συνεδρία θα συζητηθούν και οι εισηγήσεις της Greco για το δικαστικό σώμα, όπως αυτές περιέχονται στη σχετική έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο κ. Ζαχαρίου είπε πως η Επιτροπή Θεσμών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει στην ετοιμασία νομοθεσιών, στη βάση των σχετικών μελετών που έχουν διενεργηθεί.

Στο πλαίσιο της ανάγκης για σύγχρονο κράτος, στο οποίο ο πολίτης να έχει εμπιστοσύνη, πρέπει να διορθωθούν τα κακώς έχοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να κάνουν την αυτοκριτική τους, όλοι, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι με τη συζήτηση του θέματος στόχος είναι η Επιτροπή Θεσμών να συμβάλει θετικά και όχι για να λαϊκίσει ή για να εκφέρει μεγάλα λόγια.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως με σεβασμό στη διάκριση εξουσιών, ομόφωνα, ως Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, αποφασίσαμε την εγγραφή θέματος. Πρόσθεσε πως «είναι ισχυρή πεποίθηση μας πως όταν πλήττεται το κράτος δικαίου, κανένας δεν δικαιούται να παρακολουθεί παθητικά, θεσμός ή εξουσία, για αυτό ως Κοινοβούλιο οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως ο ίδιος ως παθόντας, κατήγγειλε μέσω του δικηγόρου του “σύνδεση Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου με το αντίδικο δικηγορικό γραφείο”, που είχε κερδίσει δικαστική υπόθεση. Το Ανώτατο, είπε αποφάνθηκε ότι αυτό αποτελεί δικαστική πρακτική. Είπε επίσης ότι για το θέμα προσέφυγε στο ΕΔΑΔ.

«Σε σοβαρές καταγγελίες που αφορούν θεσμούς, δεν πρέπει να σιωπούμε», συνέχισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να καθοριστεί «ρητά και κατηγορηματικά» το τι πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις ασυμβίβαστου.

«Δεν θα καταργήσουμε τη διάκριση των εξουσιών, αλλά η πάλλουσα καρδιά της δημοκρατίας είναι το νομοθετικό σώμα και το σύστημα χρήζει νομοθετικής ρύθμισης», είπε προσθέτοντας ότι ακούει “βερεσέ τις δικαιολογίες για διάκριση των εξουσιών”.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματος εγγραφής θέματος, ιδιαίτερα μετά από τις δημόσιες και τις παρασκηνιακές πιέσεις που υπήρξαν, για να μην συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών, ή να αναβληθεί η συζήτηση για αργότερα, όπως είπε.

«Δεν υπάρχουν στη δημοκρατία ιερές αγελάδες που να θεωρείται ότι δεν μπορεί κανένας να περιορίσει την ασυδοσία τους», ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης διευκρίνισε ότι το θέμα έχει δύο πτυχές και ότι η πρώτη πτυχή αφορά στην οικογενειοκρατία και το ασυμβίβαστο στο δικαστικό σώμα, κάτι για το οποίο όπως είπε, Βουλή και Κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσουν.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί το πότε και με ποια διαδικασία εξαιρείται Δικαστής από δίκη εάν έχει σχέση με τους διάδικους.
Ο κ. Περδίκης παρατήρησε ότι στην έκθεση της Greco υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για την ανάγκη δημιουργίας σχετικού κώδικα δεοντολογίας.

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι η δεύτερη πτυχή αφορά στη σχέση δικηγορικών γραφείων και δικαιοσύνης, με τις τράπεζες.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε ότι στο πλαίσιο της δεύτερης πτυχής πρέπει να εξεταστεί το θέμα της εξώδικης διευθέτησης στη «γνωστή περίπτωση με τα αξιόγραφα» και γιατί ευνοήθηκαν αυτοί που ευνοήθηκαν.

Πρόσθεσε ότι χρήζει σε βάθος εξέταση το ποιοι μπορούν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη σε σχέση με υποθέσεις που αφορούν τις τράπεζες, κάτι που όπως ανέφερε, είναι επίκαιρο γιατί υπάρχουν σχετικές υποθέσεις και σε επαρχιακά δικαστήρια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy