Οι πλούσιοι είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την παγκόσμια κλιματική κρίση και για την αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Leeds.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων καταναλώνει περίπου 20 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από το 10% των φτωχότερων ανθρώπων, σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης κι αν ζουν.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή πολιτικής, η κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. «Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των νοικοκυριών στο άμεσο μέλλον», επισημαίνουν.

Οι ερευνητές συνδύασαν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να υπολογίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνικές τάξεις ξοδεύουν τα χρήματά τους. Λένε ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη αυτού του είδους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Energy», έδειξε ότι η ενέργεια που καταναλώνεται για μαγείρεμα και θέρμανση κατανέμεται κάπως πιο «δίκαια», με βάση το ετήσιο εισόδημα. Αλλά ακόμα και τότε, το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών, κατανάλωνε περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Οι ερευνητές προτείνουν λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης

Η ακαδημαϊκός και επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου του Leeds, Julia Steinberger, έθεσε την εξής ερώτηση: Πώς μπορούμε να αλλάξουμε την τεράστια άνιση κατανομή της ενέργειας, έτσι ώστε να προσφέρουμε μια αξιοπρεπή ζωή για όλους, προστατεύοντας παράλληλα το κλίμα και το οικοσύστημα;

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση, δημιουργώντας καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες, θέτοντας υψηλότερους φόρους στα μεγαλύτερα και πιο ρυπογόνα οχήματα, αλλά και βάζοντας ένα είδους προστίμου στα άτομα που ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο. «Έτσι, οι αεροπορικές πτήσεις και η οδήγηση μεγάλων αυτοκινήτων θα μπορούσαν να περιοριστούν», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσαν δε, ότι μια άλλη εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η μαζικότερη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νοικοκυριά.
Παράλληλα, παρατηρούν ότι η ενέργεια που καταναλώνεται στις εμπορικές μεταφορές θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 31% έως το 2050. «Εάν οι μεταφορές εξακολουθήσουν να βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, η αύξηση αυτή κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι καταστροφική και μη αναστρέψιμη για το κλίμα».

Σπάταλοι οι Βρετανοί
Η έρευνα σύγκρινε επίσης την ενεργειακή κατανάλωση διαφόρων κρατών έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η μελέτη δείχνει ότι το ένα πέμπτο των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιεί το 5% των παγκόσμιων καταναλωτών ενέργειας, το οποίο αντιστοιχεί στο 40% των Γερμανών πολιτών και του συνολικού πληθυσμού του Λουξεμβούργου.
Η έρευνα ισχυρίζεται ότι ακόμη και το φτωχότερο 20% των Βρετανών καταναλώνει πενταπλάσια ενέργεια από τα δύο τρίτα των πολιτών της Ινδίας.