Πανίκκος Ξιούρουππας: Στο «γήπεδο» της πολιτικής θα μεταφέρω την αγωνία και τον πόνο των συνανθρώπων μου

Από το γήπεδο ποδοσφαίρου, στην εθελοντική δράση και τώρα στο στίβο της πολιτικής. Αυτή είναι η διαδρομή του Πανίκκου Ξιούρουππα, γνωστού πρώην ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας, ο οποίος διεκδικεί βουλευτική έδρα με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας. Η πρόκληση είναι μεγάλη αλλά και αποδεκτή, τονίζει, με στόχο να μεταφέρει την αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων στο κοινοβούλιο.

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Ποιο θεωρείς ότι είναι το βασικό διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών;
Το θετικό αποτέλεσμα για το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου θα είναι η αρχή για την αλλαγή της κυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Το όνομά σου αυτόματα σε συνδέει με το κεφάλαιο Ομόνοια. Είναι ιδιαίτερο κεφάλαιο για τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά η μετάβαση στο πολιτικό «γήπεδο» είναι άλλη υπόθεση. Αισθάνεσαι έτοιμος γι’ αυτό;

Η Ομόνοια για μένα προσωπικά, αλλά και για τον κόσμο της Αριστεράς, ήταν και παραμένει μεγάλο κεφάλαιο. Το «γήπεδο» της πολιτικής είναι κάτι καινούργιο, αλλά μια μεγάλη προσωπική πρόκληση. Είναι μεγάλη τιμή που το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις με συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο της Λάρνακας. Φιλοδοξία μου δεν ήταν ποτέ να γίνω πολιτικός. Μέσα από την εθελοντική μου δράση, εδώ και 25 χρόνια, ακούω την αγωνία, τον πόνο και τους προβληματισμούς των συνανθρώπων μου. Γι’ αυτόν το λόγο θέλω να γίνω η φωνή τους στο κοινοβούλιο.

Επίσης, η ζωή σου είναι συνδεδεμένη με το ίδρυμα «Ηλιαχτίδα Ζωής». Τι θεωρείς ότι μπορείς να προσφέρεις από το μετερίζι του βουλευτή με τις εμπειρίες σου στη φροντίδα ατόμων με αναπηρία;

Το ίδρυμα «Ηλιαχτίδα Ζωής» είναι ένας ΜΚΟ ο οποίος δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη από γονείς που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας με τα παιδιά τους. Με πολύ κόπο και μόχθο διατηρούμε σήμερα ίσως το πιο σύγχρονο θεραπευτικό κέντρο, το οποίο παρέχει σε πέραν των 100 παιδιών όλο το φάσμα των θεραπειών.
Μέσα από τις εμπειρίες της «Ηλιαχτίδας Ζωής», αλλά και την προσωπική επαφή με τους γονείς, μου δίνεται η δύναμη και η ώθηση να είμαι στο κέντρο αποφάσεων στο κοινοβούλιο, για να διεκδικήσουμε τις αξίες και τα χαμένα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Σε τοπικό επίπεδο, τι να περιμένει κάποιος από ένα βουλευτή Λάρνακας σχετικά με τα προβλήματα της πόλης και επαρχίας;

Για τη Λάρνακα και τους συμπολίτες μου θα διεκδικήσουμε βελτίωση της ποιότητας ζωής, της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με επίκεντρο το περιβάλλον και την τεχνολογική πρόοδο.
Ξεκινώντας από τα διαχρονικά προβλήματα της μαρίνας Λάρνακας και των πετρελαιοδεξαμενών, που ήδη με μεγάλες προσπάθειες του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου λύνονται και τα έργα υλοποιούνται, ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η μη τήρηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης για Πανεπιστημιακή Σχολή στην πόλη μας -παρά τις δεσμεύσεις- και το οποίο θα διεκδικήσουμε στη νέα Βουλή.
Πρέπει να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά μέτρα για τη μεγάλη έκταση γης που καταλαμβάνει το αεροδρόμιο και τη λειτουργία του, καθώς και την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Τέλος, ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Λάρνακα είναι η εξεύρεση εργασίας για τους νέους μας, που δυστυχώς αναγκάζονται να φεύγουν σε άλλες πόλεις ή ακόμα και στο εξωτερικό.

Ποιος εκτιμάς ότι είναι ο ρόλος της Αριστεράς, ειδικά στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 8 χρόνια με την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα τη διαφθορά που οργιάζει;

Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες μίας διακυβέρνησης με την οποία βγαίνουμε «πρωταθλητές»! Πολιτογραφήσεις, διαβατήρια, Συνεργατισμός και πολλά άλλα έχουν φέρει τη χώρα μας σε δυσμενή θέση. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, και όχι μόνο, ιδιαίτερα με την πανδημία. Πολλές μικροεπιχειρήσεις μπορεί να μην επαναλειτουργήσουν.
Το ΑΚΕΛ διαχρονικά, με αίσθημα υπευθυνότητας, στέκεται δίπλα στον εργάτη, τη νοικοκυρά, τον συνταξιούχο, στις ευάλωτες ομάδες και τους νέους.
Διεκδικούμε κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και εφαρμογή των νομοθεσιών για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, και όχι να πλουτίζουν οι λίγοι εις βάρος του λαού.

Ποιο είναι το καταληκτικό μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;

Θα εργαστώ έντιμα, ταπεινά, ανθρώπινα και ουσιαστικά, μακριά από αντιπαραθέσεις, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Σ’ αυτόν τον κόσμο κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος.
Μαζί μπορούμε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.