Πανηγυρίζουν στο Υπ.Εργ. για «μείωση στους 4 μήνες» του χρόνου εξέτασης ανεργιακού

  • Μιλά για «μείωση σε σημαντικό βαθμό του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων για παροχές»
  • Θα μπορούσε να ήταν τρολ, αλλά δυστυχώς για την κοινωνία η είδηση είναι πραγματική.
  • Τέσσερις μήνες για επίδομα ανεργίας, αλλά το Υπουργείο Εργασίας πανηγυρίζει

 

Το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση πανηγυρίζοντας ότι κατάφερε να μειώσει το χρόνο εξέτασης των αιτήσεων για ανεργιακό επίδομα στους… τέσσερις μήνες.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «μείωση σε σημαντικό βαθμό του χρόνου εξέτασης των πλείστων αιτήσεων για παροχές» και αναφέρεται ενδεικτικά ότι αυτή την περίοδο εξετάζονται «αιτήσεις για Επίδομα Ανεργίας που υποβλήθηκαν μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2022», δηλαδή πριν τέσσερις μήνες. Αναφέρεται επίσης ότι αυτή την περίοδο εξετάζονται αιτήσεις για θεσμοθετημένη σύνταξη για άτομα τα οποία έχουν αποκτήσει δικαίωμα τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή πριν τρεις μήνες, αιτήσεις για επίδομα ασθενείας που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2022, δηλαδή πριν δύο μήνες, και αιτήσεις για συντάξεις χηρείας που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, δηλαδή πριν τέσσερις μήνες.

Τα στοιχεία τα οποία παραθέτει το Υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνουν ότι χιλιάδες δικαιούχοι συντάξεων και επιδομάτων παραμένουν για μήνες χωρίς εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια. Παρά ταύτα, το Υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «σύντμηση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων», η οποία «έγινε κατορθωτή μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις και πολιτικές που εφαρμόστηκαν με οδηγίες της Υπουργού Εργασίας», όπως αναφέρεται. Αναφέρεται επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα μηχανογραφηθούν τα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας.

Αιτήσεις σε εκκρεμότητα από το 2015

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας σχολιάζει και το θέμα το οποίο συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, για τα άτομα τα οποία έχουν ζήσει ή εργαστεί στο εξωτερικό και τα οποία έκαναν αίτηση για σύνταξη από το 2015, αλλά ακόμη περιμένουν.

Όπως αναφέρεται, «σε σχέση με αιτήσεις για συντάξεις από πρόσωπα που έχουν χρόνο ασφάλισης και στην Ελληνική Δημοκρατία, για τα οποία με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό χρειάζεται η συνεργασία του Ελληνικού Υπουργείου Εργασίας για τον υπολογισμό της σύνταξής τους, ήδη μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών το Υπουργείο Εργασίας έχει προβεί σε διαβήματα για την εφαρμογή ενός μηχανισμού αποτελεσματικότερης συνεργασίας για σύντμηση του χρόνου ανταπόκρισης». Δεν διευκρινίζεται ωστόσο πότε επιτέλους θα αποκτήσουν εισοδήματα αυτοί οι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη πριν από εφτά ολόκληρα χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.