Πανευτυχείς είναι οι εργοδότες με την εφαρμογή της νέας Στρατηγικής Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού

Συντεχνίες: «Ακόμα ένας οργανισμός για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων»

 

Πανευτυχείς είναι οι εργοδότες με την εφαρμογή της νέας Στρατηγικής Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού και αυτό ήταν διάχυτο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα, αλλά ο υπουργός αρνείται την αλλαγή της πριν το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα στρατηγική εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη μια εβδομάδα πριν τη λήξη της θητείας της και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι προεδρικές εκλογές, ωστόσο εάν η κυβέρνηση θέλει, μπορεί πολύ εύκολα να την ανακαλέσει.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο υπουργός ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά το κράτος έχει συνέχεια» για να δικαιολογήσει την άρνησή του να προχωρήσει σε άμεση τροποποίηση της στρατηγικής. Σύμφωνα με τον Γιάννη Παναγιώτου, λόγω του ότι είμαστε στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να διασφαλιστεί η διαδικασία χωρίς να γίνονται καταχρήσεις και ακολούθως -με την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου- να γίνει αξιολόγηση των δεδομένων.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των αδειών που δόθηκαν μέχρι σήμερα, είπε ότι από την 1/3 μέχρι τις 15/5 τα αιτήματα ήταν κατά 28,5% λιγότερα σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, δεν απάντησε για τον αριθμό των αδειών που δόθηκαν.

Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, επεσήμανε ότι για την ΠΕΟ το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των αδειών που δόθηκαν, αλλά οι διαδικασίες κάτω από τις οποίες δίνονται οι άδειες. Ανέφερε επίσης μια σειρά από ζητήματα, όπως ότι καταργήθηκαν οι τριμερείς συμβουλευτικές επιτροπές και ότι δεν περνούν από καμία επιτροπή οι άδειες για αιτητές πολιτικού ασύλου. Σημείωσε ότι «δίνονται άδειες για καθαριστές και τους βρίσκουμε στις οικοδομές».

Υποδεικνύοντας ότι «η ΣΑΞΕΔ τα τελευταία πολλά χρόνια έχει γίνει ακόμα ένας οργανισμός για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», ανέφερε ότι δεν γίνεται αποδεχτή η αναμονή μέχρι να λήξει η καλοκαιρινή περίοδος και ότι η ΠΕΟ ζητά την ανάκληση ή την τροποποίησή της.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε ότι δεν υπήρξε διαβούλευση και πως έγινε μαζική αδειοδότηση ακόμη και για κλάδους που δεν έχουν ανάγκη. Επεσήμανε ότι «πολλές φορές η αλήθεια δεν είναι στο φαίνεσθαι, αλλά στην πρακτική εφαρμογή».

Ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ απέρριψε ότι δεν έγινε διάλογος και ζήτησε να στηριχθεί η νέα ΣΑΞΕΔ. Ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ ανέφερε με τη σειρά του ότι «η νέα στρατηγική κατάργησε στρεβλώσεις που υπήρχαν στην προηγούμενη» και ότι «καμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν αυτά που λένε οι συντεχνίες για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

 

Παγοποίηση και διάλογος
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Άντρος Καυκαλιάς, ανέφερε ότι η νέα ΣΑΞΕΔ εξυπηρετεί κυρίως τις κακές εργοδοτικές πρακτικές, απορρυθμίζει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις, ακυρώνει το ρόλο των Τεχνικών Επιτροπών στην εξέταση των αιτημάτων για εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες και ενισχύει την αδιαφάνεια. Κάλεσε τον υπουργό να παγοποιήσει την εξέταση όλων των αιτήσεων και να εισέλθει σε ουσιαστικό διάλογο.

 

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy