Πανεπιστήµιο Κύπρου: Υπεύθυνες αποφάσεις

Του καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΑν κάτι µας έµαθε η διαχείριση της νόσου COVID-19, είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και αποφάσεις.

Το Πανεπιστήµιο Κύπρου κρίθηκε αυστηρά σε σχέση µε την απόφασή του να λειτουργήσει µε φυσική παρουσία για το σύνολο της κοινότητάς του τηρουµένων των διαταγµάτων και των µέτρων ασφαλείας και αποστάσεων. Αποφασίστηκε µε συλλογικότητα ότι ήταν σηµαντικό να δραστηριοποιηθεί ξανά η κοινότητα στο φυσικό της χώρο, στην Πανεπιστηµιούπολη, επειδή αυτό θα ενθάρρυνε την προσπάθεια για εµβολιαστική κάλυψη της κοινωνίας και ειδικότερα των νέων, διότι η συναναστροφή -που τόσο στερηθήκαµε από την αρχή της κρίσης- θα τόνωνε την ψυχολογία των ανθρώπων µας και θα µας ενεργοποιούσε να εργαστούµε περισσότερο δηµιουργικά.

Πετύχαµε να συναντηθούµε ξανά στους χώρους µας, να ξαναθυµίσουµε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές µας τη σπουδαιότητα της φοιτητικής ζωής και εµπειρίας, να πείσουµε την κοινωνία ότι µπορούµε να λειτουργήσουµε ως οργανισµός όταν ακολουθούµε τις συστάσεις των εµπειρογνωµόνων. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος των πανεπιστηµίων, να είναι το παράδειγµα, να ξεκινούν ένα δηµιουργικό διάλογο για την κατεύθυνση που χρειάζεται να ακολουθήσουµε.

Στις 3 ∆εκεµβρίου 2021 ολοκληρώθηκαν αισίως τα µαθήµατα του Χειµερινού Εξαµήνου 2021 σε µία οµολογουµένως απαιτητική συγκυρία -ίσως περισσότερο απαιτητική από την πρώτη περίοδο διαχείρισης της πανδηµίας. Η κοινότητα του Πανεπιστηµίου Κύπρου κλήθηκε να συναντηθεί ξανά στους χώρους διδασκαλίας και αλληλεπίδρασης τηρώντας τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας. Παρά τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν µε σεβασµό, θεωρώ -κρίνοντας εκ του αποτελέσµατος- ότι η Σύγκλητος έλαβε την καλύτερη απόφαση· άλλωστε το αποτέλεσµα µας δικαιώνει. Η κοινότητα του Πανεπιστηµίου Κύπρου απέδειξε ότι όταν είναι ενωµένη, µε υψηλό αίσθηµα ευθύνης, µε ενσυναίσθηση και αγάπη για την/τον συνάδελφο, τον/τη συµφοιτητή/ρια, τότε µπορεί να λειτουργήσει και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η διεξαγωγή των µαθηµάτων έγινε σχεδόν απρόσκοπτα, αποδεικνύοντας την ποιότητα των ανθρώπων του πρώτου δηµοσίου πανεπιστηµίου. Οι αριθµοί, άλλωστε, φανερώνουν ότι κινηθήκαµε και κινούµαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη διαχείριση της πανδηµίας. Κατά τη διάρκεια του εξαµήνου η κοινότητα κατάφερε να οχυρωθεί ικανοποιητικά µε την προστασία που παρέχει ο εµβολιασµός. Από τα στοιχεία που έχουµε στη διάθεσή µας (ηµερ. 29 Νοεµβρίου 2021), µέσω της εφαρµογής του Πανεπιστηµίου Κύπρου UCY SAFE PASS, το 96% της φοιτητικής κοινότητας εµβολιάστηκε ή κατέχει αποδεικτικό νόσησης, ενώ από την αρχή του εξαµήνου µέχρι τώρα δηλώθηκαν συνολικά στην κοινότητα µόλις 18 περιστατικά. Τα µαθήµατα που επηρεάστηκαν είτε µεταφέρθηκαν διαδικτυακά για µικρό χρονικό διάστηµα, είτε πραγµατοποιήθηκαν σε άλλη αίθουσα, ενώ ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις αναβολής τους. […]

Ο εµβολιασµός, η λήψη της ενισχυτικής δόσης του εµβολίου θα επιτρέψει στο Πανεπιστήµιο Κύπρου να προετοιµαστεί κατάλληλα για το Εαρινό Εξάµηνο 2022. Στη συνεδρία της µε ηµεροµηνία 1 ∆εκεµβρίου 2021, η Σύγκλητος αποφάσισε τη διεξαγωγή των µαθηµάτων και εξετάσεων του Εαρινού Εξαµήνου όπως και κατά το Χειµερινό Εξάµηνο 2021. Τα εργαλεία που διαθέτουµε, η εµπειρία των προηγούµενων χρόνων, η ετοιµότητα του προσωπικού, η καλή θέληση και η συνεργασία των φοιτητών/ριών επιτρέπουν να είµαστε αισιόδοξοι ότι το ερχόµενο εξάµηνο θα διεξαχθεί οµαλά. Αναγνωρίζω ότι καµία απόφαση δεν είναι αµετάκλητη. Η νόσος COVID-19 εξακολουθεί να είναι πρόκληση και κάθε οργανισµός µε βάση τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του καλείται να ανταποκρίνεται µε ταχύτητα και αποτελεσµατικότητα σε αυτή την κρίση. Η προσαρµοστικότητα του οργανισµού στη δύσκολη αυτή κατάσταση, αλλά και σε κάθε λιγότερο ή περισσότερο απαιτητική περίσταση, είναι αυτή που επιτρέπει στο Πανεπιστήµιο Κύπρου 30 και πλέον χρόνια να προοδεύει και να εξελίσσεται.

Κερδισµένες και κερδισµένοι από τη λειτουργία του Πανεπιστηµίου Κύπρου την περίοδο που διανύουµε και θα διανύσουµε είναι πρώτιστα οι φοιτήτριες και οι φοιτητές µας. Μπορεί να στερήθηκαν πολλά, λόγω της αποστασιοποίησης, έµαθαν όµως περισσότερα: Ότι στις κρίσεις επιδιώκουµε και βρίσκουµε τρόπους για να συνεχίσουµε, ότι η αλλαγή πορείας είναι κοµµάτι της ζωής, ότι από τη φύση της η ζωή είναι απρόβλεπτη και µη στατική. Αυτά τα πολύτιµα µαθήµατα είναι από τα σηµαντικότερα που θα διδαχθούν κατά τη φοίτησή τους στο πανεπιστήµιο εν καιρώ πανδηµίας. […]

Με καλοδεχούµενη την κριτική, την οποία αναµένουµε και η οποία µας αφυπνίζει, το Πανεπιστήµιο Κύπρου συνεχίζει να επιτελεί τους πολλαπλούς σκοπούς του µε προσοχή, κατανόηση και αλληλοσεβασµό. Πρώτιστη µέριµνα είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας των µελών µας και η απρόσκοπτη επιτέλεση του έργου µας µε όλα τα εργαλεία που έχουµε στη διάθεσή µας και µε κινητήριο δύναµη τους ανθρώπους µας και το µεράκι τους για διδασκαλία, έρευνα και καινοτοµία.

* Πρύτανης Πανεπιστηµίου Κύπρου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.