Πανίκος Παπανικολάου: Στο τέλος της θητείας Μαυρογιάννη θα νιώθουµε δικαιωµένοι για την επιλογή µας


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


  • Το κύριο όπλο στη φαρέτρα του Α. Μαυρογιάννη είναι η αξιοπιστία του
  • Εάν δεν κερδίσεις πίσω την αξιοπιστία σου, δεν µπορείς να κάνεις τίποτε, ιδιαίτερα στο Κυπριακό
  • Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης µπορεί να είναι πράος και χαµηλών τόνων, αλλά όταν θα πρέπει να φέρει σε πέρας ένα καθήκον, είναι αυστηρός και δυναµικός
  • Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διορίστηκε ως διαπραγµατευτής µετά από οµόφωνη απόφαση του Εθνικού Συµβουλίου 

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, έχει το προφίλ αλλά και την ικανότητα να κυβερνήσει τον τόπο, υπογράµµισε σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο επικεφαλής το εκλογικού επιτελείου του κ. Μαυρογιάννη, Πανίκος Παπανικολάου. Εξήγησε ότι γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια τον κ. Μαυρογιάννη, συνεργάστηκε µαζί του και τον έχει ξεχωρίσει για το χαρακτήρα, τη µεθοδικότητα και την εργατικότητά του. Τόνισε ότι είναι τίµιος και ειλικρινής και άνθρωπος ο οποίος κάνει το παν για να φέρει ένα σωστό αποτέλεσµα σε ό,τι αναλαµβάνει. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι όχι µόνο θα καταφέρει να εκλεγεί, αλλά στο τέλος της θητείας του όλοι όσοι τον υποστηρίζουν, θα νιώθουν δικαιωµένοι για την επιλογή τους.

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Ζήσατε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Με τι ασχοληθήκατε εκεί;

Μετά τη στρατιωτική µου θητεία πήγα στις ΗΠΑ για σπουδές. Τα γεγονότα τα έφεραν µε τέτοιο τρόπο όπου τελικά δραστηριοποιήθηκα αρχικά στον τοµέα των οικοδοµών και στη συνέχεια σε άλλες εταιρείες. Μετά την αποφοίτησή µου δραστηριοποιήθηκα στα κοινά της οµογένειας και είχα υπηρετήσει για 25 χρόνια την Κυπριακή Οµοσπονδία Αµερικής. Για 16 χρόνια ήµουν πρόεδρος της Οµοσπονδίας. Με την ιδιότητά µου αυτή αναµίχθηκα ενεργά µε το Κυπριακό στις ΗΠΑ και βεβαίως λόγω του Κυπριακού είχαµε και µια στενή συνεργασία µε την εκάστοτε κυπριακή κυβέρνηση.

Πώς αποφασίσατε να ταχθείτε στο πλευρό του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προσπάθειά του για αλλαγή της διακυβέρνησης;

Ποτέ δεν ήµουν κοµµατικοποιηµένος, αλλά ήµουν πάντοτε ευαίσθητος για το µέλλον της Κύπρου. Γνωρίζω και τους τρεις κύριους υποψήφιους. Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου είµαστε της ίδιας ηλικίας, ξεκινήσαµε ταυτόχρονα σπουδές στην Αµερική. Τον Νίκο Χριστοδουλίδη τον γνώρισα από τις πρώτες µέρες που ήρθε στην Αµερική και διατηρήσαµε τις σχέσεις µας µέχρι τώρα.

Προσωπικά δεν έχω τίποτε µε κανένα. Όµως βλέποντας το τι επικρατεί τώρα από πλευράς Κυπριακού, οικονοµίας, διαφθοράς και όλα αυτά τα προβλήµατα που διαπιστώνω ζώντας πλέον στην Κύπρο, αυτή η εικόνα µε πληγώνει. Η Κύπρος θα µπορούσε να ευηµερεί και να είναι σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Αντί τούτου, βλέπεις κόσµο να ζητά βοήθεια για να µπορέσει να επιβιώσει κι αυτό είναι πολύ δύσκολο για µένα.

Μετά από αρκετό προβληµατισµό αποφάσισα ότι αν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι υποψήφιος, θα τον στηρίξω, διότι είναι ο µόνος που θα µπορούσε να χρησιµοποιήσει το αξίωµα του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας για να βοηθήσει την Κύπρο να πάει µπροστά.

Έχει το προφίλ του Προέδρου; Και το ρωτάµε αυτό διότι έχει έναν ήπιο χαρακτήρα που δεν ταιριάζει µε το προφίλ των Προέδρων που ξέρουµε στην Κύπρο.

Ναι, είναι ένας ήπιος χαρακτήρας που µπορεί και κερδίζει τον συνοµιλητή του και τον κόσµο, είναι τιµιότατος και ευαίσθητος σε θέµατα που αφορούν τον άνθρωπο, έχει ιδέες, έχει τη θέληση και ξέρω ότι όταν βάλει κάτι στο µυαλό του το καταφέρνει.

Είµαι βέβαιος ότι όχι µόνο θα καταφέρει να εκλεγεί, αλλά στο τέλος της θητείας του όλοι εµείς που τον υποστηρίζουµε θα δικαιωθούµε για την επιλογή µας.

Έχουµε τρεις υποψηφίους, οι οποίοι γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν ως στενοί συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη. Αυτό ισχύει για τον Α. Μαυρογιάννη;

Όπως ανάφερα, γνωρίζω και τους τρεις υποψηφίους και µπορώ να σας διαβεβαιώσω µε τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πρώτα απ’ όλα ο Α. Μαυρογιάννης υπηρέτησε τις κυβερνήσεις Γλ. Κληρίδη, Τ. Παπαδόπουλου, ∆. Χριστόφια και Ν. Αναστασιάδη ως ένας άξιος, ικανός διπλωµάτης. Είναι κάποιος που µπορεί να θεωρεί τυχαίο το ότι όλοι αυτοί οι Πρόεδροι επέλεγαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη; Υπάρχει λόγος και είναι πολύ απλός. Ο κάθε Πρόεδρος που θέλει να κάνει τη δουλειά του, επιλέγει πρόσωπα που µπορούν να τον βγάλουν ασπροπρόσωπο και να φέρουν αποτέλεσµα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διόρισε τον κ. Μαυρογιάννη ως συνοµιλητή. Ποιος τον επέλεξε όµως; Οµόφωνα το Εθνικό Συµβούλιο, χωρίς να αντιδράσει κανένα κόµµα. Αυτά που λέγονται, λέγονται για προεκλογικούς σκοπούς.

Έχει κάποιος από τους άλλους υποψηφίους το βιογραφικό που έχει ο Α. Μαυρογιάννης; Έχουν την εµπειρία που έχει ο Ανδρέας;

Είναι λυπηρό διότι οι πολιτικοί µας καταφέρνουν να οδηγούν τον κόσµο σε θέµατα που για µένα είναι εντελώς δευτερεύοντα. Αυτή τη στιγµή ο κόσµος της Κύπρου πρέπει να επιλέξει έναν Πρόεδρο. Σε όλα τα θέµατα έχουµε πρόβληµα. Στο Κυπριακό, στην οικονοµία, στα κοινωνικά ζητήµατα, στη διαπλοκή και τη διαφθορά και λέµε ότι χρειάζεται αλλαγή. Άρα ο Κύπριος, όταν θα κάνει την επιλογή, τι πρέπει να έχει στο µυαλό του; Ποιος είναι αυτός που µπορεί να φέρει την αλλαγή, ποιος έχει την εµπειρία, ποιος έχει την αξιοπιστία.

Και µε την αξιοπιστία, κατά γενική οµολογία, έχουµε σοβαρό πρόβληµα στο εξωτερικό ως Κύπρος…

Έχουµε ένα τεράστιο πρόβληµα, που ίσως ο απλός κόσµος να µην µπορεί να το καταλάβει ή να συνειδητοποιήσει την έκτασή του. Όµως εµείς που ασχολούµαστε, που ζούµε στο εξωτερικό και µιλούµε µε κόσµο, ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουµε είναι το θέµα της αξιοπιστίας µας ως κράτος. Άρα, ό,τι και να κάνεις, ιδιαίτερα για τη λύση του Κυπριακού, εάν δεν κερδίσεις πίσω την αξιοπιστία σου δεν µπορείς να κάνεις τίποτε. Και ποιος µπορεί να το πετύχει αυτό λόγω της προϊστορίας του; Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόµα και Αµερικανοί αξιωµατούχοι µού εκµυστηρεύονταν ότι όταν καθίσουν και µιλήσουν µε τον Ανδρέα, φεύγουν από τη συνάντηση πιο ενηµερωµένοι για το τι συµβαίνει µε το Κυπριακό. Ήξεραν ότι ο Ανδρέας ήταν σε θέση να τους ενηµερώσει σοβαρά για το θέµα.

Κάποιοι λένε ότι η λύση του Κυπριακού εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία και υποβάλλουν ότι ο ρόλος του Κύπριου Προέδρου είναι δευτερεύων στην όλη υπόθεση. Η δική σας εκτίµηση ποια είναι;

Αυτό ήταν ίσως το µεγαλύτερο λάθος που κάναµε διαχρονικά. Εµείς έχουµε το πρόβληµα κι εµείς πρέπει να βρούµε τρόπους  να προωθήσουµε τις θέσεις µας. Πρώτα και κύρια αποκαθιστώντας την αξιοπιστία µας στο εξωτερικό, δηλ. να θεωρούν οι ξένοι ότι δεν λες κουβέντες για εσωτερική κατανάλωση και να πείσεις µε τις κατάλληλες προτάσεις και ενέργειες ότι θέλεις πραγµατικά λύσεις. Και επειδή εσύ έχεις το πρόβληµα, πρέπει µε αυτόν τον τρόπο να φέρεις την Τουρκία σε µία θέση που θα αναγκαστεί να κάτσει κάτω και να συνοµιλήσει. Όµως αν δεν πείσεις τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Βρετανία κ.λπ., τότε τίποτε δεν κάνεις.

Η Τουρκία οπωσδήποτε είναι πρόβληµα και δεν µπορούµε να της υποβάλουµε τι θα κάνει. Όµως αυτό δεν πρέπει να σηµαίνει ότι δεν θα βρούµε τρόπους για να σπάσουµε το αδιέξοδο.

Η πραότητα του κ. Μαυρογιάννη εκλαµβάνεται από ορισµένους ως αδυναµία. Αυτό σας προβληµατίζει;

Καθόλου, διότι δεν είναι το τι πιστεύει ο κόσµος, αλλά το τι συµβαίνει στην πραγµατικότητα. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης µπορεί να είναι πράος και χαµηλών τόνων, αλλά όταν πρέπει να φέρει σε πέρας ένα καθήκον είναι αυστηρός και δυναµικός…

Αυτό το ακούσαµε και από άλλους που συνεργάστηκαν µαζί του…

Ναι, διότι είναι η πραγµατικότητα. ∆εν θα µπορούσε να βγει η Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου µε το να είσαι πράος. Αποτελεσµατικός δεν είναι αυτός που συνέχεια φωνάζει ή είναι αυστηρός χωρίς λόγο. Ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει να βγάζει το 100% των δυνατοτήτων των συνεργατών του.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.