Πανεπιστημιακή Σχολή Λάρνακας: Άλλη μια μεγάλη προεδρική δέσμευση στον κάλαθο των σκουπιδιών

Κακά μαντάτα έφτασαν στο Δήμο Λάρνακας από τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος ακυρώνει την απόφαση για δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα! 

Ο Πρόδρομος Προδρόμου άφησε έκπληκτους τους εκπρόσωπος του Δήμου Λάρνακας σε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή 10 Ιουλίου, όταν ευθέως τους ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατόπιν τούτου, καλείται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί, αφού κατ’ επανάληψη έχει προσωπικά δεσμευτεί ότι η Σχολή αυτή θα δημιουργηθεί στη Λάρνακα.

Η αρνητική εξέλιξη αποκαλύφθηκε χθες από το Δήμο Λάρνακας, ο οποίος με ανακοίνωση δεν έκρυψε την οργή του προειδοποιώντας με αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, ο δήμος αποκάλυψε ότι ενώ η ατζέντα της συνάντησης της περασμένης Παρασκευής ήταν οι διαδικασίες της ήδη ειλημμένης πολιτικής απόφασης του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει «παγώσει» τα σχετικά κονδύλια στους κρατικούς προϋπολογισμούς επικαλούμενο τις οικονομικές δυσκολίες που επέφερε ο κορονοϊός.

Επικαλούμενος το Υπουργείο Οικονομικών, ο Πρ. Προδρόμου ανέφερε ότι η Σχολή δεν μπορεί να περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Σχεδιασμό του Προϋπολογισμό του Κράτους, κάτι που πρακτικά σημαίνει ακύρωση του έργου, αφού η απόφαση ήταν το έργο να χρηματοδοτηθεί μεσοπρόθεσμα και συγκεκριμένα σε ορίζοντα δεκαετίας αλλά με άμεση έναρξη. Ωστόσο, ο Υπουργός Παιδείας είπε ευθέως ότι ο δεκαετής προϋπολογισμός είναι μεγάλο ποσό και ότι δεν μπορεί το κράτος να υλοποιήσει αυτόν τον προϋπολογισμό. Επιχείρησε μάλιστα να δικαιολογηθεί περαιτέρω, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, παραπέμποντας σε προηγούμενες επιφυλάξεις της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου για επέκταση εκτός Λευκωσίας. Εκτός αυτών όμως, ο Υπουργός Παιδείας άφησε εξοργισμένους τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και τους άλλους εκπρόσωπους του Δήμου Λάρνακας όταν πρότεινε εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας με τη Λάρνακα για παραχώρηση τίτλων σπουδών χωρίς τη δημιουργία της Σχολής, ό,τι και αν σημαίνει αυτό!

Όπως συνάγεται από τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, στο τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας προσπάθησε να τα μαζέψει υποσχόμενος επανεξέταση της απόφασης στο μέλλον, ωστόσο άφησε μια πικρή γεύση απογοήτευσης στους τοπικούς άρχοντες της Λάρνακας. Όπως επίσης προκύπτει από την ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, η απόφαση είναι καθαρά πολιτική, αφού σε επικοινωνία του δημάρχου με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, ο πρύτανης επαναβεβαίωσε ότι από τη στιγμή που θα εγκριθεί ο 10ετής προϋπολογισμός της Σχολής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου παραμένει πιστό στην απόφαση για δημιουργία της Σχολής στη Λάρνακα.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό για την πόλη και ως εκ τούτου ο Α. Βύρας συγκάλεσε εκτάκτως την Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας στις 29 Ιουλίου. Επίσης θα ζητήσει συνάντηση με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τάσος Περδίος