Πανέτοιμοι για θεσμικό διάλογο δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί

Με εγκύκλιος της, η ΠΟΕΔ ενημερώνει τα μέλη της για την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου 2018, και όπως αναφέρει οι αποφάσεις αυτές, θα ισχύουν μόνο για την τρέχουσα σχολική χρονιά, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά θα ισχύσει ό,τι προκύψει μέσα από τον θεσμικό διάλογο που θα αρχίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να καταλήξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «με την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό που ο εκπαιδευτικός κόσμος και οι Οργανώσεις του επέδειξαν με τις επιτυχημένες από κάθε άποψη εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, προχωρούν ενωμένοι και δυνατοί στον θεσμικό διάλογο, με στόχο την προάσπιση και αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, αλλά και του κύρους και της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, γράφει ότι «δηλώνουν πανέτοιμοι για το θεσμικό διάλογο στη ΜΕΠΕΥ, στον οποίο θα θέσουμε 20 και πλέον θέματα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων για μια πραγματική ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου», προσθέτει.

Στην εγκύκλιο της, η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι σταθερή επιδίωξη από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει, η χωρίς καθυστέρηση έναρξη θεσμικού διαλόγου «στον οποίο θα συζητηθούν όλα τα ετσιθελικά και μονομερή μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση και τα οποία η ΠΟΕΔ δεν αποδέχεται, ως παραβίαση θεμάτων αρχής, παρά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τις αποφάσεις της 4ης Ιουλίου 2018».

«Από τη συνάντηση και τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και της Διυπουργικής Επιτροπή στις 26 Σεπτεμβρίου, στη βάση των πιο πάνω παραμέτρων, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε, στις 3 Οκτωβρίου 2018, στις πιο κάτω διαφοροποιήσεις της αρχικής απόφασής του που έλαβε την 4η Ιουλίου 2018», σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι παράλληλα αρχίζει ο θεσμικός διάλογος στη ΜΕΠΕΥ για οριστική διευθέτηση όλων των θεμάτων που προέκυψαν, καθώς επίσης και όλων των σοβαρών εκπαιδευτικών θεμάτων που θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι διαφοροποιήσεις της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όσον αφορά τις μειώσεις διδακτικού χρόνου με βάση τα έτη υπηρεσίας, η απόφαση της 4ης Ιουλίου για τους νεοεισερχόμενους δασκάλους/νηπιαγωγούς/ειδικούς δασκάλους, έλεγε ότι όλοι οι νεοεισερχόμενοι (συμβασιούχοι) ή άτομα θα διδάσκουν 29 διδακτικές περιόδους, ανεξαρτήτως των ετών προϋπηρεσίας και της ηλικίας τους (50ο έτος), χωρίς οποιαδήποτε μείωση διδακτικού χρόνου στο μέλλον, ενώ η απόφαση της 3ης Οκτωβρίου αναφέρει ότι δεν εφαρμόζεται η συγκεκριμένη απόφαση και το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου στη ΜΕΠΕΥ και όσοι έχουν επηρεαστεί θα πρέπει να τους επιστραφεί άμεσα ο διδακτικός χρόνος.

Αναφορικά με τους δάσκαλους/νηπιαγωγούς/ειδικούς δασκάλους, η απόφαση της 4ης Ιουλίου έλεγε ότι όσοι βρίσκονται στο 15ο και 21ο έτος υπηρεσίας θα έχουν μείωση διδακτικού χρόνου μόνο 1 περίοδο, αντί 2 και ό,τι άλλο αποφασιστεί στα πλαίσια του διαλόγου που θα ακολουθήσει θα ισχύει στο μέλλον για όλους τους εκπαιδευτικούς, ενώ η απόφαση της 3ης Οκτωβρίου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στο 15ο έτος υπηρεσίας θα έχουν μείωση 2 διδακτικών περιόδων από φέτος, ενώ αυτοί που βρίσκονται στο 21ο έτος υπηρεσίας θα έχουν μείωση μίας διδακτικής περιόδου φέτος και την επόμενη σχολική χρονιά θα πιστωθούν τη διδακτική περίοδο που έχασαν.

Όσον αφορά τον υπεύθυνο τμήματος, η απόφαση της 4ης Ιουλίου έλεγε ότι η μείωση του χρόνου του Υπεύθυνου Τμήματος Α΄ τάξης και Συμπλεγμάτων από 2 διδακτικές περιόδους σε 1, ενώ στην απόφαση της 3ης Οκτωβρίου καταγράφεται η διαφωνία της ΠΟΕΔ για το θέμα αυτό και σημειώνεται στο έγγραφο και αναφέρει ότι η ΠΟΕΔ διατηρεί τη θέση της για πλήρη εφαρμογή και επέκταση του θεσμού στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση με δύο διδακτικές περιόδους και ταυτόχρονα, διεκδικεί στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ την πίστωση της μιας περιόδου που έχει αποκοπεί φέτος στους επηρεαζόμενους συναδέλφους την επόμενη σχολική χρονιά.

Αναφορικά με τον συνδικαλιστικό χρόνο, στην απόφαση της 4ης Ιουλίου, καταργείται πλήρως ο συνδικαλιστικός χρόνος των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, ενώ στην απόφαση της 3ης Οκτωβρίου, μειώνεται ο χρόνος που παραχωρείται στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις για συνδικαλιστική δράση σε σχέση με την προηγούμενη σχολική κατά περίπου 15% – 20%.

Αναφέρεται, επίσης, ότι επιπρόσθετα με τις πιο πάνω προσωρινές ρυθμίσεις, στη διάρκεια του διαλόγου η ΠΟΕΔ διεκδίκησε και πέτυχε τη δημιουργία δέκα νέων θέσεων για την Προδημοτική Εκπαίδευση από φέτος και θα κατανεμηθούν σε διάφορα νηπιαγωγεία.

«Επιδίωξη της ΠΟΕΔ είναι οι πιο πάνω θέσεις να αποτελέσουν την απαρχή την επόμενη σχολική χρονιά για την εισαγωγή του θεσμού του Υπευθύνου Τμήματος και στην Προδημοτική», προστίθεται στην εγκύκλιο.

Αναφορικά με το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, στην απόφαση της 3ης Οκτωβρίου, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να ετοιμάσει Σχέδιο Πρόωρης Αφυπηρέτησης το οποίο θα έχει ισχύ 6 μηνών, χωρίς αναλογιστικές μειώσεις.

«Για τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί από το 58ο έτος ηλικίας. Με αυτό το μέτρο δίνεται η δυνατότητα για νέες προαγωγές σε διευθυντικές θέσεις αλλά και διορισμούς νέων συναδέλφων. Ολοκλήρωση, επίσης, του διαλόγου για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011», προστίθεται στην εγκύκλιο.

Αναφέρεται, επίσης, ότι στη νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1. Στην παράγραφο τέσσερα (4) του κειμένου της 6ης Σεπτεμβρίου που αφορούσε τις μειώσεις που δεν έχουν αποδοθεί, και πιθανόν να πιστωθούν, καταγράφεται η διαφωνία των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων σε σχέση με τη θέση της Κυβερνητικής Πλευράς και παραπέμπονται ως διαφορά, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, όπως προβλέπεται στο Καταστατικό και στους Κανονισμούς της ΜΕΠΕΥ.

2. Η διασφάλιση της τήρησης των θεσμοθετημένων διαδικασιών από όλες τις Πλευρές επιβεβαιώνεται και από την εμπλοκή των άλλων Συντεχνιών (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ).

Στην εγκύκλιο σημειώνονται, επίσης, άλλες σημαντικές αποφάσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα και της πίεσης που δέχτηκε η επίσημη πλευρά από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, όπως άμεση πρόσληψη 54 νέων θέσεων σχολικών συνοδών, δημιουργία 20 θέσεων Ψυχολόγων από το 2019, πρόσληψη γραμματειακού προσωπικού στα Νηπιαγωγεία και επιπρόσθετη ενίσχυση στο γραμματειακό προσωπικό σε Δημοτικά Σχολεία (συνολικά, η ρύθμιση αυτή προϋποθέτει μόνο 6 επιπλέον ώρες οι οποίες θα κατανεμηθούν ανάλογα στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά), έγκριση επιπλέον κονδυλίων για αναβάθμιση των παιγνιδότοπων στα νηπιαγωγεία και ενίσχυση της ασφάλειας και υγείας για συντήρηση και αναβάθμιση σχολικών εγκαταστάσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy